Kommunal stoppar SD-annonser

|Kommunal har stoppat allt arbete med att klistra upp SD-affischer på bussarna vid Nobina i Södertälje. Dessutom stoppas all körning i Södertälje med bussar som har SD-annonser.
– Skyddsstoppet är till för att skydda personalen och vår arbetsgivare, säger huvudskyddsombudet Hård Lars Andersson.

Klockan 17.30 på fredagen utfärdade Hård Lars Andersson ett skyddsstopp mot limning av SD–affischer på bussar i Nobias depå och körning av bussar i Södertälje med SD–affischer.

Endast han och Arbetsmiljöverket kan häva skyddsstoppet.

– Jag bedömer att stoppet åtminstone gäller till måndag morgon klockan åtta då Arbetsmiljöverket öppnar på nytt. Det är knappast troligt att de tar ställning till skyddsstoppet innan dess, säger han.

Skälet till hans skyddsstopp beror enligt honom på att Nobina är i klorna på SL som tvingar bussföretagen att köra med SD:s affischer uppklistrade.

– Detta strider mot Nobinas värdegrund som vi är eniga om. Men Nobina kan inte säga nej. För att skydda arbetsgivaren mot SL:s krav utfärdar jag skyddsstoppet. Ännu viktigare är att en stor del av personalen är invandrare. Hur tror du att det känns i magen på dem om de tvingas köra runt med SD:s främlingsfientliga budskap på bussarna?

Hård Lars säger att han försvarar personalens psykosociala arbetsmiljö, men också deras säkerhet.

– Det finns många invandrare i Södertälje. Det finns stor risk för att bussarna utsätts för skadegörelse och att förarna drabbas av hot eller våld om bussarna kör runt med annonser från ett främlingsfientligt parti.

Är inte skyddsstoppet ett angrepp på våra demokratiska principer om att alla har rätt att fritt uttrycka sina åsikter? Hindrar inte du SD:s rätt att bli behandlat som alla andra partier?

– Blanda inte ihop politik och arbetsmiljö. Jag agerar för att skydda arbetsgivarens värdegrund och de anställdas psykosociala och fysiska arbetsmiljö. Vad jag tycker om SD som privatperson är en helt annan sak, säger Hård Lars Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Att man befäster fördomar mot invandrare på ett sådant sätt som Hård Lars Andersson gör är faktiskt något beklämmande. Om en invandrare ställs emot en åsikt han inte gillar förutsätter Andersson att hot och våld ökar och att det hotet eller våldet utövas av invandraren. Han ger då per automatik SD rätt i att ökad invandring är ett hot mot ett demokratiskt samhälle eftersom det finns rätt att framföra olika åsikter i demokratiska system.

Det som är illa är att det finns människor som tar till våld för att få sin vilja igenom! Går det inte att stoppa dem och fängsla dem?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-09-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.