Kommunal skärper tonen mot SKL

|Kommunal överväger att lägga på ytterligare 150 kronor i sina lönekrav gentemot Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det skriver avtalssekreterare Lenita Granlund i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Hon anklagar SKL för att driva en lönedumpningsprocess.

”I den lönestatistik som SKL redovisar offentligt knökas alla fackförbunds medlemmar in i en enda ogenomskinlig medarbetarmassa, där tjänstemän och arbetare blandas. Det skapar förutsättningar för SKL att helt utan insyn från allmänheten, arbetsmarknadens parter eller Medlingsinstitutet (MI) driva en lönedumpningsprocess riktad mot de arbetaryrken som utgör fundamentet för allas vår välfärd.”, skriver hon bland annat i artikeln.

En höjning av löneyrkandena skulle innebära att Kommunal kräver 811 kronor plus 400 kronor extra till undersköterskor. Och de sammantagna lönekraven skulle då landa någonstans kring 4 procent.

Om man räknar medellöner på alla anställda blir lönerna högre och då måste också lönekraven vara högre, argumenterar Lenita Granlund

Lenita Granlund har på tisdagen ingen möjlighet att svara på frågor, uppger Kommunals presstjänst.  Vi har också sökt Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, men utan resultat hittills.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jag förstår inte heller vad problemet är. Vill SKL ha det så att i deras offentliga redovisning ska alla fackförbunds medlemmar bakas in i en enda ogenomskinlig medarbetarmassa, där tjänstemän och arbetare blandas, så ska vi väl räkna på samma sätt. Om det då kan ge oss 150 kronor mer i höjning så är det bra. Om inte SKL tycker det så bör de ändra sin redovisning så att vi får se rätt statistik för varje grupp. Är de villiga till det?

Vi är värda varje krona vi kan få!
Plus att vi borde värderas efter vår erfarenhet också. Det måste löna sig att ha jobbat länge i yrket. Det gör det inte idag.

Vad är problemet? Vi har flertalet socialdemokrater i SKL. Nu är det dags för dom att ge oss rejäla höjningar precis som Löfven gjorde med lärarna och vi betalar socialdemokraten via vår fackavgift eller är det så att medlemsorganisationen Kommunal är maktetablissemangets förlängda arm, förmodligen är det så. Tänker på undersköterskan som efter 10 år i yrket har 20 000kr i månaden, nu har socialdemokraterna sin chans att betala igen och verkligen visa att som vill ha ett jämlikt samhälle och en bra fördelningspolitik, upp till bevis nu och ge oss minst 3000kr i höjning. Vår verklighet med höga hyror och levnadsomkostnader kräver det, tänker även på hur Elbolagen höjde elnätsavgiften med 11%.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-29. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.