Hittills i år har över femton befintliga och blivande flyktingboenden brunnit i Sverige. På Kommunal känner man nu en oro också för dem som arbetar i verksamheten.

– Vi har ju många medlemmar som arbetar med flyktingmottagande. De står i första ledet och det är de som möter hot och våld. Det har bränts ned massor med hus som skulle bli flyktingboenden. Frågan är när man börjar bränna ned hus med människor i. Nu bygger vi en organisation för att stötta medlemmarna, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Projektet drogs i gång i fredags och målet är att det redan under tisdagen ska gå ut mejl till alla medlemmar på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Lena Andersson, enhetschef för Kommunals administrativa enhet, är den som håller i projektet.

– Problemet är att hitta alla medlemmar som arbetar med det här. Det har öppnats så många nya boenden på sista tiden att vi har svårt att ha en överblick. Det är därför vi har valt att börja koncentrera oss på boenden för ensamkommande flyktingbarn, säger hon.

Det är framförallt riskerna för hot och våld som man kommer att fokusera på. Dels riskerna för bränder och andra hot från grupper i samhället som är mot invandring, dels riskerna att arbeta med bland annat traumatiserade personer som inte fått hjälp.

– Det finns utåtagerande flyktingbarn också.

Det Kommunal hoppas kunna hjälpa till med är var man kan få stöd och vilka rättigheter man har som anställd.

– Vi plockar fram allt vi har om krishantering. Men det handlar också om att arbetsgivarna inte får åsidosätta de anställdas rättigheter när så många nya boenden öppnas så fort. Vi har dialog med dem om det, säger Lena Andersson.

Från förbundet ser man gärna att de som arbetar i branschen hör av sig och berättar hur de har det på jobbet just nu.

– Vi vill veta vad vi kan stötta med. Det är väldigt oroligt nu på många sätt och det gäller att vara med på banan från början, säger Lena Andersson.

Fotnot: Den som vill komma i kontakt med Kommunal kan mejla: forbundet@kommunal.se.