Kommunalare fick mindre löneökning

|Lärare och sjuksköterskor i kommuner och landsting fick förra året två till tre gånger mer i löneökning än Kommunals medlemmar.
– Politikerna prioriterar inte våra grupper, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

År 2014 fick Kommunals medlemmar i kommuner och landsting knappt två procent i löneökning i genomsnitt. 

Tjänstemän och akademiker fick ut 3–6 procent. Många av dem hade då siffer­lösa avtal där lönens storlek bestäms i varje kommun och landsting. Detta har facken gått med på för att få mer än märket, den norm för löneökningar som sätts av part­erna inom industrin. Men då krävs att kunna utnyttja marknadskrafterna.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att även Kommunal ska ha sifferlöst avtal. Det säger Lenita Granlund bestämt nej till.

– Vi behöver en siffra i våra centrala avtal, men det krävs bättre tillämpning av avtalen lokalt så att det lönar sig för oss att utvecklas i arbetet.

 

INTERAKTIV GRAFIK: Den vilda jakten på avtalet 

 

För Kommunal har industrins märke varit ett lönetak. Johan Ingelskog, enhetschef på arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal, säger att förbundet i förhandlingarna fått en prislista på försämringar för att få igenom lönekrav i nivå med LO–samordningens nivå.

– Det har handlat om sämre las-regler, uteblivna eller lägre höjningar av OB och andra ersättningar eller senarelagda datum för löneökningar, säger han.

I det nuvarande avtalet med SKL för 2013–2016 gick Kommunal bland annat med på att förlänga avtalet en månad samt att inte höja lägsta lönen lika mycket för dem som saknar gymnasieutbildning i yrket.

Inger Örtendahl var medlare mellan Kommunal och SKL i förhandlingen 2013. Hon känner igen prislistan.

– När vi medlare kallas in är vår uppgift att se till att det blir ett avtal i nivå med märket. Bästa sättet att undvika prislistan är att se till att inte hamna i medling.

Hon har bakgrund som bland annat ordförande i SHSTF, som Vårdförbundet hette då. I den rollen kämpade hon för hög­re löner till sjuksköterskorna.

Hennes råd är att Kommunal bör dela upp undersköterskorna i flera grupper, det ökar chansen att få löneökningar som märks. Hon tror att löneökningen blir för liten om en för stor grupp ska vara med.

– Vi satsade på olika grupper av medlemmarna beroende på yrke och ansvarfulla arbetsuppgifter, som barnmorskor och diabetessjuksköterskor. Ena avtalsrörelsen satsade vi på några grupper och nästa avtalsrörelse på andra grupper.

 

GUIDE: Frågor och svar om avtalsrörelsen

 

Ingemar Göransson, tidigare utredare i LO, har varit med om många avtals­rörelser. Han tycker att Kommunal gör rätt som denna gång vill satsa extra på under­sköterskorna.

– Med stödet från IF Metall kommer det att gå vägen, politikerna tvingas att lyssna, säger han.

Ingemar Göransson tycker att Kommunals dåliga löneutveckling, jämfört med andra, till stor del beror på egna misstag, att gå med på individuell lön och inte vårda avtalets lägsta löner.

– Kommunal kommer aldrig att få samma stöd av marknadskrafterna som tjänste­männen. Därför behövs höjda lägstalöner som en press uppåt för hela gruppen, säger han.

 

GUIDE: Stora avtalsordlistan

 

Lenita Granlund håller inte med om att Kommunal hade haft bättre löneutveckling med det gamla lönesystemet, som kallades tarifflöner.

– Det är inte fel med individuell lön, de som utvecklas i arbetet måste kunna få mer betalt för detta. Men det krävs bättre verktyg för fack och arbetsgivare i kommuner och landsting så att avtalet tillämpas på det sätt vi har kommit överens om.

Men hon håller med om att höjda lägstalöner är viktigt.

– Det är ett av våra tre viktigaste krav i avtalsrörelsen, säger hon.

Den 21 december lämnar Kommunal över sina avtalskrav till SKL.

Grafik: Peter Önnestam
Foto: Istock

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hej Coolbaby
Viktigt att folk börjar engagera sig kollektivt och välja in folk på fackliga och politiska poster som har en värde grund och en facklig övertygelse att det skall man aldrig göra om man företräder arbetarna och dem svaga i samhället, Ex gå med på Individuella Löner.. Avsteg i Las.
En arbetarorganisation som vill bekämpa rejäla inkomstskillnader och ekonomiska orättvisor bör leva som den lär.

Om ledarna ges fördelar och skiljs från arbetare och vanligt folk då börjar också förfallet. Då börjar ledarna se till att sko sig själva, tillskansa sig mer pengar och makt. De företräder sig själva och Ny Liberalerna istället för dem som valt dem.
Dem som har en fördel i det Ny Liberala samhället och inte själva lever under förtryck och längst ned i näringskedjan. Kommer aldrig på allvar göra allt dem kan och kämpa helhjärtat för att demokratisera Ekonomin och göra oss alla lika värde.
Fram till 90 talet fanns den andan och politiska viljan både i Fackförbunden och inom Socialdemokratin.
Nu lyser den med sin frånvaro.
Social Liberalismen har tagit över.

Upp Till Kamp

Den fackförening som lovar mig bästa löneavtalet går jag med i?
Nä, man ska kanske inte skämta om så allvarliga saker som våra avtal? Hur som helst så kan jag jämföra ett avtal från före upphandlingen av busstrafiken, (90-talet), och det vi har idag 25 år senare. Färre semesterdagar, inget frikort, längre arbetstid (nu över 40 h/vecka, exklusive övertid!), lägre OB-tillägg, osv. Ja det mesta har försämrats. Lägg därtill bristande löneförhöjningar! Ingen blir glad av att få 150 kr extra i månaden när hyra gick upp det dubbla?
Att industrin ska sätta gränsen är gammalmodigt. Det finns ju snart ingen svenska företag kvar i landet. Sverige är på väg mot ett tjänstesamhälle, och då kanske tjänstesektorn ska sätta märket?
Medelåldern på bussföraren är idag 48 år. Hur ska ni locka in en ny yngre generation? Vem tänkte ni skulle köra bussen i framtiden? Ja lönen lockar ju ingen!!!
Höj lönen rejält och korta arbetsdagen, samt öka framkomligheten för bussarna så stressen blir mindre, det är ett fullt rimligt krav om ni vill åka buss i framtiden.

Höga löner för dom fackliga höjdarna skadar intressegemenskapen och vi tillhör inte samma samhällsklass längre, man pratar om att vi skall lyckas i dom lokala förhandlingarna när priset på arbetet redan är satt centralt i Stockholm av miljonärer runt förhandlingsbordet, en penningadel som defenetivt trycker ner våra löner, det största misstaget var när Löfven bröt arbetsmarknadens parter med ministerstyre och höjde andra grupper med flera tusen och hur skall han då få folkets röster? Vi kommunalare måste få redovisat ägande och sparande för våra medlemmar. Lyckas vi inte med tillväxt så får vi strejka till oss rättvisa löner och tillväxt. Inför två skattefria månader för oss låginkomstagare till jul och semester, dags för ledningen att förhandla till oss detta i nästa års lönerörelse.

Hej Marcus!

Håller med dej till 200 % om inte mer.
Det är för jävligt att vi kommunalare får så lite i höjning när andra får så mycket mer .
Jag fick 300 kronor minus skatt det är skrattretande.
Hur man än gör så har man ändan bak.
Tycker att sossarna ska gå tillbaka till sina rötter också, men det behövs yngre krafter där som kan komma med vettiga förslag.
UPP TILL KAMP!

En sak jag aldrig har förstått med våra individuella löner är ...

Inom exempelvis industrin tar man på sig en extra uppgift och får mer ansvar och ersättningen (lönen) för detta kommer man överens om när man tar på sig den extra uppgiften. Man vet vad man får mer och vad den uppgiften är värd när man tar på sig uppgiften.

Vi kommunalanställda tar på oss extra uppgifter men vet aldrig vad de genererar i höjd lön förrän vid nästa års löneförhandling. Först då får vi veta om de gav mer pengar i lönekuvertet eller inte. Har man tur så var gjorde var det så men man vet aldrig det i förväg. Är detta verkligen rätt! Vad tjänar vi på individuell lön?

Haha Skriva att Arbetsköpare parten vill ha sifferlösa avtal, Är ju ingen nyhet.
Har dem ju velat sedan industrialismen började.
Dem vill ju gärna ha årsarbetstid och kunna lägga huvudsemestern året runt.
Är ju bra då kan vi fortsätta öka inkomst o samhällsklyftorna, Gå mot ännu större utanförskap och otrygghet i Sverige.
Sverige har sjunkit från 1 Plats i lägst inkomstklyftor, Där vi var på 80 talet, Till 14 platsen i världen.
Annie Lööf: Viktigaste är att ha ett jobb.
Hur villkoren ser ut spelar ingen roll.
Jan Björklund: viktigt sänka ungdomarnas löner som redan har lägst betalt.
Hur mycket skall dem sänkas öööö Kan jag inte svara på men det är viktigt att sänka dem.
Dags att Socialdemokraterna går tillbaka till sina rötter och börjar demokratisera ekonomin i landet.
Så vi får en riktig demokrati i landet. Så folk börjar känna en gemenskap och samhörighet igen.
Dags att avveckla Ny Liberalismens Frihetstanke ,Som går ut på att dem rika med pengar, Bestämmer över dem fattiga och nyttjar dem hur dem vill.

Upp Till Kamp


Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-01-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.