Kristian Pohl
Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl

Kommunalare ska ha en bra pension

|Du som jobbar ska inte behöva oroa dig för din framtida pension och när du går i pension ska du kunna leva ett gott liv på den pension du får. Det är en grundläggande del av den svenska modellen och absolut grundläggande för oss socialdemokrater, skriver socialminister Annika Strandhäll (S).

Vi har mycket att tacka dagens äldre för och vi har särskilt mycket att tacka er kommunalare. Det är ni – barnskötare, brandmän, stödpedagoger, undersköterskor och truckförare – som håller igång det svenska samhället. Vi socialdemokrater kommer alltid prioritera satsningar på vanligt folk framför skattesänkningar. För oss är det därför självklart att de som varit med och byggt upp vårt land ska ha en bra pension.

Men en konsekvens av den förra regeringens skattesänkarexperiment är att pension plötsligt beskattades hårdare än lön. Det är principiellt fel, djupt orättvist och skapar klyftor. Därför har vi successivt börjat avskaffa pensionärsskatten och den är nu borta för alla pensionärer med inkomster upp till 17 000 kronor per månad. Socialdemokraterna har också gett ett tydligt löfte: senast 2020 ska skatteklyftan vara helt borta.

På senare tid har flera oppositionspartier börjat prata om att de också vill få bort extraskatten. Men de nämner aldrig att det är deras fel att den överhuvudtaget finns. Inte heller är de öppna med att de vill göra exakt samma sak igen. Moderaterna kallar det ett sjätte jobbskatteavdrag, men det kan också kallas för en ny pensionärsskatt eller 22 miljarder i skattesänkningar för de som redan har. På samma sätt föreslår även Sverigedemokraterna skattesänkningar för de riktigt rika – den som tjänar 100 000 kronor per månad skulle varje år få en sänkning med nästan 50 000 kronor.

När svensk ekonomi går som tåget ska det också synas i plånboken, även för dem som har lämnat arbetslivet. I år har vi därför höjt bostadstillägget för 300 000 pensionärer och sänkt skatten för 1,5 miljoner pensionärer. Sammanlagt betyder det att Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad, jämfört med när den borgerliga regeringen satt vid makten.

Det är bra, men fortfarande är det många som har det tufft. Inte sällan är det Gunvor 85 år vars make har gått bort. Äldre ensamstående kvinnor är ofta de pensionärer som har det absolut tuffast. Därför är regeringen fast beslutna att göra kraftiga förbättringar för de som har lägst pensioner. Nyligen presenterades en utredning om ett nytt grundskydd. De med låga pensioner måste få en ökad trygghet. Paketet skulle göra att de som har det svårast får upp till 1 300 kronor mer i månaden, stor skillnad för dem med tunna plånböcker. Ingen ska behöva ha en klump i magen för att betala hyran.

Men för att få en bra pension krävs också att vi får till ett hållbart arbetsliv. Du ska inte bli sjuk av ditt arbete och alla ska hålla hela vägen fram till pension. Därför behövs det rejäla arbetsmiljölyft inom välfärden. Ska vi kunna ha en välfärd i världsklass måste undersköterskorna, barnskötarna och vårdbiträdena få fler kollegor och en bättre arbetsmiljö. Dessutom måste vi sätta stopp för ofrivilliga deltider – det är en av de främsta orsakerna bakom en låg pension. Heltid ska vara en rättighet. Det arbetet har vi påbörjat ute i socialdemokratiskt styrda kommuner. Och nästa mandatperiod har vi lovat att ta flera viktiga steg. Vi har lagt ett arbetsmiljölöfte. Delade turer ska bort – de är ett oskick som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Fasta tjänster ska vara norm – visstider ska inte staplas på varandra. Tjänster ska inte hyvlas – din arbetsgivare ska inte kunna skära ner din arbetstid på eget bevåg.

Vi vill ha ett samhälle som håller ihop – inte dras isär. Vi vill ha ett samhälle där de äldre är trygga och kan leva ett gott liv och där du som jobbar kan se fram emot pensionen med trygghet och framtidstro. Det kommer Socialdemokraterna alltid arbeta för. Det tycker vi helt enkelt att Sveriges pensionärer och arbetare har förtjänat.

 

Annika Strandhäll (S),
socialminister

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Annika!
Jag har pension 7126 kr minus skatt har slitigt i åratal.
Min tjänstepension går ut nu sista juli. Tack vare den så har jag haft ca 11000 efter skatt.Och då är det men min pension ifrån ppm.Det måste bli en ändring på pensionerna och det nu.
Går man tidigare i pension så får man betala högre skatt och ligga i kolumm 6.Det är det ingen som talar om.Allt får man ta reda på själv.
Jobbar man deltid så blir det en liten pension och jobbar du heltid så måste du tjäna minst 30-35000 kr i månaden i 30-40 år för att få en pension att klara sej på.
Jag tycker det är för jävligt.

Det bra om man började i rätt ända,, höj lönen, och ge sjukdoms drabbade sjukpenning,,, anständigt, ,bättre villkor..
Bätte sjukvård,,, tack, sedan vore det utmärkt om fk ab fungerade, ,, slutade använda kommunalare som Jon. .. som bollar runt, runt, inom systemet,,, vet attan hur överlever framtiden med tanke på hur baktiden sett ut,,,

Grundlurade,, ja i 30 -40 år,,, sned fördelning politik. ...

Bara fina ord -- verkligheten är bistrare.Jag har arbetat i 44 år 100% senare 80% - Min allmänna pension före skatt är 8900kr och eftersom jag är 62 år drabbas jag av extraskatt och får ut mindre än 6000 kr, trots betalt in till atp och löntagarfonder sedan 70 talet. Jag hade en hyfsat bra lön innan då jag jobbade kvällar,nätter och varannan helg, men 4 timmar varje natt räknades inte som arbetstid !! Så lurad. Hur skall vi som får så dålig pension i nya systemet klara oss. Bostadsbidrag kommer icke att fås då jag sparat lite inför ålderdomen. En nyproducerad etta kostar 7000kr !! Var ska vi bo ?? Glasögon.Läkare.Mediciner.Vård ,Mat,mycket behövs. Skattefri Folkpension är rätta vägen.

För 30 år sedan gick alla bussförare i Stockholm i pension vid 63 års ålder och fick en pension på 80 %?
När jag ska gå i pension vette gudarna, just nu har vi förare i garaget som fyllt 74 år och som fortsätter köra för att få ekonomin att gå ihop? Jag ska enligt pensionsmyndigheten få mindre än 50 % i pension när den dagen kommer.
Vad har man för val, att fortsätta köra ända fram till graven eller bli en fattig och hemlös pensionär?
Man undrar om det där med ättestupa ändå inte var ärligare...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-04-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.