Sussanne Johansson.
Sussanne Johansson.

Lika bra att skrota Försäkringskassan

|Verkligheten har blivit en absurd saga och i den har Försäkringskassan spelat ut sin roll. När alla ska arbeta till vilket pris som helst kan lika gärna Arbetsförmedlingen ta över verksamheten, skriver undersköterskan Sussanne Johansson.

Försäkringskassan är inte längre det sociala skyddsnät för sjuka som det en gång var tänkt. När det nu ska sparas in på sjuka människor och indragen assistans har Försäkringskassan ingen funktion längre.

Regeringen har ålagt Försäkringskassan sparkrav och gett dem direktiv vilket gör att Försäkrings­kassan nu agerar arbetsförmedlare för lättare ­arbete. De tittar på om du skulle kunna utföra något lättare arbete än det arbete du är sjukskriven ifrån. Det vill säga de ser till det friska medan läkarintyget visar på det sjuka.

Det görs utredningar och omprövningar, men om Försäkringskassan bara ser till det friska och läkaren till det sjuka så har Försäkringskassan redan där spelat ut sin roll. Sverige skulle kunna spara miljard­er på att helt enkelt lägga ner hela Försäkrings­kassan. Arbetsförmedlingen vore bättre i det läget.

Vi säger att undersköterskan Ulla har varit sjukskriven i ett halvår, 180 dagar. Hon har nu fått en allvarlig sjukdom som hon blir sjukskriven för. Försäkringskassan ringer upp direkt. De vill att Ulla ska ansöka om den lägre sjukpenninggraden (75 procent). Omprövning sker och de vill ha den berömda kompletteringen från läkaren som sjukskrev henne. De vill helt enkelt veta om Ulla skulle kunna arbeta med något lättare, med något annat på arbetsmarknaden.   

Läkaren förstår inte vad Försäkringskassan vill, vilket också är meningen. Varför ska läkaren agera arbetsförmedlare? Läkaren talar ju om att du är sjuk. Det är Försäkringskassan som vill fortsätta prata om hur frisk du är. Men det är väl egentligen inte ­deras uppgift? Om någon direkt efter en operation ska börja arbeta med något annat borde väl den bedömningen göras av en arbetsförmedlare? Inte av Försäkringskassan.

Samtidigt har Ulla fortfarande kvar sitt arbete, som hon älskar. Varför ska hon då tvingas söka andra arbeten? Försäkringskassan kallar det att få en andra chans. För att rädda din sjukpenninggrund­ande inkomst, säger de. Men den har du ju eftersom du egentligen fortfarande är anställd.

Så skrota Försäkringskassan. Lägg över allt arbete på Arbetsförmedlingen i stället så sparar vi, du och jag och alla skattebetalare, pengar. Kanske kan vi spara så mycket att vi har råd att starta en vettig sjukförsäkring i stället.

Sussanne Johansson, 
Undersköterska

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

'Försäkringskassan har sin egen agenda' finns det någon som skrivit i en debattartikel på SvD för några veckor sedan. Väl värd att läsa. Men vad säger arbetsförmedlingen ?

Ja precis, håller med Sussanne och sedan kan man börja använda sveriges lagar i socialförsäkringen, som ju ändå står över regeringens direktiv. Direktivet är inte en lag.

Så då kan man gå ett steg till och skrota alla lagar som skall skydda den sjuke eller arbetsskadade.
Eller?

Aftonbladet har en bra debattartikel om hur det går till när arbetsskadade och allvarligt sjuka hamnar i "gråzonen" när det kommer till rättigheter och skyldigheter.
Texten är lång och tänkvärd. Sänder med en länk från aftonbladet.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/P3PAp6/f-kassan-jagar-sjuka-och-domer-ut-lakare

Mycket tänkvärd.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-02. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.