KA:s reportrar vann Guldspaden

|Kommunalarbetarens reporterkvartett Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefsson och Christina Swahn har vunnit en guldspade. Det är ett av Journalist-Sveriges mest prestigefulla priser.
– Det är jätteroligt att facktidningsjournalistiken som utgår från gräsrötterna har lyfts fram, säger Pernilla Josefsson.

Det var i höstas som KA i artikel efter artikel kunde berätta om villkoren för dem som arbetar i hemtjänsten. En granskning som bland annat ledde till att Kommunalarbetaren som enda tidning var på plats när polisen slog till mot hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad i Södertälje.

Nu har alltså journalistiken belönats. Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister och KA vann i klassen tidskrift, som var öppen för alla tidskrifter i hela Sverige. "För att ha kartlagt och avslöjat brister i hemtjänstbranschen och dessutom pekat på en omfattande ekonomisk brottslighet som drabbat såväl kommuner som anställda och brukare", lyder motiveringen.

För andra året i rad kom alla tre nomineringar i tidskriftsklassen från fackförbundsjournalistiken.

– Det är en seger bara det. I dag är det nästan enbart fackförbundstidningar som skriver om arbetsvillkoren, säger Pernilla Josefsson. Det här är ett pris lika mycket för alla som jobbar inom hemtjänsten, som för oss fyra som gjort artiklarna.

– Det har varit otroligt bra att vi har varit fyra stycken. Det har varit lyxigt att kunna bolla med tre personer som varit lika insatta som en själv. Det har lyft hela arbetet.

Det är andra året i rad som Kommunalarbetaren vinner Guldspaden. I fjol vann tidningen priset för reportern Matilda Uusijärvi Eks granskning av det dolda deltidsarbetet bland kvinnor.

– Jag är väldigt glad och stolt över att Kommunalarbetarens grävande journalistik belönas för andra året i rad, kommenterar Liv Beckström, chefredaktör på KA. Tidningen belyser områden i samhället runt framförallt kvinnors arbetsvillkor som annars inte uppmärksammas.

De övriga nominerade i tidskriftsklassen var Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Grattis grattis Fler sådana djupdykningar. Det finns mycket som försegår i verkligheten men som aldrig kommer fram,

JÄTTE GRATTIS!
TOPPEN KUL, JAG BLEV VERKLIGEN GLAD ÖVER DET .
NI ÄR GULD VÄRDA, DET VAR EN FIN ÖVERRASKNING, MEN KÄNDE LITE PÅ MEJ
ATT NI SKULLE FÅ PRISET.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-04-12. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.