Aline Lessner
Anders Svensson, Sarah Echopata och Caleb Kiptoo Lang’at. Foto: Aline Lessner

Lantarbetare från Kenya besökte Lund

|Kommunalarna på Stångby plantskola i Lund fick ett ovanligt besök när Sarah Echopata och Caleb Kiptoo Lang’at från Kenya kom på besök. De jobbar båda med växter och Fairtrade på varsitt sätt, och besökte Sverige i samband med att Kommunal mottog diplom för sitt engagemang i Fairtrade.

– Här är det enda trädet som är grönt just nu. Men det kommer dö nästa vinter.

Anders Svensson, trädgårdsingenjör på Stångby plantskola i Lund, pekar upp mot en lagerhägg som ensam lyser upp bland plantskolans annars ganska dystra februari-brungrå träd. Sarah Echopata jobbar med att skörda rosor på den Fairtrade-certifierade rosplantagen Oserian som ligger vid Naivashasjön i Kenya. Hon slås av de olika växtligheterna.

– Plantorna här har inga löv, och de är väldigt höga. På Oserian är de mycket lägre, med stor volym och mycket färg. Jag älskar dem, säger hon.

I snitt skördar Sarah Echopata 2000 rosor dagligen, som sedan exporteras till bland annat Sverige. För henne har Fairtrade-certifieringen inneburit förbättrade arbets- och levnadsvillkor på en rad olika sätt. Utan det hade hennes son James, 18 år, inte kunnat utbilda sig. Nu håller han på att avsluta motsvarigheten till gymnasiet.

– Jag är ensamstående mamma. Min lön hade inte räckt till att bekosta utbildning till min son.

Caleb Kiptoo Lang’at jobbar för producentnätverket Fairtrade Afrika i Nairobi. Han kontrollerar att allt går rätt till, och ser hur Fairtrade förbättrar villkoren för arbetarna.

– Vi ser till att de får rättvisa kontrakt, reglerar arbetstiderna och kontrollerar att arbetsmiljön är bra, säger han. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-02 14:30