Årets löneöversyn för Kommunals medlemmar i Stockholms stads skolor är nu avslutad.
Det har överlag varit bra förhandlingar då vi har bra samverkan med stadens skolledare, men för första gången på de tre år jag har förhandlat så har rektorerna förklarat sig bakbundna av Utbildningsförvaltningen. Aldrig tidigare har jag hört så många rektorer säga: ”Vi får inte gå över pott. Direktiv uppifrån.”

Det har sagts av så många att jag kände mig nödsakad att fråga ett par rektorer om de verkligen har mandat att löneförhandla.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm har alltså gett rektorerna direktiv att inte gå en krona över pott. Antal medlemmar gånger 535 kronor och inte ett öre mer.

Vi undrar naturligtvis varför och får vaga svar om budget och att det är många som ska ha del av den från kommunen anslagna summan som ska täcka årets löneökningar.

Det är då det slår mig.

Lärarnas avtal är inte klart ännu. Ingen vet vad avtalet kommer att innehålla. Ska de driva arbetsbelastningsfrågan eller kommer det att bli stora löneökningar?

Utbildningsförvaltningen förväntar sig tydligen stora lönepåslag till lärarna så då måste skolorna hålla igen på Kommunals medlemmars löner.

De särskilt skickliga utbildade barnskötare som staden sagt sig vilja satsa på får nöja sig med småsummor över 535 kronor, som naturligtvis tas från någon av deras arbetskamrater. 

Att lönen ska vara individuell och sättas utifrån arbetsinsats och måluppfyllelse, att de skickligaste medarbetarna ska ha de högsta lönerna, blir bara tomma ord.

För Kommunals medlemmar i Stockholms kommunala skolor ligger det ett lönetak som ingen skicklighet i världen kan komma över.

Ett skolmåltidsbiträde eller en lokalvårdare som har kommit upp mot 28 000 kronor i månaden efter många år på arbetsplatsen hålls tillbaka med motiveringen att de har hög lön utifrån yrkestiteln.

Jag anser att lärarna absolut ska ha bra löner men det får inte ske på Kommunals medlemmars bekostnad. Stockholm Stad har god ekonomi och det är skandal att de med lägst lön i skolan, Kommunals medlemmar, ska få en sämre löneutveckling än andra yrkesgrupper i skolan.

Detta gynnar ingen. Det föder frustration, hopplöshet och klyftor inom skolan. Det skapar A- och B-lag bland skolpersonalen, något som strider både mot skolans värdegrund och Stockholm Stads personalpolicy.

Vid nästa års löneöversyn förväntar jag mig helt andra och större krontal till Kommunals medlemmar.

 

Lovisa Sundman
Huvudskyddsombud, Kommunal