Kravet: 1061 kronor till undersköterskor

|Kommunal vill ha 661 kronor till alla plus ytterligare 400 kronor till undersköterskorna i löneökningar. Så ser avtalskraven ut som Kommunal överlämnar till arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i eftermiddag.

– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares. Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, enligt ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Strejkviljan hög i Kommunal

 

Det har varit känt hela hösten att Kommunal i 2016 års avtalsrörelse vill se en extra satsning på de cirka 150 000 medlemmarna med undersköterskeutbildning. Frågan har varit hur mycket extra man vill att de ska få.

Helené Fritzon (S), ordförande  i SKL:s förhandlingsdelegation säger till Sveriges radios Ekot att ”märket är viktigt”.

– Sen får vi se hur vi inom den ramen kan arbeta för viktiga yrkesgrupper där naturligtvis undersköterskor är en utav dem, säger hon till Ekot.

 

LÄS OCKSÅ: ”Yes!” – kravet väcker jubel på vårdgolvet

 

Industrifacken har krävt 2,8 procent i löneökningar. Bortsett från undersköterskesatsningen följer Kommunal detta ”märke”, även om det i år inte finns någon samordning mellan LO-förbunden, när man kräver 661 kronor.

Räknar man in de 400 kronorna extra till undersköterskorna landar Kommunals avtalskrav på cirka 3,3 procent.

Utöver lönekraven lämnar Kommunal över yrkanden om att en plan för hur rätt till heltid ska genomföras, skrivs in i avtalet. ”Överenskommelsen ska innehålla tydliga mål och hur målen ska följas upp”, skriver Kommunal.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka berörs av kravet?

 

I ett nytt avtal vill Kommunal också ha skrivningar om hur de lokala avtalen ska stödja lönesättning kopplat till yrkesutveckling. Man vill ha erfarenhetstillägg för yrkesutbildade och att nyanställda lönesätts utifrån erfarenhet och kompetens. Facket vill helt enkelt börja få genomslag för den nya lönepolitik man beslutat om, där erfarenhet och kompetens ska premieras mer än tidigare.

Kommunals nuvarande avtal löper ut den 30 april, 2016. Förhandlingar om ett nytt avtal med SKL inleds under vintern/våren.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Den här avtalsrörelsen kommer att visa hur kommunerna/samhället ser på och framförallt värderar äldreomsorgens insatser. Vilken kvalitet och kompetens vill vi ha?
Här handlar det inte om individnivå utan om gruppnivå. Vilken kompetens vill vi ha på våra kommande undersköterskor?
Håller helt och hållet med Ingemar Göransson om att det är lägstalönerna som måste höjas.
Det måste till en konkurrenssituation om utbildningsplatserna!
Men det är starka och komplicerade krafter som bromsar !
http://arbetet.se/2015/04/17/bryt-jarntriangelns-makt/

Har arbetat 11 år som USKa. Läste gymnasiets 3 åriga utbildning, har efter 11 år 22.800 kr i ingångslön. Tycker själv detta är dåligt med tanke på min erfarenhet & de extra uppdrag jag har på min arbetsplats.

Den extra satsningen på undersköterskor ska riktas till arbetstagare som genomgått vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande.
http://www.ka.se/vilka-galler-kravet-om-400-kronor-extra
I vissa kommuner har undersköterskor även andra titlar. Satsningen är inte tänkt för vårdbiträden.

Hej ! Jobbar innan som vårdbiträde och nu är utbuildad som usk inom vården.
Innan jobbade som Vårdbiträden fick jag lönen 112 kr i timme .

Nu börjar jobba som är undersköterskan från januari till november 2015 fick jag betalt 17829 kr i månaden och nyligen på den här månad ändra arbetsgivaren av lönen ska jag få 18300 kr i månaden och det är för dålig lön som usk . Lägre betalt! .

Man går på skolan ett år och ett halv för att utbuildad mig men det är bara den som man har fått. Min lön är likadan som en ny anställd för vårdbiträde . Jag som jobba är lika ansvar som andra personalen , Jag delar medicin och dokumentera och laga mat , m.m. Att jobba inom vården , det är stort ansvar för personalen . Och lönen är för dålig .

22 år som undersköterska, från 2009 spec usk inom operation. 22300 i månaden så din kollega ska vara stolt och glad som lyckats! Som du då förstår är det inte ALLA uskor som ligger över dina 24160kr
På tiden att ett av Sveriges viktigaste yrke höjs upp!!

Eli, kom inte och säg att vi har bra lön som Undersköterskor det har vi inte... För det jobbet VI utför har vi inte bra lön, vi jobbar med människor... Barnskötarna ska självklart ha bra lön de med Yvonne, men det är ju så att det är förskolelärare man bör vara idag och därför ska det löna sig att utbilda sig till det, precis som det ska löna sig att utbilda sig till Undersköterska. Vårdbiträdena idag ska INTE göra det vi Uskor gör, det ingår inte i era arbetsuppgifter egentligen även om det förr var så att Vårdbiträdets utbildning innefattade tex insulin osv, men idag går du in som Vårdbiträde om du inte är utbildad så det ska skilja, så så länge ni inte får samma lön så ska ni säga ifrån de uppgifter som idag tillhör undersköterskan. Men självklart ska alla ha bra lön även du Eli, men glöm inte du jobbar inte med människor det gör vi och det är det tuffaste man kan jobba med, tror du mig inte så borde du prova i några veckor tex i hemtjänsten så får du se själv vad vi faktiskt gör, och vad vårat slit borde vara värt. Och Ann har man en Specielist USK utbildning så ska det självklart värdesättas lite till det med kan jag tycka.

Javisst lönen är usel för oss undersköterskor så vi bockar å bugar för högre lön. Men det är även usla arbets tider ingen ska behöva jobba varannan helg eller dubbelpass. Redan nu vet kommunal att 2035 fattas det MINST 160000 usk det är oroväckande men det MÅSTE ske en ändring på arbetstider så stannar vi kvar. Stortrivs med att jobba i hemvården men inte med dessa avtal. Om vi alla slutar å inget nytt blod kommer in vem ska ta hand om de gamla som en gång byggde upp en fin välfärd????

Problemet är ju att för att få bort både delad tur och arbete varannan helg så måste man anställa en massa mer folk. För att ha råd med det måste nog vi gå ner i lön. Vilket nog skulle döda den lilla nyrekryteringsmöjlighet som finns idag. Skulle gärna slippa båda, men verkligheten är en annan, och då tar jag hellre en delad tur per helg istället för arbete varannan helg.

Glöm inte bort oss Barnskötare! Vi är en utdöende arbetskategori med ledningens krav på att endast anställa Förskollärare till Förskolan.
Men kommunal borde väl kämpa för oss! Har jobbat 25 år tjänar 22750 kr. Har vänner som jobbat kortare tid än mig som uskor men tjänar mer. Fast jag unnar verkligen dom alla pengar dom kan få för dom har ett tufft jobb med värre arbetstider med helg/storhelger. Men glöm inte oss Barnskötare vi har också ett viktigt och krävande jobb med stor brist på uppskattning.

mmm. Nog för att en tusing extra varje månad skulle vara välkommet undrar jag, har samhället råd? Det rör sig ju om kanske 300000 personer varav hälften är undersköthenare. Det är en massa kronor det för avfolkningskommuner med en växande äldre och krympande yngre befolkning.

Hejja äntligen så är vi uskor på tapeten. Hoppas det går igenom!

Hur kan du säga att uskar har bra lön-jag tjänar 40kr mer än vad du gör/månad
Undersök fakta före en kommentar

hoppas att ni kan fixa detta gör oss undersköterskor . Det är inte mycket om man tänker allt jobb som vi har . Kan ta ett exempel . Jobba som undersköterska på en missbrukare service hus , är inte lätt. Torka spis . Bajs , dela mediciner , bli utsatt hela tider för hot och vald. På grund deras kriminalitet grunden dom flesta har. Då tänker man min lön är myvket mer en dålig . Jobba varannan helg kvällar . Borta från familjen , jul, påsken, . Då hoppas jag att ni kan fixa betträ lön.

Men surt sa räven om rönnbären? Behovsanställda på ett bussbolag i stan fick nyligen en lönesänkning som motsvarar 1000 kr/månad. Som extra julklapp tar bussbolaget nu bort frikortet i kollektivtrafiken för alla förare. Det betyder att om en bussförare vill åka buss så måste hen betala 790 kr/månad. Med Kommunals avtalskrav på 661 kr/månad så går jag back med 129 kr/månad.
Lön är dock inte allt här i livet, det finns löneförmåner och förkortad arbetstider också. Fast idag jobbar många bussförare långt över 40 h/vecka utan att bli särskilt rik på det, ja inte på pengar, möjligen rik på krämpor? Vad beträffar löneförmåner så på den gamla goda tiden, före upphandlingarna, så fick alla på SL ett tjänstekort som gav fria resor. Till och med som pensionär fick man behålla denna förmån. Nu är detta ett minne blott på hur det kan gå när inte haspen är på...
Nå, vågar en bussförare hoppas på att Kommunal tar fighten 2016, så vi i vart fall inte förlorar ännu mera???

När man jämför och tittar på % verkar kommunal begära mycket. Tittar man på det i kronor, kanske det blir rätt likt vad de andra begär. Ska vi fortsätta och få samma % löneökning som " alla" andra, då halkar omvårdnadspersonal och de andra i kommunal än mer efter.

Hej!
Börjar bli trött på att det alltid är bara undersköterskans titel som nämns alltid. Hur blir det med barnsköterskor & Specialist USK som är en YH utb. Är det en myt eller bör man som YH utb begära 1000kr/mån mer?

Hej!
Börjar bli trött på att det alltid är bara undersköterskans titel som nämns alltid. Hur blir det med barnsköterskor & Specialist USK som är en YH utb. Är det en myt eller bör man som YH utb begära 1000kr/mån mer?

Jag har arbetat inom vården i snart 29 år. Är utbildad Vårdbiträde med många års erfarenhet. Har gått på olika utbildningar under årens lopp. Räknas detta med för att få en chans till tillägget på 400? Kan tillägga att vi har exakt samma arbetsuppgifter oavsett utbildning på min arbetsplats.

Tjena.
På min arbetsplats (kommunal) tar inte vårdbiträden prover och har mindre ansvar inom HSL biten om man jämför med usk.

Jag jobbar som fastighetstekniker inom Göteborg stad ,och har 24.160 kr ett stort skämt.
Mina kollega har ungefär 2000 mera i månaden.USK har redan bra betalt,satsa mera på vi lågavlönet Fatighetsskötare och tekniker.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-01-11. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.