Kommunalarna saknas i LO:s film

|LO:s valfilm ”Reinfeldts Sverige” varvar fakta från åtta års borgerlig regering med tre industriarbetares egna berättelser. Men var är kommunalarna?

LO kallar det för ”ett unikt projekt”. En dokumentär, enligt LO, men snarast att betrakta som ett politiskt inlägg i valrörelsen.

Filmen som är drygt 20 minuter lång är uppdelad i två delar. Första halvan fokuserar på regeringen Reinfeldts skattesänkningar, som enligt Reinfeldt själv skulle motverka växande klyftor men som enligt filmen fått motsatt effekt.

I den senare halvan berättar tre LO-medlemmar – Henrik, Camilla och Carina – om sina liv, sina tankar om arbetslivet och den oro de känner på en osäker arbetsmarknad.

Både Henrik, Camilla och Carina bor i Tranås och arbetar på tre olika industrier (även om Camilla blivit varslad och studerar till förskollärare).

Filmen visar bilder från de olika industrigolven där LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är på besök, båda ursprungligen från industrifacket IF Metall.

Men var finns välfärdsarbetarna i det dagens Sverige som LO säger sig skildra?

Var finns de som springer mellan hemtjänstuppdragen på ett anorektiskt schema, de som tvingas byta arbetsgivare efter varje ny bussupphandling, lokalvårdarna som helt plötsligt får halverad städtid för samma yta, barnskötarna som får fler och fler barn i allt större grupper?

Helt enkelt – var är kommunalarna?

– Vi visar tre medlemmar från olika förbund och en av dem utbildar sig till förskollärare. Vi måste göra begränsningar och kunde därför inte lyfta fram medlemmar från varje förbund, säger Tobias Baudin, andre vice ordförande i LO.

Filmen visar verkligheten från industrigolvet, men inga kommunalare, ingen från handeln eller hotell- och restaurangsektorn, ingen utan ett svenskklingande förnamn.

Var finns det moderna Sverige, nutidens Sverige?

– Industrin är nutidens Sverige, framtidens Sverige. Industrin är också viktig för att finansiera välfärden.

Johan Ulvenlöv är digital strateg på LO och den som står bakom filmen. Han säger att de gärna hade haft med människor från andra yrkeskategorier och med olika bakgrund, men att det var svårt att få folk att ställa upp och medverka när filmen spelades in under Löfvens och Thorwaldssons besök i Tranås.

Han berättar att inspirationen till filmen kommit från USA. Till faktadelen har dokumentärfilmen ”Inequality for all” inspirerat (läs KA:s recension här) och till delen med medlemmars berättelser är det Barack Obamas halvtimmeslånga valfilm från 2008 som stått för inspirationen (läs vad KA skrev om den här).

– Något liknande tyckte vi att man borde kunna göra i Sverige. Vi ville ha ett stort fokus på berättelserna och människors funderingar. När det finns möjlighet att lägga ut texten i en film, varför inte ta tillvara på den möjligheten?

Filmen ”Reinfeldts Sverige – siffror och berättelser från ett förändrat land” finns att se gratis på Internet, på sidan reinfeldtssverige.se eller via Youtube. LO hoppas att över 200 000 människor ska se filmen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Det kan vara värt att lyfta fram att det här är Sveriges svar på Super Pacs. Negativ och starkt vinklade budskap med liten förankring i verkligheten. Den här filmen är inget undantag. Frågan är om vi LO-medlemmar bör stå bakom denna typ av skrämselpropaganda.

Vidare är det landsting och kommun som styr över lejonparten av de finansiella medlen. Huruvida det är (S) eller (M) som regerar är tyvärr av liten vikt.

När man ser denna film , blir man bara så förbannad ,dessa orättvisor .
Det kommer bara att sluta när man bytt regering tror jag.Det är bara synd att det kommer att ta en lång tid
för dom som tar över läget.
Då äntligen kanske det blir bättre i sjukvården,äldreomsorgen skola mm.
Dom rika blir rikare och dom fattiga fattigare.
Det är inte ett sådant Sverige jag vill ha ialla fall.
Och var tog kommunalarna vägen då?
Vi finns vi också.
Säger bara upp till kamp!

ALLA MÅSTE RÖSTA, TÄNK PÅ ATT VI HAR DEMOKRATI I DETTA LAND!
OCH VI SKA VARA STOLTA ÖVER VÅR RÄTTIGHET I ATT RÖSTA.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-03-17. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.