Colourbox
Buss i Stockholm. Foto: Colourbox

Keolis bussförare samlas för protest

|På onsdag samlas bussförare från alla Keolis depåer i Stockholm för att protestera mot arbetsmiljön på företaget och arbetsgivarens omläggning av scheman.

– Vi har fått nog nu. Spiken i kistan blev när de i ett svep gjorde om alla fridagar och införde tombolascheman utan förhandlingar och utan information till oss i personalen (läs mer om det här), säger Christer Swansson, Kommunals huvudskyddsombud på Nybodadepån.

Personalen har redan lämnat in protestlistor över omgörningen. Nu väljer man att protestera mer handgripligt genom att samlas till ett stormöte utanför huvudkontoret.

– Vi får ju inte strejka. Annars hade vi gjort det. Det här är det alternativ vi har. De borde lyssna på personalen och tänka på oss och våra kroppar, säger Christer Swansson som hoppas att mellan 150 och 200 bussförare kommer att sluta upp utanför Keolis huvudkontor. 

Tidpunkten har de valt för att så många som möjligt ska kunna komma.

– Klockan 11.00 har många med delad tjänst uppehåll och många av dem som börjar på eftermiddagen börjar först senare. Vi hoppas att de kommer dit.

 

Livesändning från demonstrationen – del 2:

 

Livesändning från demonstrationen – del 1:

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det är märkligt vad många som tycks tro busskörning är en dans på rosor?
Men om vi tar en sportvinkling på det hela så kanske man bättre förstår vad senioritetsprincipen verkligen handlar om?
Tänk om Zlatan nu plötsligt skulle petas ur A-laget, bara för att yngre mer oerfarna spelare skulle få chansen att spela, ja då skulle det ju inte gå så bra för laget eller hur? Å andra sidan så orkar inte Zlatan ligga på topp hur länge som helst, när han är 60 kanske han inte kan spela längre utan får bli radiokommentator som en fin reträttpost på ålderns höst.
Likadant är det med bussförare, de ligger på topp så länge de har fasta regelbundna tjänster med ett bra fridagssystem. När de sedan fyller 60 så lär de knappast heller orka med att öka otakten genom tidsökning.
Var jag tillräckligt tydlig nu om att åldern tar ut sin rätt eller??? Ju äldre man blir ju bättre ska man ha det, ja hela världen tycker detta är rättvist, förutom ett fåtal som haft en silversked i munnen sedan vaggan???
Ropen skalla, senioritetsprincipen för alla!

Jag har aldrig tyckt att söka efter anställningstid är bra. Kom med andra förslag än tidsökning då. Gamla systemet är ju värdelöst det med orättvist och diskriminerande. Jag har jobbat i 35 år men tyckt synd om de yngre

Bussbolaget har trots kritiken fortsatt i ullstrumporna...

Nu ska vi i dagarna digitalt söka tre olika semesteralternativ. Så om jag absolut måste ha semester den 8 juni för att vara med på grabbens studentutspring så måste jag ange ytterligare alternativ. Frågan är då om jag ska söka den 7 eller 9, dagen före eller efter studentdagen? Nä, datasystemet tar inte emot den digitala blanketten om jag inte anger ett annat alternativ än den 8:e!?

En bussförare ska inte få arbetstid som hen vill, inte fridag som hen önskar, och absolut inte semester med familjen!!!
Som lök på laxen då???

En bra karl är inte sämre än han kan ändra sig? Ja det visar sig väl efter dagens manifestationer och bussbolagets VD och ledning kan börja tänka på personalens bästa för en gångs skull, och inte bara på kronor och ören?

Heja kollegor på Keolis, stå på er!
Nu är det hög tid att även tjänstemännen på HK visar att de "Tar ansvar och respekterar personalen som varje dag servar våra kunder!

Tidsökning var bra för mig. Förut fick jag 4 delade tjänster på 6 veckors schema.
Nu får jag mest delat och korttjänster på min sökning. Jag vill ha ut tjänst och ledig dag istället för två halv tjänster. Det gick förut men inte nu??

Keolis värderingar. "Vi tar ansvar för hundratusentals resenärer och medtrafikanter varje dag. För oss är säkerheten en lika självklar som nödvändig prioritering.". "Vi tar ansvar och respekterar varandra". Nu är det upp till bevis. Står Keolis upp för sina värderingar? Jag önskar jag kunnat flyga ner och stötta mina kollegor imorgon. Men jag får skicka en hälsning istället. Heja! Mina kollegor. Er kamp är viktig för alla bussförare i hela landet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-04-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.