Madeleine Andersson/Samhall/Kristian Pohl/Regeringskansliet
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Madeleine Andersson/Samhall/Kristian Pohl/Regeringskansliet

Kommunal träffar minister om Samhall

|Det har blivit allt tuffare att arbeta på Samhall. Många anställda vittnar om högre krav och sämre arbetsmiljö. I morgon ska Kommunal och andra fack träffa näringsminister Mikael Damberg för att diskutera läget vid företaget.

Kommunal är ett av sju fackförbund som har avtal med Samhall. Kommunals ombudsman Per Svensson säger att flera medlemmar slår larm om att klimatet vid företaget har hårdnat.

– De får springa fortare. Och de får fler och tyngre arbetsuppgifter, fortsätter han.

Per Svensson 

Det är Mikael Damberg (S) som har bjudit in facken för att diskutera läget efter en granskning i tidningen Dagens Arbete om hur arbetsmiljön har försämrats under senare år.

Granskningen visar att det beror på stor omsättning av chefer, dåliga relationer till facket, bristfällig matchning av jobben och högre krav på prestation.

Tidningen Fastighetsfolket har dessutom i en granskning visat att det blir vanligare att anställda sägs upp av personliga skäl, eller pressas att själva säga upp sig, för att de inte anses klara de högre kraven eller uppfattas som obekväma när de protesterar.

– Detta är något vi i Kommunal också känner igen, säger Per Svensson.

Han kommer att till Mikael Damberg framföra krav om att arbetsmiljön vid Samhall måste bli bättre.

– Samhall bildades en gång för att ge personer med funktionsnedsättningar andra jobb när de inte kom in på den reguljära arbetsmarknaden. Det är viktigt att hålla i det.

Samtidigt förbereder de sju facken tvärfackliga kurser för att stärka skyddsombuden och de fackligt förtroendevalda vid Samhall.

– De första kurserna kommer nu i vår, säger Per Svensson.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jag vill veta om det är skillnad på det fackliga arbetet och det skyddsarbete som sker på den ordinarie arbetsmarknaden, eller gäller detta även för Samhall ?

Skriv din kommentar

Kommentarer är tillåtna till 2018-01-31.
Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i KA:s papperstidning.