Lina Alriksson
Domina Stjerneklev. Foto: Lina Alriksson

Krokig väg till fast tjänst i Ljungby

|Ljungby var först med ungdomsjobb. Målet var att utbilda undersköterskor. Vägen dit har varit krokig. Både arbetsgivare och anställda är kritiska mot att det dragit ut på tiden.

– Det har varit som att springa i ett hamsterhjul och aldrig komma fram, säger Domina Stjerneklev som anställdes i början av 2014.

Tar hon alla betyg är hon klar undersköterska i maj nästa år och får en fast tjänst på Åbrinken, ett särskilt boende i Lagan.

– Om jag vetat hur lång tid det skulle ta, då kanske jag hade tagit ett lån och studerat på heltid, säger Domina Stjerneklev.

 

LÄS OCKSÅ: Storsatsning gav få ungdomsjobb

 

Hon har haft en yrkesintroduktionsanställning enligt BAL (se faktaruta).

Efter ett år tog anställningen slut. Då gjorde Ljungby upp med Kommunal. De som klarar sina poäng får förlängt med sex månader i taget med samma villkor.

Domina Stjerneklev tycker att det varit bättre med 50 procent studier och 50 arbete. Högre takt gör det lättare att plugga. Det skulle också ett tydligt slutdatum gjort. 

Även Mikael Johansson, kvalitetsstrateg i Ljungby kommun, är kritisk mot att avtal­et bara löper på ett år:

– Man blir inte färdig undersköterska på ett år.

I våras hade Ljungby 20 nya BAL-tjänster, men bara 16 platser fylldes. Målet är att även de ska bli färdiga undersköterskor. Mikael Johansson undersöker om traineejobb är ett alternativ:

– Det skulle öka takten, det är 50 procent studier och 50 procent arbete.

Samtidigt konstaterar han att det också handlar om tolv månader och att det krävs minst ett och ett halvt år för att bli undersköterska. Enligt Kommunals ombudsman Maria Hansson var tanken med BAL att ge unga en chans att prova på vårdjobb, inte utbilda undersköterskor. Men nu är hon öppen för att förändra avtalet:

– Ett år är för kort även om du läser 50 procent. Jag är inne på att det behöver förlängas till två år.

Domina Stjerneklev har med jobbet i äldreomsorgen känt att hon hittat rätt.

– Det är skönt att hitta ett yrke där man trivs, det gör livet lättare.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2015-11-26 06:59