Riksdagen
Jan Björklund och Erik Ullenhag. Foto: Riksdagen

L-kritik mot satsning på undersköterskor

|Liberalerna vill införa startjobb med löner på mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Partiet kritiserar också Kommunals krav på höjda löner för undersköterskor.

De borgerliga utspelen om sänkta löner avlöser varandra. Bara dagar efter Centerpartiet och Kristdemokraterna lanserar Liberalerna nu sitt förslag om startjobb.

Tanken är att unga under 23 år och nyanlända invandrare som varit mindre än fem år i Sverige ska jobba för mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Dessutom ska arbetsgivarna slippa betala in arbetsgivaravgifter och kollektivavtalade försäkringspremier.

”Vi vill nu sända en tydlig signal till parterna. För det fall denna avtalsrörelse misslyckas med att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden kommer Liberalerna ta politiska initiativ för att sänka ingångslönerna så att unga och nyanlända invandrare får chansen att komma in på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Jan Björklund och Erik Ullenhag från Liberalerna på Dagens Nyheters debattsida.

Partiet kritiserar också Kommunals krav på en extra lönesatsning på undersköterskor, och menar att LO-förbunden som vill höja lägstalönerna ”... inte tagit in hur svensk arbetsmarknad behöver förändras med fler enkla jobb.”

Kommunal i sin tur riktar skarp kritik mot Liberalernas utspel.

– Att blanda samman undersköterskornas rättmätiga krav på högre löner, med ett allmänt resonemang om ”enkla jobb” visar på djup okunskap om vad som ingår i undersköterskornas arbetsuppgifter och ansvarsområden, säger Johan Ingelskog, enhetschef på arbetsplats och avtalsenheten på Kommunal, i ett uttalande.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Liberalernas uttalande om att vi utför ett enkelt jobb gör mig fullständigt rasande.

Vi tar hand om alla gamla som anhöriga inte mäktar med att sköta. En del har inte ens anhöriga att luta sig mot.
Vi stöttar, hjälper och uppmuntrar våra gamla och för all del numera oxå en hel del yngre som drabbas av sjukdom.
Hemtjänstpersonalen måste ha många strängar på sin lyra... Vi möter multisjuka, dementa, personer med Alzheimers, en mängd cancersjuka med endast en utväg...
Vi måste antagligen uppdatera ER oupplysta politiker att det är ytterst sällan friska och välmående gamla/unga som faller på vårt bord.
Er cynism gentemot vårdare/vårdtagare är rent-ut-sagt MOTBJUDANDE!
Tänk för 17 om omedelbart och tänk RÄTT!!
Både vi undersköterskor och vårdtagarna är värda SÅ MKT MER!

SKÄMS i er enfald och uttala er aldrig någonsin mer om hur vårt arbete är ~ Innan ni har förstått problematiken och behovet av specialkunskap..

Hoppas ni får NOLL, komma noll, noll röster i nästa val....
Som jag ser det så har liberalerna endast en sträng att slå på och det är att degradera hundratusentals undersköterskors slit till ett intet.

Är det inte dags för folket att vakna?
Vad är det för samhälle vi lever i?
Fackpampar som tjänar en bra bit över 100 000 i månaden själva.
kan inte försvara sig mot Samhällstopparnas påhopp att folk skall jobba för löner som inte går att leva på.
Tydligt när Thorwaldson skall försvara påtryckningar mot sänkningen av löner på dem som har lägst.
kan han inte använda retoriken är det inte dem med högstlön i samhället vi borde sänka istället.
För då hade han bara fått tillbaka du är ju en av dem.
Inför Arbetarlöner på våra företrädare så dem kan vara fri som en fågel när dem skall ge sig på näringslivet.

Ta chansen nu på kongresserna och åter ställ fackföreningarnas förtroende hos medlemmarna.

Då kan väl alla politiker sänka sin lön till 13.000:- i 6 månader så får vi se hur dem kan betala räkningar och få mat på bordet, för de ska väl inte göra skillnad på folk och folk !

Det är faktiskt skamligt att en kvinnlig chef för Svenskt Näringsliv står i TV och debatterar för sänkta lägsta löner, (mot LO-s högste person), när hon har en månadslön på 500 000:-

Ledarna för Liberalerna har inget annat i siktet än att skapa ett samhälle med vi och dom här i Sverige.

Saknas det tillräckligt med nutida historia i skolorna, då så många trots allt röstar på dessa parti, som skiter i alla andra än sig själva ?

Eller är det att så många åt vänsterhållet numera skor sig själva, när man kommer sig upp i samhället, att vanligt sunt förnuft saknas över lag ?

Liberalerna har i många år predikat för öppna gränser, för alla, inte bara flyktingar, och det jag misstänkt från första gången jag hörde deras ungdomsordförande med denna åsikt visade sig vara sann.
Det är för att fylla landet med låglönearbetare som kan slava för skitlöner som dom vill ha folk till Sverige, inte för att dom bryr sig om andra.

När Alliansregeringen fick makten stängdes svenskundervisningen för invandrare.. varför.. jo det kom tydligen direktiv uppifrån att så skulle ske i vår kommun.
Åtta år senare stod dom och slog sig för bröstet att ...kommer vi till makten i vår tredje period skulle det då satsas på svenskundervisning....

Nej det finns inget sunt förnuft bland alla dessa hoppjerkar som inte bryr sig om andra än att skaffa sina egna pengar... mer skall mer ha... och fritt spelrum blir det för krafter som vi inte vill ha i Sverige.

Intressant att det alltid är dem med redan lägst lön som skall sänkas när högern pratar.
Aldrig om dem själva.
Trode Liberaerna stod för frihet
Dem tycker tydligen inte att det har med frihet att göra,att man skall kunna försörja sig på sitt jobb.
Intressant tanke också att det skulle ge fler jobb.
Då borde dem ju sänka sina egna löner kanske med ca 90 Procent.
Så kan ju alla partier ha 10 partiledare för samma pris Istället för en.
Eller så kanske man kan tänka så här istället.
När sverige hade som lägst inkomst klyftor och Skatterna var som högst på dem rika var också Arbetslösheten och bidragsberoende som lägst.
Varjegång Borgarna tagit makten har arbetslösheten ökat och bidrags beroendet ökat märkliga samanträffanden.

Upp till Kamp mot Klass samhället

Men vad säger ni mina kära usk kollegor och all annan vård och omsorgspersonal? Ska vi kliva av och bli plåtslagare eller kontorist istället? Så får de sköta vården och omsorgen av de sina och sig själva från och med nu. Och eV medicin kan de tillverka av det som naturen ger! Och iom att de tror sig veta allt om hur livet fungerar så blir väl det en enkel match?
Hur i helskotta har ni tänkt att era ekvationer ska gå ihop med er okunnighet?
Skulle ni vilja bli opererade av Magnus och Brasse wannabes?
Ni får mer än gärna byta lön med mig ett år på samma premisser som jag har imitt jobb. Vi räddar och hjälper liv. Vad gör ni för insats som kan tänkas likvärdigt? Utan HRL kunnig person så kommer ni inte vakna mer om ni får en infarkt. För dessa personer finns inte bara vid räddningstjänst. Vi rör oss dagligen på ledig tid och finns oftast till hand om krissituation skulle inträffa. Vem ska hjälpa om inte vi finns? Orimmlig lön?
Det är ni som har en orimlig lön för det ni gör kan inte få ett hjärta att starta el syresätta hjärnan. Ni kan inte ge mormor den vård hon behöver i livets slutskede. Vi kan ! Men frågan är ännu en gång? Får vi fortfarande för hög lön när vi går all in för att hjälpa och finnas till hands för era nära och kära.

Jo, jag håller med Tess!

Låt oss byta arbetsuppgifter för en dag... Du o jag byter ganska lätt.... Vi vet hur att hanskas med gamla, lite motsträviga gamla...

MEN; NI politiker som tror NI vet har egentligen inte en enda dj*vla susning om vad som krävs för att möta äldre och svårt sjuka i deras hemmiljö... Vi är ensamma om att möta verkligheten varje gång vi kliver innanför en annan människas dörr...
Vi brottas dagligen med svåra sjukdomsfall, demens, alzimers sjukdom och väldigt många obotligt cancerdrabbade...
Å det kallar Liberalerna; ett lätt arbete??? Så, byt med oss en enda förbannade dag och se som du gör ett fullgott arbete?!
Skulle du skulle bli visad på dörren efter första besöket.... BJÖRKLUND har ingen empati i kroppen ALLS!
Med tanke på dina sista rader Tess, så undrar jag faktiskt ängsligt över hur många som de facto vill bli av med sina åldriga anhöriga som har blivit en belastning... Lastar man över ansvaret på någon annan ~ Så, tycks man själv vara skuldfri, eller??

Kanske en krass tanke, men med tanke hur livet har utvecklat sig så står ingen äldre människa (utan en hel förmögenhet i bagaget) ens en gnutta högt idag.. Är det kanske just därför han liberalen.... INTE högaktar våra insatser.... som han egentligen INTE ALLS FÖRSTÅR....

Om han Björklund, skakar på huvudet så hamnar kanske alla skruvarna rätt ~ Eller troligen INTE!
Han ska inte bestämma ett enda dugg i vår värld ~ med tanke på den ruttna människosynen han har på undersköterskor... Gamla som nya!?
Jag kan bara klassa dig som en full-/blåblodig IDIOT!
När denne man ligger på sin dödsbädd i hemmet så kanske han förstår att hemtjänstpersonal av svensk börd har ett värde...
Men vi dras väl över en kam allihopa ~ Inte schysst alls!

Tycker att deras så kallade värdefulla jobb skall belönas med våra löner. Vi uskor som uppenbarligen behövs men borde belönas med allmosor ala stenåldern. Om de tror i sin vilda fantasi att vi tänker jobba kvar på dessa premisser så kommer de en dag att märka att vi inte finns för dem den dagen de själva behöver professionella uskor och annan omsorgs personal. När vi tröttnar på deras dumhet vad gör de då? Ska någon av dessa som får ett"enklare " jobb agera och lägga om sår och hjälpa dem att tex äta när sjukdomen slagit till med full kraft el tror de att vi kommer att stå på rad och be om att få ynnesten att ge dem hjälp. Anser att de är korkade och faktiskt mindre bemedlade i huvet än vad som är nyttigt!

Ännu ett steg på vägen till ökade skillnader. Skillnad mellan rik och fattig, män o kvinnor, infödda och utlandsfödda, friska och sjuka. Vi behöver inte "friheten" att välja mellan att vara arbetslös med försörjningsstöd eller att jobba för samma mängd pengar som försörjningsstöd ger. Ett jobb borde inte handla om att vara tvungen att gå dit fastän man är sjuk (sjukdom = förlorad lön o arbetskamrater som får lägga mitt jobb till sitt) eller att tvingas jobba OB tider för att få ekonomin att gå ihop eller att tvingas jobba heltid fastän man är ensamstående med två barn. Ett jobb borde innebära stolthet, meningsfullhet och sammanhang. En bit på vägen dit är högre löner. Liberalernas väg leder till ett än mer utstuderat klass samhälle!

Har Alliansens högerspöke blivit legitimt ?
Sänk lägstalönerna – för de Arbetslösas skull !
Almega är tydligen en organisation som helt och hållet står på de arbetslösas sida!! Fantastiskt att en arbetsgivarorganisation ”känner”? sådan ”empati” för de arbetslösa (och samhället i stort).
Varför blir jag då så in i helvete förbannad? Ända in i märgen känner jag avsmak för Almegas motiveringar till lägsta löner !

Almega (Arbetsgivarorganisation och professionell lobbyist) säger följande
Fler behöver jobba till lägsta lön. Det påstår man i en rapport och hävdar att många som står långt ifrån arbetsmarknaden fastnar i subventionerade anställningar och åtgärder som inte fungerar.
Enligt Almegas beräkningar har 346 000 personer i Sverige en svag arbetsmarknadsförankring. I den benämningen avses personer som är arbetssökande, de som har en subventionerad anställning samt de som saknar relevant utbildning och arbetslivserfarenhet.
Man ska ha klart för sig att Nyliberalismens mantra vad det gäller löner är:
Vinsterna i produktionen bör höjas på lönernas och skatternas bekostnad. Den nyliberala idén är att det är bättre för samhället om mycket pengar samlas hos företagen och deras ägare. Dessa tar av rent egenintresse bättre hand om pengarna och gör så att samhället som helhet växer snabbare.
Den offentliga sektorn bör vara mindre. Många av de gemensamma välfärdssystemen som sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring bör i stället vara privata försäkringslösningar som var och en tecknar utifrån sina möjligheter.
Det är bättre för de anställda att inte ha kollektivavtal. Dessa låser ekonomin och hindrar privatpersonen att ”bjuda under”

Som motvikt
LO:s skrift Kollektivavtalet - det skrivna löftet (Ingemar Göransson och Anne Holmgren)
Det här häftet kan man/ och bör man läsa om och om igen !

/Med knuten näve rakt upp !


Jag alltså en "simpel" undersköterska arbetar med vuxenhjärnskadade som har fått en skada i vuxen ålder. Det kan vara allt från att ha drabbats av en hjärntumör, olyckor, hjärtstopp m.m
Jag hoppas att våra så kallade politiker inte drabbas av detta för det krävs ett stort engagemang och tålamod från oss "simpla" undersköterskor……jag kan bara säg SKÄMS på er för att ni tycker som ni gör…….min röst i framtiden har ni definitivt INTE…….. =(

Men HUR ska vi få folk att bli intresserade av att satsa på undersköterskeyrket med en sån kass ingångslön? Enkla jobb? Det krävs känsla, engagemang och kunskap för att kunna bemöta personer i deras svåraste stunder i livet.
Egenskaper som antagligen kommer bli svårare att hitta vid rekryteringar av undersköterskor eftersom de redan då har valt att plugga vidare eller jobba med något annat. Att jobba som undersköterska får inte bli ett jobb som man tar för att det inte finns något annat..
Jag undrar om Jan Björklund och Eric Ullenhag har testat på att jobba som undersköterskor? Varför inte gå bredvid i en vecka? Eller ännu bättre- en månad! Jag undrar även om dessa här upplysta männen någon gång har fått sin blöja bytt när de ligger på sjukhus, eller om föräldrar till dem har ramlat i hemmet för att sedan bli upptäckt av hemtjänstpersonalen eller om deras barn har stora funktionsnedsättningar och behöver vaken personlig assistans dygnet runt. TÄNK vad som kan komma att hända om det på dessa positioner är underbetalda undersköterskor som inte har någon känsla eller engagemang (p g a sin låga lön) . Hur kommer det det böjbytet kännas då?

NI liberaler måste helt ha förlorat er förankring i den verklighet som råder. Inte nog med att det redan kämpas därute bland de undersköterskor och sköterskor som förtvivlat försöker stå fast vid sitt medfödda kall att vilja arbeta med människor och framförallt med våra äldre. NI understår er nu med detta korkade förslag att inte bara spotta på dem och deras heder för de redan alltför lågt avlönade arbete de gör. Dessutom ska ni nu inte bara nedvärdera dem mera utan även också nedvärdera både våra sjuka, äldre och oss anhöriga som ska behöva se på hur nivåer på säkerheten i dessa yrkesgrupper, med detta förslag, kommer att falla ytterligare. Inte bara riskerar ni att kränka och risker fler gamla och sjuka med att deras hemtjänst/vårdpersonal ska komma med låg och svårförståelig svenska som gör att otryggheten ökar, samma oförståeliga svenska i tal blir än mer svårförståelig i skrift och läsförståelse vilket medför att risk för felmedicineringar och felbehandlingar ökar och slutligen så kränker ni ALLA med att peka ut att inom dessa yrkesgrupper så tycker ni 1) man kastar in vem som helst att kunna lära sig. Med sådan attityd betyder det att ni också riskerar få in de som definitivt inte passar in utan tar det som enda jobb som går att få.dvs ökad risk för kränkning mot vårdtagaren 2) inte att man behöver tjäna mycket för det arbete som görs eller ens behöver kunna sitt språk väl dvs ni kränker de gamla och sjuka som otryggt ska möta sådan situation i sin beroendeställning. Det är en riktigt stor skam av Er att ens komma med ett förstaförslag som detta. Det visar vilken oerhört låg moral och dålig syn ni har genom att peka ut redan svaga yrkesgrupper och främst då kvinnor tillsammans med äldre sjuka och ensamstående, som mindre värda på detta vis. LÅGT VAR NAMNET!

Alliansen (nyliberalerna) anser att vinsterna i produktionen bör höjas på lönernas och skatternas bekostnad. Det är bättre för samhället om mycket pengar samlas hos företagen och deras ägare då dessa av rent egenintresse tar bättre hand om pengarna och gör så att samhället som helhet växer snabbare.
Det är också bättre för de anställda att inte ha kollektivavtal eftersom dessa låser ekonomin och hindrar privatpersonen att ”bjuda under” för att få ett jobb.

Jag har mångt och mycket större och mer erfarenhet än de sjuksköterskor jag träffat. Det är JAG som hjälper dem, det är MIG de frågar om råd.
Samtidigt är man BARA en "rumptorkare" och får banne mig inte lön för den kompetens jag har....men gärna vill använda.
Fy Katten för Er!!!!

Ni politiker borde sänka era egna feta löner,ni sitter ju bara på rea arslen ändå. Dyra hemmorojder.
Reser och super på våran bekostnad etc etc.
Lovar oss dörren och datten innan valet och sedan slutet ni i oss.
Jag har en tröja som det står
"I don't need sex Thé goverment gicks nr everyday." Det stämmer. Tack för ordet.

Vill ni ha undersköterskor så måste ni satsa på oss vi börja sakna undersköteskor.Ni skulle gå bredvid oss en dag för att se vad det innebär ni med era feta löner.Hur ska vi vi folk till att söka till vårdlinjen ? Hur ska vi få mer undersköterskor inom vården om ni inte höjer lönerna? Vi behöver även profilera oss och även kompetensen till undersköterskelinjen behöver förbättras.En sjuksköterska och en undersköterska kan arbeta bra tillsammans var och en har sin arbetsuppgifter.Men om inte undersköterskan fanns så får hon göra våra arbeten med .Vem är det som är proffs på omvårdnad Ju det är vi undersköterskor Mvh Eva Lövkvist Kommunal sektion 50

Om vi ens skulle kunna tänka att detta skulle vara aktuellt så tycker jag att de politiker som föreslagit detta själva går ned med ca 10-15 % i lön per person innan de ens öppnar munnen, allt annat vore ju bara Pinsamt, mycket pinsamt!! Och dessutom finns det gott om jobb redan i vården eftersom få faktiskt orkar jobba så hårt i förhållande till den låga lönen, det kommer bara att göra yrket ännu mindre lockande och försämra välfärden ytterligare.

"............ fler enkla jobb" vet inte L att man behöver utbildning för att vara undersköterska?

Jag anser att Liberalerna får skärpa sig. Om människor ska stanna i vården är det viktigt med bra lön och villkor. Det är ett tufft jobb ock vi ska uppmuntras.

Liberalerna (eller som vissa kallar liberalerna nyliberaler, men samma sak)..

Det enda de vill, någonsin kämpat för och kommer att kämpa för i framtiden är sänkta löner, försämrad välfärd och social utslagning..

Så om vi alla nu gör det som krävs för att driva ut den Liberala pensten ur riksdagen så kan vi få ett mänskligare / mer humant Sverige..

Sverige utan Liberalerna..

Är L, KD,C dumma i huvudet skulle ni själva vilja jobba med den lönen?
Jag tycker att ni borde skämmas.
På detta sätt så kan det bli lönedumpning.
Vad fan tänker ni med?
Ni som sitter i regeringen har inte med löner att göra.
Så fy skäms! Tycker att ni borde avgå !

Tyvärr är tanken mycket medveten! Det skall finnas motpoler i samhället. De högavlönade som vill permanenta situationen som den är och de lågavlönade som hela tiden får mattan undandragen. Försvagas av dåliga villkor så att de inte orkar protestera. Ett nytt Sverige som inte är till för alla.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-03-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.