Somar Al Naher är frilansskribent.
Somar Al Naher är frilansskribent.

Kvinnors arbete måste få kosta

|Politikerna måste någon gång ställa sig frågan varför inte fler lockas till vårdyrken som i grunden är helt fantastiska, skriver Somar Al Naher.

Sjukvården skriker efter undersköterskor. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver både vården och äldreomsorgen anställa uppemot 85 000 undersköterskor till år 2022. Men hur det ska gå till utan att något förändras radikalt?

För några veckor sedan träffade jag undersköterskor på Svartedalens äldreboende i Göteborg. De hade just avslutat projektet med sex timmars arbetsdag. Jag var där för att skriva ett reportage om hur de upplevde arbetstidsförkortningen. Det var ett fint möte på många sätt – och lite sorgligt.

För runt bordet satt det kvinnor som visste precis vad de ville och behövde för att göra ett bra jobb och samtidigt må bra. Alltså ett hållbart arbetsliv. Men det sorgliga ligger i att deras krav sällan hörsammas.

Projektet följdes upp av forskare som räknade och mätte allt under de två åren som försöket pågick. Och alla siffror pekade uppåt. Personalen kände sig piggare, de motionerade mer. Sjukfrånvaron gick ner, samtidigt som sjukfrånvaron i Göteborgs stad gick upp. 

De äldre fick bättre livskvalitet eftersom personalen orkade mer och kunde ordna fler aktiviteter. Kvinnor som tidigare arbetat deltid gick upp i heltid. Och apropå heltid, det är mycket tal om det där med att kvinnor i dessa yrken ska jobba 100 procent. Men hur ska de anställda orka ett helt yrkesliv när arbetet är så tungt och slitsamt?  

Politikerna måste någon gång ställa sig frågan varför inte fler lockas till vårdyrken som i grunden är helt fantastiska. Att jobba med människor är drömmen för många, men inte till priset av att man själv bryts ner som människa.

Helena Wallén, själv undersköterska inom förlossningsvården, skrev en debattartikel nyligen i den här tidningen där hon förklarade varför arbetstidsförkortning borde vara norm:

”Att så många unga inte orkar med heltid borde vara en väckarklocka.”

Hon skriver att många kvinnor arbetar deltid för att orka ända fram till pensionen. Och att hela situationen är en kvinnofälla eftersom många kommer att bli fattigpensionärer.

Visst, arbetstidsförkortning kostar pengar.

Å andra sidan, varför ska inte kvinnors arbete få kosta? 

Detta är en krönika. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Att kommunal spridit för rätten till heltid för vårdpersonal är jätte bra men när arbetet inte är gjort för att man ska orka jobba heltid så är det lite ogjort! Man borde kolla varför man inte jobbar heltid mer än man gör! Att strida för att arbetet med antal anställda, arbetets utformning och arbetstider vore kanske en bra början! Själv har jag jobbat heltid i många år och nu börjat ett nytt jobb men efter ett antal månader så känner jag att jag inte orkar! Jag är fullt frisk och i en ålder då jag borde orka detta! Vi får ju betala detta med sämre lön varje månad som också leder till sämre pension när vi blir äldre!! Vi jobbar tider som ingen karl på en mansdominerad arbetare skulle gå med på, har tunga arbetsuppgifter och stressiga förhållanden med tex tidsmätningar osv. Hoppas att detta kommer att bli en stor fråga för kommunal så att vi får en ändring till Det bättre!

Har man en rimlig arbetsbelastning och en grundbemanning som är bra orkar man jobba 8 timmar eller mer utan problem. Faran med arbetstidsförkortning är att man ska hinna lika mycket på mindre tid. Att många går ner i tid för att "orka jobba" är bara halva sanningen eftersom många inte orkar jobba ens när de gått ner till deltid. Sjukskrivningarna har ju faktiskt skenat iväg även bland deltidarna. Nä ställ krav på minimibemanning, in med ordentliga raster, dokumentationstid och schemalägg alla administrativa uppgifter (som hela tiden tycks bli fler och ska göras på befintlig tid.) Lägg hållbara scheman där det finns balans mellan arbete och återhämtning. Höj OB-tilläggen till rimliga nivåer så att det verkligen kostar arbetsgivaren pengar. Satsa på arbetsmiljöforskning och stärk arbetsmiljölagen.
Tyvärr har jag inga förhoppningar längre. Hade Kommunal varit en kamporganisation så hade man kunnat utnyttja undersköterskebristen och den rådande situationen kring ökade sjuktal. Nu tycks inte Kommunal vara intresserade av att driva frågorna på allvar, utan Kommunals roll tycks vara att agera snäll motpart till sina socialdemokratiska partikamrater på andra sidan förhandlingsbordet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-05-11. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.