Madeleine Andersson
Foto: Madeleine Andersson

Kommunal får stöd om fria arbetskläder

|Tre fackförbund stöder Kommunals krav om fria arbetskläder inom vård och omsorg. Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna håller med om att det är orimligt att personal ska tvingas bekosta sina egna arbetskläder.

Tidningen Läkartidningen skriver att Kommunal, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna har skrivit ett gemensamt remissvar till Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker.

LÄS OCKSÅ: Kommunal tar strid om arbetskläder

Sedan 2016 krävs det att anställda inom hemtjänst, äldreboende och LSS-boenden för funktionshindrade ska bära arbetskläder. Men det finns inget krav om att det är arbetsgivaren som ska betala dessa kläder.

Kommunal har i flera år kämpat för att arbetsgivaren ska stå för arbetskläder. Kommunals ordförande Tobias Baudin tackar för stödet från de andra fackförbunden på Twitter.

De fyra fackförbunden tycker att det i den nya föreskriften tydligt ska stå att det är arbetsgivaren som ska bekosta de arbetskläder som krävs. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Alla inom VÅRDEN ska ha arbetskläder även dom i förskolan. Med tanke på alla bakterier mm.
Det har med hygien att göra.Höj lönerna också mer en det vanliga.
Håller med Annette .
Tobias B se till att ordna detta.

Klart att personal inom vård och omsorg ska ha fria arbetskläder MEN vi som arbetar inom förskolan får bekosta våra arbetskläder själva. Har fått ett vindställ men det funkar ju inte alltid och inte några skor till. Det är många med mig som förstört kläder och skor på jobbet och vi betalar lika mycket som andra för våra kläder. Dags att Kommunal satsar på barnskötarna både vad gäller kläder och löner.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-01-29. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.