Freeimages.com
Endast i undantagsfall. Foto: Freeimages.com

Kommunal skärper sin alkoholpolicy

|Kommunal inför en hårdare alkoholpolicy där grundregeln är att inte bjuda på alkohol alls. Vid avsteg gäller högst två glas vin eller öl men ingen starksprit.

Vid Kommunalarbetarens undersökning om förbundens representation visade det sig att Kommunal var mer generöst med alkohol än många andra förbund. Bland annat tilläts starksprit vid vissa tillfällen, exempelvis vid julbordet. Sedan förra veckan tillåts ingen starksprit alls. Reglerna omfattar alla som företräder Kommunal.

Olle Ingemarsson, HR-chef på Kommunals förbundskontor, säger att arbetet med en ny policy började förra året då förbundets chefer utbildades om alkohol och missbruk.

– Vi har sett att det finns i dag alkoholproblem hos oss, som på många andra arbetsplatser, och att det därför fanns anledning att jobba förebyggande. Sedan har granskningen skyndat på processen.

– Vår nya policy är en skärpning där grundregeln är att Kommunal inte bjuder på alkohol. Innan fanns en möjlighet att bjuda på alkohol under måttliga former. Den policy vi hade innan var inte jätteslapp utan det fanns ett regelverk även före granskningen. Sedan antydde granskningen att delar av den inte har följts och det är en annan sak.

Tycker du att er förra policy möjliggjorde att man bjöd på för mycket alkohol?

– Jag som är arbetsmiljömänniska vill ha en ganska restriktiv hållning av arbetsmiljöskäl och då tycker jag att den nya policyn är bättre än den gamla. Men om den förra policyn efterlevdes i alla delar så har vi inte haft en slapp policy.

Enligt den nya policyn kan Kommunal bjuda på två glas vin eller öl undantagsvis. Då krävs beslut av förbundsledningen eller ledningsgrupper på avdelningar. Olle Ingemarsson vill inte förekomma vid vilka tillfällen som avsteg kan göras från grundregeln men att det ska göras sällan.

Blir det någon alkohol vid julbordet?

– Det är en fråga för framtida förbundsledning att fatta beslut om. Men börjar det bli för många avsteg så har vi inte längre någon grundregel.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Självklart ska det vara alkoholfritt eller att man får betala själv.
Förstår inte varför det ska funderas runt detta. Det är Självklart!!
Och dom som har missbrukat sin förtroendeställning i förbundsledningen ska polisanmälas och bli återbetalningsskyldiga!!! Och absolut inga trygghetsavtal ska utgå till dessa!!

Det skall givetvis inte serveras alkohol för medlemmarnas pengar och till Annelie och Anders! avstå era fallskärmar. Det gör en moderat ledare i Mark utanför Borås då hon tycker det är omoraliskt att ta emot detta när hon avgår som chef i kommunen, Ta ert ansvar och avstå, visa att det vi som är facket. Privilegierna är för stora och för många. Styrelse rännandet i medlemmarnas hittepåbolag samt arvodena i dessa. Lyran måste givetvis avskaffas ögons böj, pinsamt att dra medlemmarna på runt 700 000kr varje månad i detta spektakelbolag.☺️

För några år sedan motionerade jag om att Kommunal skulle ha alkoholfri representation. Framförallt med hänsyn till att det är något som för många leder till alkoholproblem. Det finns många företagsrepresentanter, politiker och andra som kan intyga det. Dessutom finns det många utav våra medlemmar som har eller har haft alkoholproblem som inte ska behöva frestas att dricka alkohol när de blir bjudna. För en som haft eller har alkoholproblem är det inte alltid så lätt att säga nej tack. Beroendet är starkt.

Finns ingen anledning att vi som Kommunals medlemmar skall betala alkoholen för de styrande....

Jag litar inte på detta nya förslag! Om man vore seriös med förändringen, varför då lämna ett kryphål?! Till och med Ingemarsson själv uttrycker ju att grundregeln hotas av undantagen. Vad vore så hemskt med att inte bjuda på alkohol alls? Varför är det så viktigt att alkohol ska ingå? Trivsel? Har man alls funderat på trivselförsämringen som många av oss människor upplever när alkohol blandas in?

Jag är medlem på uppsägningstid för närvarande, men återkommer som medlem den dag nolltolerans mot alkohol för gemensamma pengar införs.

Det skall vara sprit, öl, vin fritt på ALLA bjudningar. Var och en kan köpa själva om man vill ha
Enkelt att följa, inga misstolkningar kan ske.

Jag håller fullständigt med dig! Den som vill ha alkohol får bekosta detta själv! Medlemmarnas pengar ska INTE gå till alkohol! Om man prioriterar alkohol, då har man råd att betala detta själv!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-14. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.