José Figueroa
På scenen: Jesper Feldt, Miriam Forsberg och Karin Bengtsson. Foto: José Figueroa

Kärlek under lupp – nu på teaterscenen

|Romanen ”Maken” och berättelsen om Martina och Gustav handlar om frihet och om krav – nu hamnar deras och livets stora frågor på teaterscenen.

Få saker karaktäriserar vår tid som vår besatthet av relationer och tvåsamhet. Folk försöker hitta den rätta i tv eller genom telefonen och att bara hitta någon (eller rätt) verkar svårt.

För att inte tala om hur svårt det kan vara om man väl hittat någon. Om det vet Martina och Gustav i Gun-Britts Sundströms klassikerstämplade ”Maken” allt. Denna relationsroman som överlevt genom decennierna och vars tummade sidor och citat fortsätter att delas som små presenter.

”Maken” kom 1976 och utspelas under 1960–70-tal. Så länge sedan. Men samtidigt så väldigt i tiden 2017. Det handlar om kärlek men är ingen kärleksroman.

Kärleken sätts mer under lupp. Vad tål den? Vad kräver den av en? Trohet? Att man uppoffrar sig själv? Att man alltid umgås? Kan man behålla sig själv samtidigt som man lever i ett förhållande? Gustav vill gifta sig, Martina vill inte. Gustav vill ha sex, Martina vill inte, särskilt ofta. Samtidigt har de en närhet och ett utbyte (intellektuellt och humormässigt) som är svår att finna. De är tillsammans, bryter upp, blir tillsammans, bryter upp. Martina vill ha det hon inte har. Friheten. Honom. Det oförenliga.

Romanen ”Maken” har ständigt kommit i nya utgåvor. Nu sätts den upp på en teaterscen för första gången i Riksteaterns regi (den har tidigare dramatiserats av Radioteatern).

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-11-01 14:21