Kommunal höjer avgiften till a-kassan

|Kommunal höjer avgiften till a-kassan från 1 maj.
-- Vi kallar till en extrastämma för att diskutera en höjning av avgiften från maj. Det kan handla om en dryg 50-lapp i höjd avgift, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande i Kommunal.

Arbetslösheten bland medlemmarna i Kommunals a-kassa är högre än vad man tidigare räknat med.  Det gör att kassan i dagsläget är underfinansierad med 15-20 miljoner kronor per månad.
– Vi betalar ut 25 procent mer i dag än vad vi räknat med i våra prognoser, det är stora tal. Nu räknar vi på hur hög höjningen tvingas bli, men vi måste väga in mars månad innan vi kan fatta beslut i april. Fortsätter den här utvecklingen handlar det om en dryg 50-lapp, säger Anders Bergström.
Kommer det att räcka med en höjning i maj eller kan det bli fler?
– Det beror helt på arbetslöshetens utveckling. Men prognosen ser ju inte ljus ut. Vi ser både en kraftig ökning av antalet arbetslösa och arbetslöshetsperioder som blir längre.

Idag är grundavgiften till Kommunals a-kassa 90 eller 108 kronor beroende av om man är medlem i förbundet eller ej. Därtill kommer en arbetslöshetsavgift på 130 kronor.
Ju högre arbetslösheten är bland medlemmarna i en a-kassa desto högre blir arbetslöshetsavgiften som medlemmarna måste betala. Den kopplingen har beslutats av regeringen.

Kommunal har normalt en högre arbetslöshet under december och januari än under andra månader. Den brukar därefter sjunka i februari, vilket den inte har gjort i år.
Förbundet hade räknat med 27 000 ersättningstagare, i januari uppgick antalet till 30 000 och i februari till 31 000 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

OM "vi var många som demomnstrerade emot" a-kassehöjningarna - vilka var då dessa om inte medlemmar i facket. Påståendet att facket "medvetet inte tog strid med regeringen för att väljarna ska stå stitt kast och rösta rätt" var bland det mer häpnadsväckande och obehagliga jag läst på länge. I vilken fråga har facket kämpat mer envetet och på alla fronter kan man fråga sig. Artiklar, uppvaktningar, demonstrationer. Den person som skriver så vill inte facket väl.

Jaså en timmes strejk skulle stoppat alla höjningar och försämringar. Jo, det är ju bara att se sig om ute i Europa...
Det verkar inte finnas något samband med makt och förmågan att strejka och demonstrera. Snarare handlar det väl om att våga ta ansvar och kompromissa. Med såna vänner behöver alliansen inget frukta. Vänsteraktivister som Bilbo hjälper dem till en valseger till. Sossehatet har de gemensamt.

Vi var många som demonstrerade mot de nya a-kassereglerna under 2006 och 2007. Nu med facit i hand verkar det som att facket medvetet inte tog strid mot regeringen för att väljarna ska få STÅ SITT KAST och rösta rätt nästa gång. Cyniskt och elakt. Men framförallt är det fult att, genom att inte göra någonting, svälta arbetare ur fack och a-kassa för att vinna röster. En politisk strejk, om så bara en dag, kunde ha stoppat förslaget. Hundratusentals, ja kanske miljoner, hade deltagit och visat att utan oss stannar landet.

Frågan är om folk vill rösta på ett parti (s) som inte gjorde sitt bästa mot högerns attacker på a-kassan.

Det börjar bli dags att välja mellan fackets medlemmar och socialdemokraternas ledning. Jag väljer medlemmarna vilken dag i veckan som helst.

Hej!

Höjer ni a-kassan kommar ni att förlora många medlemmar, speciellt långtids-sjukskriva och arbetslösa.
Vi har redan hårt anstängd ekonomi!
Det finns annat som ni kan spara in på, t.ex spit på kurserna. Detta klar vi oss utan. Den som tvunget vill ha kan då betala ur egen ficka.

Det är regeringen som bestämt hur finansieringen av akassan ska skötas.Regeringen har bestämt att 33 procent av arbetslöshetsersättninenas ska betalas av akassans medlemmar. Vi proteserar kraftfullt mot detta.Vitycker att akassan skafinansieras solidariskt via skatten. Protestera gärna,vi finns på mynttorget i stockholm varje torsdag och i resten av landet i varje län en gång i månaden där vi visar vårt missnöje mot alla försämringar i akassan.
Anders Bergström

Jag har inte råd med en 50 lapp till i månaden. Då får jag börja jobba svart.Är det så kommunal vill?
Eller också så går jag ur.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2009-03-31 20:30