Magnus Fond
Tommy Ohlström. Foto: Magnus Fond

KF-direktör fick lägenhet av facket

|Efter avslöjanden om att bland andra Margot Wallström fått lägenhet av Kommunal visar det sig nu att KF-direktören Tommy Ohlström och hans fru Åsa Ohlström fått en våning i Stockholm av Kommunal. Då kunde de sälja sin bostadsrätt för 10,9 miljoner, enligt Aftonbladet.

För drygt tre månader sedan flyttade paret in i en lägenhet på 180 kvadratmeter som ägs av Polstjärnan, Kommunals och Byggnads gemensamma fastighetsbolag.

Tommy Ohlström, vd för Kooperativa Förbundet (KF), har för många år sedan varit kanslichef på LO och partikassör för Socialdemokraterna. Till Aftonbladet säger Tommy Ohlström att det är genom hans fru Åsa Ohlström som de kunnat få lägenheten. I dag driver hon eget företag men fram till 2006 jobbade hon på Byggnads och efter det har hon haft ett chefsjobb på Riksbyggen, som förvaltar lägenheterna i fråga.

 

LÄS OCKSÅ: Så slog Kommunal-skandalen ner

 

Kommunals ordförande Annelie Nordström besvarar inte frågor om lägenheterna eftersom hon inte haft med förmedlingen att göra och eftersom det pågår en förundersökning kring fackets lägenhetsförmedling, säger pressekreterare Jesper Pettersson.

Vad är anledningen till att paret fått lägenhet av Kommunal?

– De själva har ju uppgett i Aftonbladet att de har anmält intresse början av 2000-talet om att få en hyresrätt från Kommunals och Byggnads bestånd och då har en sådan lägenhet som de var intresserade av blivit ledig i slutet av förra året och då har det förmedlats via Anders Bergström, säger Jesper Pettersson.

Hur har detta kunnat ske när det är så många år sedan hon jobbade på Byggnads?

– Det har ju skett på delegation av Anders Bergström.

För att de har känt varandra då eller?

– Jag vet inte vilka överväganden som gjorts men Anders Bergström har haft ansvaret för att förmedla de här lägenheterna.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Kommunals åtgärdsplan

 

Är det på grund av att hon även jobbat för Riksbyggen?

– Ja, hon har ju haft uppdrag både i Byggnads och i Riksbyggen. Det kan egentligen bara Anders Bergström svara på, han är ju som sagt inte här längre.

Anders Bergström var tidigare ordförande i KF:s valberedning, finns det inget problem med att han samtidigt förmedlat en lägenhet till KF:s vd?

– Jag kan inte svara på det i nuläget om det finns några problem. Det vi gör nu är att vi ser över hela den lägenhetsförmedlingspolicyn.

Kommer något ändras i policyn?

– Ja, det kommer det med största sannolikhet att göra. Att det blir tydligare och mer transparent hur förmedlingen går till.

Tills vidare har Kommunal fryst all lägenhetsförmedling förutom tillfälliga övernattningslägenheter, säger Jesper Pettersson.

 

LÄS OCKSÅ: S-politiker och vd fick hyreskontrakt

 

KA har tidigare frågat er om det finns andra högt uppsatta personer som fått lägenhet av Kommunal. Varför nämndes inte det här då?

– Vi har inte full inblick i exakt… jag vet inte vilka frågor vi fått tidigare på det temat. Vi har fått frågor om bland annat vilka socialdemokrater som fått lägenheter, vi har inte åsiktsregistrerat våra hyresgäster.

Finns andra personer som ni borde berätta om?

– Jag kan inte svara på det nu. Det här har skett på delegation av Anders Bergström och han är den som har haft den övergripande bilden av vilka som bor där och hur det gått till.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-09 10:24