Centrallasarettet i Växjö.
Centrallasarettet i Växjö.

Kommunalare går miste om höjt ob

|Region Kronoberg gör som en del andra landsting. De höjer ob-tilläggen. Men bara för sjuksköterskor. Kommunal protesterar.

– Vi har många grupper som jobbar obekväm arbetstid:  kökspersonal, servicepersonal, skötare, undersköterskor med flera. Det är många grupper som berörs och det här känns som ett slag under bältet, säger undersköterskan Jenny Sjöström, som sitter i sektionsstyrelsen för Kommunals sjukvårdssektion i region Kronoberg.

Den röd-gröna politiska majoriteten i regionen motiverar satsningen med att man måste bli oberoende av hyrpersonal.

– Vi är i ett läge där vi verkligen måste bli oberoende av hyrpersonal för det handlar om patientsäkerhet och arbetsmiljö. Klarar vi inte det är jag rädd att hela hälso- och sjukvården faller samman, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Regionen har infört något man kallar bonussystem för sjuksköterskor. Det innebär bland annat att ob-ersättningen blir högre för sjuksköterskor.

Sedan tidigare har liknande system införts i Region Östergötland och Region Örebro län.

Precis som i Östergötland och Örebro protesterar Kommunal. Man har samlat in namn och ska uppvakta politikerna inom kort.

– Ska regionen bli en attraktiv arbetsgivare måste man jobba mer långsiktigt med arbetsmiljöfrågorna. Det finns en risk att även våra grupper börjar se sig om efter andra jobb, säger undersköterskan Jenny Sjöström.

Regionstyrelsens ordförande Anna Fransson säger att hon förstår att Kommunal reagerar, men att man inte har något val.

Är det bara sjuksköterskor som behövs för att vården ska fungera?

– Nej vi har gjort många satsningar också på undersköterskor. Men just den här satsningen som handlar om oberoende av hyrpersonal har vi riktat mot sjuksköterskor och läkare för det är där vi har de största problemen, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Obekväm arbetstid är lika obekväm för alla yrkeskategorier. Att höja ob-tillägg för utvalda grupper blir konstigt. Jag köper att läkare och sjuksköterskor har högre grundlön än undersköterskor, vårdbiträden, lokalvårdare m fl. Men att enbart höja ob-tillägget för utvalda yrkesgrupper visar att övriga yrkesgrupper inte är lika mycket värda. Vem vill arbeta inom vård och omsorg om arbetsgivaren så tydligt visar att det bara är sjuksöterskor och läkare som anses ha obekväm arbetstid på kvällar, nätter och helger?

Snacka om orättvisa.Det ska vara lika för ALLA!

Det här är inte acceptabelt. ALLA ska ha lika ob

Förstår att Kommunal jobbar på det här. Vill bara säga att då får de väl ge dem ett lönelyft i stället. Man kan inte höja ob för bara en grupp.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-06-05. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.