Björn Svensson
Anders Bergström. Foto: Björn Svensson

Kassören bodde gratis på Marholmen

|Kommunals förbundskassör Anders Bergström försvarar att facket genom handelsbolaget Lyran driver lyxkrog i Stockholm och Lyran-styrelsens resa till London. Men han ber om ursäkt för att han vid minst tre tillfällen bott privat på konferensanläggningen Marholmen, utan att betala ett öre.

– Jag har bokat med chefen och inte använt de vanliga bokningskanalerna och då har inte heller den vanliga fakturarutinen fungerat. Det kan jag bara beklaga och det är mitt eget slarv, säger Anders Bergström till Kommunalarbetaren.

Varför har du inte använt de vanliga bokningskanalerna?

– Därför att jag pratat med chefen. Jag träffar chefen på Marholmen jätteofta och har kanske sagt vid nåt tillfälle: kan inte du boka en stuga åt mig på midsommar. Och så har han gjort det.

Har du aldrig tänkt på att det inte kommit någon faktura?

– Nej, det är mitt eget slarv.

Hur tror du att det känns för medlemmarna att du med din höga lön bott gratis när de inte får göra det?

– Jag tycker själv att det är felaktigt och självklart ska jag betala det som jag är skyldig.

Så det är inte medvetet, att du tycker att du har rätt att bo gratis på Marholmen.

– Nej. Jag är så mycket på Marholmen i mitt ordinarie arbete, så jag har ingen anledning till det.

Har du bott på Marholmen och betalat någon gång?

– Ja, ja.

Så det har inte varit gratis varje gång?

– Nej, nej.

Annelie Nordström har bott gratis en gång skriver ni, på grund av fel bokningen. Berätta mer om det?

– Jag bokade hennes bokning, så båda de bokningarna stod på mig.

Kan du garantera att det bara har hänt en gång när det gäller Annelie Nordström?

– Absolut.

 

LÄS OCKSÅ: Ordföranden vädjar till medlemmarna

 

Aftonbladet har framför allt granskat handelsbolaget Lyran, som driver restaurangen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm.

Enligt Aftonbladet har Lyran gått med förlust sedan 2002, du säger att det är investeringar. Kan du förklara det?

– Vi har tittat på hur vi kan utveckla de här verksamheterna kontinuerligt och har gjort många investeringar. Vad vi då har valt är att ha en snabb avskrivningstid på våra investeringar. Eftersom vi haft en god kapitalavkastning i förbundet. Vi har visat ett resultat i våra bokslut från 2002-2014 inklusive kostnaderna för Lyran på totalt 753 miljoner kronor.

Konferensanläggningen Marholmen har haft det svårt att gå runt länge och du sa till oss 2002 att Marholmen måste gå ihop ekonomiskt, ändå har det gått med minus sedan dess, hur kommer det sig?

– Vi gör våra investeringar långsiktigt.

Hur långsiktigt då?

– När det gäller förbundets placeringshorisont så har vi en evig syn på det kan man säga. Vi gör olika typer av kapitalplaceringar. Det kan vara fastigheter, det kan vara konferensanläggningar och så investerar vi i andra saker som är mer riskfyllda som till exempel aktier.

Varför ska ett fackförbund över huvud taget bedriva krogverksamhet?

– För att bredda verksamheten. Konferensverksamheten går väldigt mycket upp och ner. Vi försökte få en jämnare beläggning av vår verksamhet.

Men det här inte vilken krog som helst utan det är en dyr krog, där en vanlig kommunalare knappast har råd att äta, vad tror du att medlemmarna tycker om att Kommunal ägnar sig åt sådan verksamhet?

– Vi har öppnat en restaurang som ska passa in i det område där restaurangen ligger.

Har du funderat på om restaurangverksamheten borde omprövas?

– Självklart. Vi måste fundera över vilka satsningar som är rätt och de som inte är bra.

Det har uppträtt en känd porrstjärna på Metropol Palais, hur kan det komma sig?

– Det tycker jag är skandal.

Hur kan det komma sig?

– Det vet jag inte. Det är oerhört dåligt omdöme av dem som är ansvariga för bokningarna att ta in något sådant över huvud taget.

Har det lett till några konsekvenser?

– Ja, när vi upptäckte det i oktober så beslutade vi att personalen ska prata med styrelsen först om de känner viss tveksamhet inför våra kunder.

Berätta om ”inspirationsresorna” som Aftonbladet skriver om?

– Vi har haft tre resor med handelsbolaget Lyran där vi haft styrelsemöten av längre karaktär för att prata om strategiska frågor.  Det vi hade senast var i London där vi hade ett tvådagars styrelsemöte och eftersom vi befinner oss i hotell- och restaurangbranschen så besökte vi anläggningar som har god service för vi ville se vad som skiljer mot oss.

Menar du lyxiga anläggningar?

– Vi ville se på anläggningar som hade en god service.

Vad har det kostat?

– Det kan inte jag svara på.

Betalades detta av bolaget?

– Ja, det betalades av Lyran.

Vad tror du medlemmarna tycker om att ni åker till London och går på fina restauranger och dricker alkohol för förbundets pengar?

– För att bedriva den här typen av verksamhet måste vi träffas och planera. Ibland måste vi träffas längre tider och det gjorde vi vid det här tillfället.

Men vad tror du medlemmarna tycker?

– Medlemmarna har alltid synpunkter på om vi ska konferera eller inte. Det är självklart. Jag förklarar varför vi konfererar.

Kan du förstå om man blir upprörd över det stora glappet mellan medlemmarnas verklighet och er verklighet?

– Det är klart att jag har ett helt annat jobb i dag än när jag jobbade som maskinist på ett reningsverk.

 

LÄS OCKSÅ: Miljonförlust i Kommunals konferensbolag

 

Du försvarar alkohol vid representation, varför?

– Vi representerar med alkohol vid de tillfällen som bedöms vara lämpligt. Det kan vara till exempel en middag, där man dricker vin  till maten.

Vore det inte bättre att skippa alkoholen?

– Jag lever bara upp till den policy som förbundsstyrelsen har beslutat. Om förbundsstyrelsen vill ändra policy så får den fatta beslut om att ändra policyn.

Ni skriver i ett pressmeddelande att Lyran har bedrivit catering utan tillstånd, vad har hänt?

– Lyran har bedrivit catering i vår konferensvåning. De har tagit med sig vin till catering och har bara haft tillstånd vid ett av flera tillfällen.

Varför visste du inte det när du sitter i Lyrans styrelse?

– Jo men det innebär inte att jag har kännedom om alla detaljer.

Hur påverkas förtroendet för Kommunal av allt det här som kommer fram?

– Ja naturligtvis så är ju inte det här bra, med den vinkel som Aftonbladet har valt. Det förekommer ju inga oegentligheter, det förekommer något enstaka fel som bland annat jag har gjort, att jag inte har betalat vid vistelser som jag gjort ute på Marholmen. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för det och ska naturligtvis rätta till det så fort som det är möjligt. Det är en fråga om moral. Och moral är alltid svårt att göra en bedömning av.

Varför svarar du och inte ordförande Annelie Nordström på de här frågorna?

– Därför att det är jag som har ansvar för den här verksamheten. Jag är styrelseordförande i handelsbolaget Lyran, jag ansvarar för förbundets ekonomi, och vi har valt att ha den arbetsfördelningen.

Hur ser du på din egen position, kan du sitta kvar?

– Jag kommer naturligtvis att ta ansvar för det som hände. Och sen får väl medlemmarna ta ställning. Jag ska ju i så fall väljas på nästa kongress i maj.

 

LÄS OCKSÅ: Medlemmar rasar mot Kommunal

 

När intervjun nästan är avslutad tycker Kommunals pressekreterare, som sitter med vid intervjun, att det är något mer han ska berätta. 

– Det som väl inte har kommit fram än, det är att jag sitter i Aftonbladets styrelse. En anställd på Lyran kontaktade mig och sa att nu har en journalist ringt till mig och frågat om Anders Bergström har varit full på krogen. Då kontaktade jag Jan Helin, som är publisher på Aftonbladet. Den fråga jag ställde till Jan Helin var: tycker du att jag ska kontakta ordföranden i Aftonbladet, för att ställa min plats till förfogande i Aftonbladets styrelse.

Hade du uppträtt berusad?

– Det vet jag inte. Jag kan inte svara på den frågan.

Men varför frågade du om du ska ställa din plats till förfogande om du inte har gjort något?

– Eftersom jag är styrelseledamot i ett aktiebolag så måste jag värna om bolagets bästa.

Varför har du anledning att tro att du skadar bolagets bästa?

– Jag hade naturligtvis anledning att tro det eftersom man granskade mig, som jag uppfattade det.

Men om du har rent mjöl i påsen så behöver du väl inte tro det?

– Om jag nu har varit berusad så är ju inte det något brott. Så det har ingen betydelse.

Vad svarade Jan Helin då?

– Han tyckte inte att jag skulle kontakta styrelseordföranden, och det har jag heller inte gjort.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det finns visst regler som gör att styrelsen i en förening kan bli skadeståndsskyldig vid misskötsel av uppdraget enligt en civilrätts professor i Aftonbladet igår där han även påpekade att kommunalsskandaler är skolboksexempel på stadgabrott, låt hela kommunals ledning betala skadestånd för dom förluster dom åsamkat oss medlemmar skickar en räkning på 320 miljoner till dom. Granska även Lyran och begär ut bokföringen sedan starten av fuskbolaget.

Det allra värsta i denna härva är att kassören Anders Bergström kommer alldeles för lindrigt undan. Han har slösat med våra pengar på en lyxrestaurang som gått med brakförlust och när han nu har avgått så blir han belönad med avgångsvederlag. Så vedervärdigt så det finns inte ord för det.

För jävligt på ren svenska.
Skulle detta vara en av oss så fick vi sparken utan fallskärm.

Har jobbat aktivtivt inom Kommunal för en del år sedan. Vi skrev motion om ingen sprit vid Kommunals koferenser.
Avd. 14 så hette vår sektion. Fick försvara motionen vid en kongress. Men även då så var våra förbundsanställda sugna på att tillgodose sigj själva. Fik ej igenom motionen. Men detta har eskalerat så det är ju inte bara spriten som är åtråvärda för förbunbstyrelsen. Blir även besviken på de som har sett till att kassören får så mycket i avgångsvederlag. Fy skäms ni som beslutade om det. Kasssören borde stannat vid sin förra post med den kompetensen. Idag är jag aktiv inom SKPF och samtal med mina medlemmar som har en pension på 7.000-8.000 så skäms jag över både Anneli och hennes kompanjoner. Avgå hela bunten. Det visar att ni begriper vilken skandal ni har orsakat Kopm munals medlemmar..

Har varit yrkensam i 40 år betalat fackavgift +a -kassa som blev bara högre och högre, gick ner till 70 % för artros, fick som vanligt ingen hjälp från er fick skylla mig själv.men var tvungen att betala 100% i avgift, på nog jävla dålig lön.alldrig har jag och min familj kunnat ha råd att fara utomlands under dom här åren. Men ni som tjänar 100.000 tals kronor i månaden måste bo gratis med mat vin sprit porr osv, stora lägenheter med låg hyra eller ingen hyra alls. Vill ha tillbaka varenda krona som vi har betalar varje månad fastän vi inte hade råd med detta,

Självklart ska hela styrelsen avgå! Och hur är det med de övriga topparna? Kan man lita på dem? Visst har man förstått att anställda vid Kommunal har hög lön och extra förmåner men nu har det gått för långt. Självklart blir det ett medlemstapp nu men det berör väl inte de som sitter däruppe!
Tipsa gärna om vilket fack man ska byta till!

Det är ju rätt konstigt att Förbundet bara "offrar" en kassör, när det är HELA förbundsstyrelsen och alla tjänstemän som ätit dyra julbord och druckit dyr alkohol på sina sammankomster.

Hela styrelsen borde ta sitt ansvar och AVGÅ, men ni kan ju vänta och se hur många medlemmar som väljer att avsluta sitt medlemskap pga alla hemska penga affärer ni genomfört.

Kenneth

Avgå omgående utan annan ersättning från oss medlemmar vars pengar ni spenderat för egen vinning = Trolöshet mot huvudman !
Wow ett email kvällen den 13 januari från Kommunal, efter så många år som betalande medlem, och arbetslös sådan utan minsta hjälp till arbete eller förfrågan om hur det är att leva med ett minimum av pengar varje månad, får man slutligen ett mail pga att Kommunal gjort bort sig.
Att hyra ut kursgård till företag som gör reklam för alkohol är tydligen ok, bara dom inte har en porrstjärna med.
Nej Kommunal som förbund ger jag inte mycket för.
Då ställde man ändå också upp som platsombud, på en arbetsplats där man skulle utföra 100% jobb på en 75% anställning, vilket jag fick nog efter ett antal år och sedan dess varit arbetslös.
Nej de pengar som Kommunal samlat på sig, dom kunde använts bättre än att göda dom högre i Kommunal som inte har vett på att betala sina egna notor, och lyxresor utomland för ett medlemsföretag som går back under många år och nyttjar medlemmarnas pengar för att ha kvar verksamheten, till ingen annan nytta än för sig själva med deras höga löner.
Jag begär härmed deras avgång !

Sälj dessa verksamheter ! Lyx krogar och Konferensanläggningar av överklass karaktär är inget för facket, bort med skiten. Det ska inte få förekomma några strippshower och alkoholbarer i facklig regi.
Jag anser att alkohol är fördummande och de som är förtroende valda måste vara skärpta och avstå alkohol.

Skulle jag som USKA sen många år...stjäla en penna från jobbet..sparken och bristande förtroende..OCH får inga månadslöner i avgångsvederlag..tyvärr så får nog Fackpamparna det..SÄNK FACKAVGIFTEN om ni har så mycket pengar i Kommunal..

Hur tänker dom ? Det är pengar som vi betalt för att kunna få hjälp om något händer och så lever eller mer avnjuter några slipsnissar av det vi betalar på gratis semester med god mat och dyrt vin mm ! Detta har inte jag som arbetslös eller arbetande råd med !!!!!! Jag har inte och tänker inte betalar för någon krog eller nakenshow eller liknande !
men rent logiskt så är alla vi medlemmar delägare i en krog nu då eller ? Och vi får del av avkastningen som den går plus vid varje bokslut med ?????

Pengarna som dom blåst på dåliga affärer och investeringar borde på något sätt krävas tillbaka av dom som gjort det och läggas som återbäring till oss medlemmar istället, som en julklapp tex !

Får överväga att nu byta till ett fackförbund som inte går bakom ryggen och lever jetsetliv på andras bekostnad vilket jag tycker att fler borde överväga att göra !


Fy f*n för er som ska vara att lita på !

Avgår inte hela styrelsen och flera med dem efter nu ytligare "affärer" (BRA AFTONBLADET) där de leker med inbetalda jättebelopp från folk på "golvet" undersköterskor,
Städare mfl, när de samtidig inte har kraft och mod och se till att vi andra har en lön vi kan försörja sig oss på. ,och de skälva sitter och suger i "syltburken" med orimliga löner till det de uträttar utan att de under perioder inte uträttar någon ting, mer än åka på fina middagar på dyra hotellövernattningar mm. Något slags mindervärdskomplex är nog ordet från dessa sk folkvalda "småpågar" det är skamligt ! Det är väl ingen normalt sinnad som kan tro på den pinsamma förklarning till fakturan på boende som pampen i aktuellt menade att han inte betalt i tid. Blir inte hela denna maffia utkastad mycket snabbt kommer hela Sverige stå och skratta åt detta förbund. PINSAMT !
Våran Stadsminister kan nog svara på hur det går till i de här kretsarna ute i landet han är ju gammal "LO- PAMP" vill jag minas.
Gammal trogen LO medlem, nu pensionär som tur är.

Hur ska jag som arbetsplatsombud kunna försvara att det är bra att vara med i Kommunal och betala en hög fackavgift.
När Topparna skor sig på medlemmars bekostnad. Vem av Kommunals medlemmar har råd att gå på "vår Lyxkrog"? Vem av Kommunals vanliga medlemmar kan ringa till chefen för Marholmen och bli inbokad på Midsommar? Och tänk att chefen även glömde att skicka faktura och det X flera!!! Usch vad jag blir upprörd!

Hoppas att ni toppar mår riktigt bra av att kunna Bo, Äta och dricka gratis på våra medlemsavgifter.
Ni har fått ett förtroende av oss medlemmar som ni ska förvalta.

Detta var droppen ! Skickade in min uppsägning av fackavgiften idag.
För ca 10 år sedan var jag lite aktiv som platsombud och fick med en motion ända till förbundsstämman om just striktare alkoholregler som där helt förkastades.
Sen att ett fackförbund med 80 % lågavlönade kvinnor ska bekosta en lyxkrog med porrinslag det är ju helt horribelt. Avgå hela högen NU!
Skäms och vet hut.

Det är väl inte undra på att bolaget har förluster på 320 miljoner när inte kassören har koll på att fakturorna betalas in, då kanske det är miljoner övernattningar som inte fakturerats? är man ansvarig som Anders för denna verksamhet så skall man ha järnkoll på att folkbetalar samt att inte restaurangverksamheten har porrshower, dåliga ursäkter är bara förnamnet och efternamnet är avgå.

Jag är medlem i Kommunal sedan början av mitt yrkesliv , har följt i min fars fotspår och arbetar som förtroendevald i Kommunal.Detta avslöjande kom som en kalldusch. Anders Bergström talar om misstag vilket jag anser vara ett grovt understatement. Detta är en skandal som kommer att märkas på Kommunals medlemsantal. Vi har som förtroendevalda kämpat länge för att höja organisationsgraden, detta arbete har raserats genom denna förtroendekris. Jag tror att många förtroendevalda med mig blev tagna av detta avslöjande. Jag känner mig sviken av den organisation jag har mycket att tacka för. Jag har förståelse för satsningar på egna konferensanläggningar men kan inte förstå hur restaurang Metropol Palais passar in som investering. Kommunal ska satsa på sina medlemmar och inte på något som jag ser som en lyxkonsumtion. Det är dags att göra en pudel, och jag hoppas att blir en förändring i Kommunals ledningsstruktur vid nästa förtroendeval, och att man sedan kan gå vidare och satsa på rätt saker.

Kanon fuck förening !

Är det inte märkligt, förutom allt annat att han kommer ihåg exakt vad Anneli Nordström fått för förmåner, men inte sina egna?

Jaha, så varför skickade inte Marholmen en påminnelse om obetald faktura och sedan till inkasso? De valde då att nolla den. Jo för att chefen Marholmen och fackpamparna är goda vänner. Ja de fick bo gratis för att de är de de är. Fy fan. Lämna era poster. Polisanmälan. Men vad hjälper det, ni får ju högavlönade poster i privata näringslivet. Förrädare, ni äcklar oss alla...tips jobba utomlands..vi vet ju vilka ni är..skäms!!!!

Finns en anledning till att pamparna bokat genom chefen på Marholmen, det är ju enbart för att slippa betala.
Chefen fixar ju detta smidigt, med att trolla bort fakturan.
Skulle man gått den vanliga vägen, beställt genom receptionen, så skulle man ju automatiskt fått betala, som alla andra.
Därför denna bakväg, helt uträknat. Den som sitter i receptionen har ju inget mandat att säga till pamparna, du slipper betala. Det kan bara chefen fixa.
Man kliar varandra på ryggen hela tiden.
Detta är nog inte enda gången pamparna "glömmer att betala"
De skall ha höga löner och ändå skall allt vara gratis.
Det kanske är ett tecken på att dra sig tillbaka när man har så dåligt minne att man t.o.m. glömmer betala för sin semester. Det är dåliga undanflykter.
Liknar Björn Rosengren, när han 1991 inte såg eller visste om, att han var på en strippklubb, när Anders B. säger att han inte vet något om vad som händer på Metropol Palais, fast han är ansvarig för krogverksamheten.

Hur kommer det sig att Aftonbladet kommer med sitt avslöjande just när avtalsrörelsen stundar? Vilka tjänar på att Kommunal tappar medlemmar när det är dags för nya löner och bättre anställningsvillkor?

Mycket bra tanke...hoppas fler är lite kritiska och inte glömmer bort allt det bra som kommunal jobbat fram.

Äntligen en till med öppna ögon:Det är klart det är en skandal, men tänk ett varv till,,,, varför kommer denna nu!!
Jo för att medlemmar ska titta blint på löpsedlarna och spotta fräsa och "jag ska minsann gå ur".
Vad händer då?? Vem drabbar skandalen då?? Jo oss arbetare på golven, Vem blir då förlorare i detta.
Vem vinner..Inte du i alla fall
Nej stanna upp lite nu och tänk efter, kan de vara så att de fållar ihop oss och leder oss mot Ättestupa genom att kasta en summa pengar på en löpsedel framför dig,
Det är dags att vända, Ser ni hur många vi är,,Så många röster som hörs. Rikta den i stället på rätt håll.
Använd denna kraft för att kämpa och förbättra. Vi vill alla få de bättre med sjyst lön drägliga arbeten och ett schema som ger utrymme för att kunna leva lite mellan arbetspassen. Backa upp din sektion och varandra nu i stället, Berätta för era kolleger.
MIG LURAR DE INTE.
MEN DE VA NÄRA...
Jag går absolut inte ur nu...(Vem förlorar om vi gör de? )
Mvh/c

Håller med! Har själv haft samma tanke och skrivit kommentarer om detta på Aftonbladet m fl sidor och bl a undrat när media tänker berätta öppet för sina läsare om hur det kommer att gå med kampen för bättre arbetsvillkor när folk hoppar strömhopp från facket och hur lite arbetsgivaren behöver bry sig om ett splittrat, försvagat Kommunal. Betänk att media under senaste året matat oss med reportage om hur eländigt arbetstagare inom vård etc. har det och att vi minsann är värda mer. Och nu går de rätt emot sina egna tidigare "sympatier" och kör krigsrubriker med hur många som gått ur, intervjuer med folk som går ur, men inte ett ord om konsekvenserna i avtalsrörelsen av denna massflykt. Och folk är blinda av ilska och tänker inte längre än näsan räcker.Jag tänker inte heller gå ur och jag hoppas verkligen att fler inser det samma när första ilskan lagt sej.

Det här är bedrövligt. Facket överlag (inte bara Kommunal) behöver stärka sitt förtroende för att människor ska förstå varför de ska vara med. Jag arbetade några år på Hemfrid i Uppsala och engagerade mig fackligt när Kommunal gick ut med en förfrågan om man ville vara med i en referensgrupp, som senare bildade avtalsdelegation. I den branschen (hushållsnära tjänster) är fackanslutningen låg och arbetsgivarna gör lite som de vill. Jag förstod verkligen hur viktigt facket är, att de är VI som är facket och att utan facket är det helt arbetsgivarens marknad. Jag startade eget för drygt ett år sen och är därför inte med i Kommunal längre. Men jag har starka sympatier för facket och sådana här skandaler är så himla tråkiga.

Förstår inte ledningen för Kommunal att de inte skall bedriva lyxhotell, detta kan inte vara sanktionerat hos medlemmarna.
Inte underligt att medlemsantalet sviker.
Har Kommunals ledning fått storhetsvansinne?

I kommunals stadgar står inget att man ska driva den typen av veksamhet, kanske dax för en grundkurs i juridik, rekommnederar Hemström och Taxell Styrelsemedlemmars ansvar i ideella föreningar
Cjharlie

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.