Kommunal sänker avgiften till a-kassan

|Kommunal sänker avgiften till a-kassan med 50 kronor från 1 juli. Sänkningen är följden av att regeringen sänker arbetslöshetsavgiften med samma summa.

Avgiften till Kommunals a-kassa blir därmed 270 kronor för dem som också är medlemmar i förbundet, och 288 kronor för dem som enbart är medlemmar i a-kassan.
Så sent som 1 maj höjdes avgiften till a-kassan med 100 kronor.
Att avgifterna till a-kassan varierar så – och dessutom skiljer sig starkt mellan olika förbunds a-kassor – beror på att andelen arbetslösa medlemmar i en a-kassa påverkar hur hög avgift medlemmarna ska betala.

Flera a-kassor med hög arbetslöshet har avgifter som ligger över 400 kronor. Dit hör kassor inom LO-förbund som IF Metalls, Byggnads och Hotell- och restaurangs a-kassor.
Flera akademikerförbund inom SACO med låg arbetslöshet har istället avgifter mellan 100-200 kronor. Dit hör Akademikernas, Finans- och försäkringsbranschens och Lärarnas a-kassor.
50-lappen (som regeringen sänker avgiften med från 1 juli) kommer inte att kunna användas till att sänka avgiften i alla a-kassor. Istället kommer den att ätas upp av ökade kostnader för en högre arbetslöshet.

Kommunals a-kassa beslutade däremot när a-kassans föreningsstämma träffades på fredagen att från 1 juli sänka arbetslöshetsavgiften till 180 kronor (från 230 kronor).
Därutöver betalar medlemmar en grundavgift på 90 eller 108 kronor beroende av om man är medlem i förbundet eller ej.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2009-07-03 16:39