Sveriges Riksdag
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Sveriges Riksdag

KD vill bli nya välfärdspartiet

|Ge bonus till kommuner som låter äldre slippa träffa så många olika personal i hemtjänsten och inför vårdserviceteam på sjukhusen. Det är några förslag som beslutades på Kristdemokraternas riksting.

Efter att ha haft svårt att nå riksdagsspärren i flera opinionsmätningar är Kristdemokraterna pressade att vända utvecklingen inför valet nästa år. På partiets riksting berättade partiledare Ebba Busch Thor att fokus kommer ligga på välfärd och trygghet.

– Vi vill ta ledartröjan i centrala välfärdsfrågor, sade partiledare Ebba Busch Thor, enligt TT.

Bland annat siktar man in sig på bättre personalkontinuitet i hemtjänsten. I dag kan en brukare möta i snitt 15 olika personal under en tvåveckorsperiod, enligt KD:s beräkningar. Partiet vill ge en bonus till kommuner som sänker den siffran till tio.

KD vill också att det inte ska behövas biståndsbedömning för att en brukare ska få trygghetslarm. Ett annat förslag var att avlasta undersköterskor på sjukhusen genom att införa vårdserviceteam, ett förslag som ska ge 6 200 nya jobb. Arbetsuppgifterna kan handla om att förflytta patienter och servera mat.

Partiet beslutade också om en rad förslag som rör skolan, bland annat vill KD att staten ska ta över ansvaret för skolor som inte fungerar och att riktigt dåliga skolor ska kunna stängas. Skyddet för lärare i skolan ska stärkas och straffen skärpas för elever som attackerar personal. Totalt vill KD satsa sex miljarder på att vända utvecklingen med sjunkande resultat i skolorna.

KD vill också arbeta för att arbetsgivare ska ha rätt att kräva att anställda ska visa ansiktet, alltså inte dölja det med exempelvis en slöja som niqab, utan att det ska anses vara diskriminering. Rikstinget gick på den punkten emot partistyrelsens linje.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Tycker att KD är ute och cyklar, mycket snack och liten verkstad.
KD ligger risigt till i opionundersökning . Utan dom andra borgarna så skulle inte KD sitta kvar.
15 personal på en två veckors period säger Ebba men det stämmer inte .Det kan röra sej om 50 stycken på två veckor.Så jäkligt är läget i verkligheten.
Det är inte bara att sänka siffran till 10, det är så dåligt med personal i vården och det är tack vare att lönen är bara skräp och ibland tar man in folk i från gatan . Och det är inte rätt mot dom äldre.
Likadant på sjukhus där är det för lite personal pga det borgliga landstinget gör av med pengar på skitsaker . Landstinget borde läggas ner.
Man ska inte dra ner på skatterna det blir vi vanliga i samhället som blir drabbade när vi ska ha hjälp i sjukvården.Det får inte kosta någonting. Det är väl inte så konstigt att det fattas personal överallt.Dåliga löner på sjukhus mm .Hemtjänsten går på knäna med deras ruttna system. Som personal i hemtjänsten är det vanligt att ha upp tilll 25 -28 vårdtagare per dag.
Och det kan man tacka det dåliga tidssystemet för. Något sk geni har hittat på detta, så personalen i hemtjänst ska springa som robotar.
Tycker att Ebba Bush Thor ska avgå .Varför inte jobba för en skitlön 6 månader så får hon se vilket helvete det är både för personal och vårdtagare.Tycker inte heller att religion och politik hör i hop var beträffar KD.
Säger bara hemtjänsten var bättre för 4 år sedan.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-11-13. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.