Perihan ”Pärlan” Aydin.
Perihan ”Pärlan” Aydin.

KA-premiär för videodebatt!

|Ta hand om mig. Ta hand om oss bussförare. Vi behöver er hjälp – sex minuters rast räcker inte! säger bussföraren Perihan ”Pärlan” Aydin.
Se hennes videodebatt här:

 

Fotnot: Vill du spela in ett eget debattinlägg? Ta kontakt med vår debattredaktör Catarina Berglund.

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Vad säger Arbetsmiljöverket? Finns det något skyddsombud på arbetsplatsen eller är han/hon också köpt av arbetsgivaren? Jag skall ge ett tips. Om inte skyddsorganisationen gör något på arbetsplatsen finns det möjlighet att göra en egen anmälan till Arbetsmiljöverket. Man går in på Arbetsmiljöverkets hemsida. Under fliken Kontaktformulär hittar man Frågeområde och där väljer man Arbetstagares anmälan. Här kan man beskriva arbetsmiljöproblemet och Arbetsmiljöverket garanterar att man är anonym. Ju fler som skriver en anmälan torde resultera i att AV gör en inspektion på arbetsplatsen.

20 minuters arbetspaus ett minimum, det är vad man har av säkerhetsskäl har vid spårbunden trafik !

6 minuter var kom det i från ? Det finns inte ! Vad som är återhämtning har prövats, där man ansåg att 6 minuter på rastlokal skulle räcka, men arbetspausen är till för att göra annat också, inte bara toalettbehov, utan kunna inta föda och vätska. Detta kan inte påbörjas fören föraren har anlänt till rastlokalen, fått tvätta sina "skitiga händer" i rinnande vatten och tvål, och kan ej heller ske under gångtider till och från bussen.

Gångtid måhända är inte arbetstid, utan något annat enligt avtalet, men definitivt inte att betrakta som arbetspaus enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Minst 10 minuter inne på rastlokal gäller därför i dag på alla bussgarage ! Arbetspausen är enligt ovan inte bara tänkt för toalettbehov då övriga mänskliga behov också ska tillgodoses. Hela branschen är grundlurad att tro att 6 minuter gäller, efter en rättslig prövning beträffande vad som är återhämtning och inte (hur man nu kan komma fram till något sådant, då den visuella stressen är enorm för bussförarna i Stockholm är en gåta).

Begär 20 minuter i stället för de 10 vid redan har i nästa avtalsrörelse. Förare som inte mår bra, är stressad, inte har fått äta mackan i lugn och ro, fått gå på toaletten och dessutom har fått möjlighet att varva ner från trafiken, trängseln på trottoarer, ta sig över övergångsställen med livet i behåll, är en potentiell säkerhetsrisk och sannolikt förbaskat TRAFIKFARLIGA !

Hålla på och böna och be hjälper inte. Det är fråga om tiggeri ! Man bryr sig inte det minsta om bussförarna eller om urinblåsorna spricker. Det finns mängder med människor i svenskt näringsliv i dag som har än värre problem på arbetsplatserna. Däremot finns det säkert en stark allmän opinion och potential i att inte ha bussförare som inte är direkt tTRAFIKFARLIGA !

Människor i allmänhet från andra branscher känner inte till att bussförarna bara har arbetspauser på bara 10 minuter inne på rastlokal, och reagerar stark när man hör om detta, och påtalar enligt spontana egna bedömningar "man det är ju direkt TRAFIKFARLIGT", man tror inte det är sant, då man vet vad bussförarna levererar och den koncentration som krävs.

Nåväl, det tillhör ju inte heller ovanligheterna att nya bussförare "vänder i dörren" och undrar vad det är för något arbete / arbetsplats, och slutar efter en kort tid. Med den intensitetshöjning som har varit under senare år i Stockholm, så kommer nog det här med arbetspauser, matraster möjlighet till ordentliga bensträckare vid ändhållplatserna att lösa sig på sikt, då man inte längre kommer att kunna fylla på med nya bussförare som klarar av att fungera under rådande förhållanden. Vi som redan är inne i bussföraryrket i storstadsregionen Stockholm har åratal bakom oss i att bit för bit hitta lösningar på att kunna hantera situationen i takt med att den har förvärrats. Nya bussförare möts troligen av en mindre chock när de möter verkligheten i sitt nya jobb, snart chanslösa att hitta in i jobbet, och vi har redan sett många komma och gå efter en kort anställningstid under åren..... Det kommer att bli mer av den varan framöver.... (Ingen klarar att kastas in i Kustjägarnas veckopaddling utan att få växa bit för bit) Som erfaren bussförare är du därför betydligt värdefullare än du tror - Så var inte blyg eller hunsad, BEGÄR MINST 20 MINUTER efter 2,5 timmars körning !

/ Perka

Som bussförare gör man nog något som få andra behöver göra, man prepinkar. Det vill säga man går på toan och pinkar vare sig man behöver eller inte, för man vet inte när man nästa gång får en chans att gå på toan.
Bättre att hälsosamt förebygga än att sitta och knipa i timmar?

Det är höst det regnar, det är mörkt ute. Vindrutetorkarna på bussen är slitna. Människor går ut i i körbanan. Tvärbromsa.Hjärtat slår.Slussen nästa. Rast. Titta på kockan.Till toaletten. Dricka vatten. Byta ett par ord med kollegor. Titta på klockan. Ut till nästa buss.Hjärtat slår. Kliver på nästa buss.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-04-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.