KA publicerade nyligen en artikel om en ny avhandling från Stockholms universitet som visar att äldre som är i behov av äldreomsorg ibland väljer bort manlig och mörkhyad personal. Artikeln fick Bettina Stewart Billgren att reagera kraftigt och skrev: ”När ska vi ta till oss att äldre inte har något gemensamt med icke-vita och män?”. Vidare skrev hon ”Jag är ledamot i KD Bromma och egenföretagare inom äldreomsorgen och jag är inte nådig. En mörk färgad man kommer aldrig över min tröskel om jag har turen nog att bli så gammal.”

 

LÄS OCKSÅ: Nu utesluts KD-politikern

 

Bettina Stewart Billgren, som driver företaget Promenadsällskapet Walkie Talkie som erbjuder äldre promenader och olika kulturupplevelser, hänvisar sina åsikter till att hon är kristdemokrat. Hon sitter i partiets lokalavdelningsstyrelse i Bromma i Stockholm.

KA frågar Bettina Stewart Billgren om hon verkligen menar att äldre inte har något gemensamt med män och icke-vita.

– Jag jobbar med äldre och många får x antal besök av olika personer varje dag. De är rädda. De flesta som behöver äldreomsorg är födda på 20–30-talet och har inte de erfarenheter som du och jag har.

Varför skulle de inte ha något gemensamt?

– Vad ska de prata om? Många kanske tror att det handlar om främlingsfientlighet och rasism, men det är en osäkerhet. En icke-vit man från Kenya. Det kan vara svårt när man blir äldre och dement.

Menar du att en färgad man aldrig skulle komma över din tröskel för att hjälpa dig när du blir äldre?

– Inte om jag är över 70 år, då vill jag ha en svensk kvinna. Man måste få välja.

Då handlar det ju inte om språket. En man med mörk hud kan ju tala utmärkt svenska?

– Ja, jo. 

Du hänvisar i inlägget till att du är lokalpolitiker för KD. Vad anser dina partikollegor om de här åsikterna?

– Vi har nog inte diskuterat det här. Ingen pratar för de äldre, om villkoren och otryggheten.

Bettina Stewart Billgren säger att hon vill få i gång en diskussion om villkoren i äldreomsorgen, både för de gamla och de anställda. Hon menar att det blir fel när för många anställda i äldreomsorgen är född utomlands och inte kan svenska tillräckligt.

– Vi måste prata om hur de äldre har det och om lönerna. Som det är nu håller det på att tippa över, se hur det ser ut i Stockholm. Förut var det norrländskor och finskor. De gamla har ingen att prata med. 

Skulle du själv kunna anställa utländsk personal i ditt företag?

– Ja, det skulle jag. Det är viktigt att de har levt länge i Sverige. Det måste finnas gemensamma nämnare med mellan de äldre och de anställda.

Bettina Stewart Billgren säger att hon inte menar något illa, att hon bara vill vara en röst för de äldre.

– Jag ville sticka ut hakan och gjorde en drastisk formulering. Jag kanske gjorde på fel sätt. 

Ella Bohlin är distriktsordförande för KD i Stockholms stad. Hon säger att hon blev chockad av åsikterna i Facebook-inlägget.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Jag har inte sett något liknande under mina tre år som distriktsordförande. Jag blev förskräckt. Det här är inte Kristdemokraternas värderingar. Vi har inlett ett ärende i verkställande utskottet om uteslutning av henne. Jag är chockad över grovheten, säger Ella Bohlin.