Colourbox
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Colourbox

LO ska slåss för bättre pensioner

|Om inte politikerna höjer pensionerna tänker LO se till att de höjs i en överenskommelse med arbetsgivarna. Det säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Han vill också att taket i a-kassan höjs och att ersättningsvillkoren för de sjuka förbättras.

Vid en pressträff med LO:s ledning varnade Karl-Petter Thorwaldsson inte oväntat för de försämringar LO:s medlemmar kommer att drabbas av om Socialdemokraterna förlorar regeringsmakten efter valet.

Han befarar att det kan bli svårt att få en majoritet i riksdagen för de krav på förbättringar som LO vill se, när det gäller pensionen, anställningstryggheten och satsningen på välfärden.

Ett av LO:s viktigaste krav är att pensionerna förbättras, inte bara genom att nu höja för de som är fattigpensionärer utan även långsiktigt.

Karl-Petter Thorwaldsson tog sin pappa som exempel, när han gick i pension 1987 fick han 72 procent av lönen i pension. Hade hans pappa gått i pension i dag hade han fått 58 procent av lönen i pensionen. Och då arbetade hans pappa heltid.

– Det krävs en satsning på högre pensioner för våra medlemmar. Om inte politikerna kan enas om detta så får vi försöka enas med arbetsgivarna om bättre pensionsvillkor, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han är öppen för att LO liksom tjänstemän och akademiker får flexpension, med högre tjänstepension och möjlighet att gå ned i tid från 62 år utan att pensionsinbetalningarna minskas.

– Men detta är egentligen ingen bra lösning. Omkring 10 procent av löntagarna har arbetsgivare utan kollektivavtal. De skulle då inte få några förbättringar utan riskerar att bli fattigpensionärer. Så det bästa är om staten ser till att pensionerna höjs för alla.

Karl-Petter Thorwaldsson vill även att taket i a-kassan höjs till 1200-1300 kronor för ersättning per dag.

– Socialdemokraterna höjde för några år sedan taket till 910 kronor. Det var ett bra första steg, men nu är det dags att ta nästa steg.

Han kräver även att villkoren för de som är sjuka och arbetsskadade förbättras.

Detta kostar mycket vid sidan av de välfärdssatsningar inom vård, skola och omsorg som LO vill se.

Karl-Petter Thorwaldsson varnade för det systemskifte som han ser om Moderaterna vinner valet med stöd av övriga allianspartier och SD.

– Moderaterna vill genomföra en den kraftigaste besparingen i modern tid i trygghetssystemen. Det skulle drabba våra medlemmar som behöver en bra välfärd.

LO:s valarbete går nu mycket ut på att varna för SD som ett högerparti som stöder Moderaternas nedskärningar och försämringar av anställningstryggheten.

– För många av våra medlemmar står valet mellan S och SD. Det beror ofta på en oro och osäkerhet kring vad som ska hända med tryggheten och välfärden. Skillnaderna är stor mellan att leva i storstäder och i glesbygd där kommunalskatten är hög medan samhällsservicen försämras.

Karl-Petter Thorwaldsson kan tänka sig att tillsammans med arbetsgivarna försöka hitta en gemensam lösning på hur villkoren utanför storstäderna förbättras, till exempel genom att kräva att staten tar på sig en större del av ansvaret och kostnaderna för bra tillgång till utbildning, vård och kommunikationer där.

– Jag tror att det lokala näringslivet har samma intresse som våra medlemmar att se till att minska de stora skillnaderna i villkor mellan stad och land, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Vill någon ha ökade ekonomiska och social klyftor emellan pensionärer är en höjning av pensionsåldern ett utmärkt vägval. Vi blir äldre och friskare och orkar jobba längre är ett argument vi får höra dagligen när det pratas om pensioner. Sant till viss del, men det gäller inte alla, stora grupper har redan det svårt idag.. Och hur kan man vara så säker på att medellivslängden kommer att ha en liknande utvecklingskurva som hitintills.. Somliga forskare anses att det är för osäkert att dra den typen av slutsatser. Det är känt att samhällsklyftorna har ökat väldigt snabbt och mycket överlag i Sverige jämfört med andra EU-länder. Men är det en sådan utvecklingen vi vill ha även ibland pensionärer., eller? Att sedan komma med förslag om att höja bostadstilläget låter humant och rätt. Men har det gått så långt att det blivit att av få alternativen för att en pensionär ska kunna bo kvar i sitt hem och slippa hamna på gatan? Det går bra för Sverige heter det och aldrig har det funnits så mycket pengar, visserligen består pengar mest av ettor och nollor idag, men var tar dom vägen och vilka prioteringar görs?

Undrande pensionär

Jätte bra Karl-Petter!
Detta är jätte viktigt.Jag tror att många håller med dej och LO.
Viktigt att höja pensionerna och akassan.
Jag vet också att SD är ett borgligt höger parti.
Som kommer att stödja nerskärningar och försämringar av anställningstryggheten.
Så vill inte vi ha det.
Folk måste få upp ögonen.Annars så blir det för jäkligt för samtliga i landet.
Viktigt att vi få ha kvar avtal mm.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-12. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.