Lika lön, arbete mot sexuella trakasserier, kvinnors arbetsmiljö och möjligheter för kvinnor att organisera sig fackligt är några av de frågor som Anja Westberg vill lyfta på internationella kvinnodagen.

Hon ingår i en panel med ILO:s generaldirektör Guy Ryder, samt fack- och arbetsgivarrepresentanter från Afrika, Asien och Sydamerika.

– Jag hoppas att kvinnor ska stärkas och bli medlemmar i facket, att fler ska få rätt att organisera sig och få grundläggande rättigheter. Det är viktigt att kvinnor är fackliga företrädare som kan förhandla för bättre villkor, säger Anja Westberg.

Hon talar utifrån de kvinnoprojekt i Afrika som Kommunal driver tillsammans med IUL, ett internationellt fack för bland annat jordbruksarbetare, en organisation där Anja Westberg har flera uppdrag.

Framför allt kommer hon lyfta arbetet mot sexuella trakasserier, en fråga som fick ett lyft med #metoo-kampanjen.

– De globala facken har jobbat med detta i flera år, säger Anja Westberg.

Hon lyfter fram effekterna av att ILO:s handbok om arbetsmiljö och hälsa i jordbruket som numera har en policy om sexuella trakasserier.

– Vi har fått flera stora företag att skriva under, Unilever och Sodexo, säger Anja Westberg.

En annan viktigt fråga är levnadslön. I vissa länder krävs det upp till tre gånger den lagstadgade minimilönen för att försörja sig, enligt Anja Westberg.

– Vi behöver få bort minimilönerna. Landrättigheterna är också viktiga, dör mannen så får inte kvinnan rätt till marken. Microlån är också viktiga, kvinnor använder dem till att producera mat, säger hon.

Men Anja Westberg anser att även facken i Sverige har något att lära:

– Vi kan lära oss om organisation och rekrytering i svåra branscher som personlig assistans. Vi har mycket att lära när det gäller att söka upp människor och värva.

Fotnot: Bilden till vänster är licenserad under Creative Commons BY-NC-ND 2.0 via Flickr