Göteborgs Spårvägar/Per Andrén
Victor Mårtensson. Foto: Göteborgs Spårvägar/Per Andrén

Kritik mot uppstyckning

|Göteborgs Spårvägar ska styckas upp mellan regionen och staden. Det har Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om sedan tidigare. Nu kommer facklig kritik mot förslaget.
– Det riskerar att bli ett första steg mot privatisering, säger arbetsplatsombudet Victor Mårtensson.

Det var i november i fjol som Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, sammanträdde och kom överens om att Västra Götalandsregionen, genom Västtrafik, ska bli delägare i Göteborgs Spårvägar, som kör spårvagnarna i Göteborg och Mölndal. 

Västtrafik ska köpa in sig med 15 procent i bolaget, enligt uppgörelsen. Grundtanken är att det som rör sig, som bussar, spårvagnar och färjor ska skötas av regionen, medan det som ligger fast i marken ska skötas av Göteborgs Spårvägar. Göteborgs Spårvägar ska sköta spårvagnstrafiken till 2034. Uppgörelsen beskrevs som en kompromiss i en fråga som länge stötts och blötts av politikerna.

– Jag är inte helt nöjd och det är säkert Johnny inte heller, men det känns bra att bolaget som kan staden får sköta trafiken under överskådlig tid, sade Ann-Sofie Hermansson till Göteborgs-Posten då.

Men nu riktas alltså facklig kritik mot uppgörelsen.

– Vi tycker att det ska vara kvar i Göteborgs stad, så att det inte försvinner in i ett större sammanhang där det inte är lika högt prioriterat och ska konkurrera med andra verksamheter. Vi vet bäst hur spårvagnstrafiken ska skötas, säger Kommunals arbetsplats- och skyddsombud Victor Mårtensson.

Närmast ska Socialdemokraternas och Moderaternas avsiktsförklaring upp i kommunfullmäktige den 22 februari.

Victor Mårtensson och flera av hans kolleger tycker att Socialdemokraterna har svikit sin tidigare politik att Göteborgs Spårvägar ska fortsätta att ägas av staden.

– Nu har de vänt helt verkar det som. Det är många som tycker att det är anmärkningsvärt och tråkigt, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-03-07 09:42