TT Bild
Protester 2007. Foto: TT Bild

Långt kvar till den ”gamla” a-kassan

|Kommunal och LO var hårda i sin kritik när den borgerliga regeringen försämrade a-kassan. Många försämringar finns kvar – men kritiken har tystnat.

År 2007 var det rama­skri inom arbetarrör­elsen. Det var när den borgerliga regeringen försämrade a-kassan rejält. Ersättningen blev lägre och det var färre som över huvud taget hade rätt att få ersättning.

Under åren som följde krävde LO förändring samtidigt som Socialdemokraterna satsade stort på arbetslöshetsförsäkringen i sina budgetmotioner. I den skuggbudget som presenterades i oktober 2009 skulle taket i a-kassan höjas alla de tre kommande åren. S-förslagen för taket i a-kassan var högre då – för nio år sedan – än vad de är i dag när Socialdemokraterna suttit i regering i fyra år. De har höjt ersättningen under mandatperioden, men inte i nivå med vad de ville göra medan de var i opposition.

 

LÄS OCKSÅ: Så gick det med Kommunals valkrav

 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill inte kommentera och hennes pressekreterare meddelar att hon inte vill ”spekulera kring vilka avvägningar och prioriteringar” som gjorts tidigare. Men att partiet ”tydligt har prioriterat att förbättra arbetslöshetsförsäkringen under mandatperioden”.

Sedan försämringarna som infördes 2007 har LO-kongresser slagit fast att man inte accepterar en avtrappad a-kassa eller en bortre parentes. Både Kommunals och LO:s kongresser har till och med slagit fast att taket i a-kassan bör höjas till 90 procent av lönen.

I dag är taket inte alls i nivå med vad S utlovade. Avtrappningen är kvar. Ersättningen är inte i närheten av 90 procent. Fortfarande gäller samma regler för att kvalificera sig till a-kassan – och aldrig har så få arbetslösa lyckats få ersättning. 

Ändå är det tyst om a-kassan från både LO och Kommunal. 

– Jag håller inte med om att Kommunal inte driver frågorna om avtrappningen, den bortre parentesen samt ytterligare höjning av taket i a-kassan. De förekommer ofta i mina samtal med kontakter inom Socialdemokraterna. Kommunal har valt att driva frågan om förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen tillsammans med de andra LO-förbunden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Man måste stå upp för det man lovar!
Annars så blir många svikna.
Hoppas att ni kan ordna upp detta nu.
Tänk på att det är inte långt kvar till valet.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-05-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.