Björn Svensson
Kommunal. Foto: Björn Svensson

Kommunal inte längre störst

|Kommunal minskar sitt medlemsantal något från månaden innan och hade den 1 januari 510 487 medlemmar. Det betyder att det totala medlemstappet för 2016 landar på 11 470 medlemmar.

I samband med skandalerna som avslöjades om Kommunal i början av 2016 valde många medlemmar att lämna förbundet.

Från att ha haft 521 957 medlemmar den 1 januari 2016 var Kommunal i augusti nere på 507 480 medlemmar. Därefter ökade medlemsantalet tre månader i rad.

Förra månaden minskade antalet medlemmar dock med 423 medlemmar. Kommunal har i dag 510 487 medlemmar.

– Det är studerandemedlemmarna som har minskat, skulle vi exkludera dem så skulle vi gått plus, säger Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal.

Kommunal har länge varit Sveriges största fackförbund. Men i går gick fackförbundet Unionen ut och meddelade att de är störst. Unionen har 538 000 yrkesverksamma medlemmar.

Vad tänker ni om att Kommunal inte längre är Sveriges största fackförbund?

– Man får väl bara gratulera Unionen till ett bra arbete. Det är positivt att många fler ser fördelar med att vara med i ett fackförbund. Vi eftersträvar alltid att organisera så många som möjligt och att öka medlemsantalet är ett av våra mest prioriterade mål 2017, säger Robin Ljungqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

När det gäller att behålla sina medlemmar får nog facket behöva tänka mer arbetsmiljö och vara mer aktiva ute på arbetsplatsen. Man kan inte lägga allt ansvar på ao ombuden . Jag tvekar inte att byta förbund om möjligheten funnits.

Facket är vi medlemmar, och vem kan lösa problemen bäst? Jo vi, personalen som känner till verksamheten med hjälp av ansvarig från sektionen om man nu skulle köra fast. Jag vill se den arbetsgivare som står emot all personal som står enade i frågor som rör dom? Istället för att en ska strida för personalens skull.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-01-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.