Långtidssjuka sägs upp i Stenungsund

|Stenungsunds kommun ser just nu över långtidssjukskrivningar. Kommunal är kritiska mot att kommunen säger upp anställda som de menar hade kunnat vara kvar. Enligt Lena Janson, sektionsordförande, har en till två fått gå varje vecka de senaste månaderna.
– Det är fruktansvärt, säger hon.

Stenungsunds kommun har tagit hjälp av en personalkonsult som ska se över långtidssjukskrivningar, skriver Lokaltidningen Stenungsund. Sedan i höstas har en till två anställda blivit uppsagda varje vecka, enligt Kommunal. Lena Janson, sektionsordförande, är orolig. Hon reagerar över att arbetsgivaren inte i stället kollar vilka omplaceringar som är möjliga att göra.

– Vi upplever det som att man rensar i kommunen. Många kanske klarar av att jobba med andra arbetsuppgifter på deltid i stället, men arbetsgivaren väljer att säga upp, säger hon.

Hon är även kritisk till cheferna som hon menar inte gör tillräckligt för att hjälpa långtidssjukskrivna att komma tillbaka i ett tidigare skede.

– Vi har en rehabiliteringskedja där chefen ska ta kontakt med arbetstagaren för ett första möte när den varit borta ett antal veckor. Det sker inte. I stället kan folk vara sjuka i flera år utan att få någon hjälp att komma tillbaka, säger Lena Janson.

Christer Larsson är personalchef i kommunen och han säger till Lokaltidningen Stenungsund att de gör allt för att personalen ska kunna vara kvar.

– Kommunen som arbetsgivare gör allt som står i kommunens makt för att utreda och uttömma alla möjligheter för att vår personal som är i rehabilitering, ska kunna återgå i tjänst, säger han till Lokaltidningen Stenungsund.

KA har sökt Christer Larsson för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-25 11:04