Fredrik Hjerling
Torbjörn Johansson. Foto: Fredrik Hjerling

LO-topp sågar ”extremistfack”

|Vi har ingen anledning att försvara extremistfacks strejkrätt. LO-förbunden förlorar inget på denna överenskommelse.
Det säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som svar på kritiken om uppgörelsen med Svenskt Näringsliv om att begränsa strejkrätten.

I ett debattinlägg i ka.se kritiserar arbetsplatsklubb Umeå Trafiks styrelse i Västerbotten LO:s uppgörelse om ändrade konfliktregler. Liknande reaktioner har kommit in i flera läsarkommentarer till Kommunalarbetaren.

Uppgörelsen innebär att strejk och andra stridsåtgärder bara tillåts om syftet är att träffa kollektivavtal. Men det avtalet får inte tränga undan villkoren i ett redan existerande kollektivavtal som ett annat fackförbund har.

Enligt Torbjörn Johansson påverkar överenskommelsen inte Kommunal eller något annat LO-förbund. Udden är enligt honom riktad mot Hamnarbetareförbundet och SAC som han kallar "extremistfack" och som inte tillhör LO.

De kan idag ta till konflikt när som helst i vilken fråga som helst eftersom de saknar kollektivavtal och därmed fredsplikt.

Torbjörn Johansson tycker att det är orimligt att dessa fack kan ta strid för bättre förmåner än LO:s avtal.

– Extremistfacken riskerar ju ingenting. Misslyckas de med sina strejker kommer de ändå aldrig att få sämre villkor än vad som gäller i våra avtal.

Han säger att han egentligen inte vill gå med på att begränsa strejkrätten. Men att det är nödvändigt mot bakgrund av den långvariga konflikten i Göteborgs hamn.

– Vi kan inte gå med på att 200 medlemmar i Hamnarbetareförbundet i Göteborg med sitt agerande äventyrar strejkrätten för alla andra på arbetsmarknaden. Efter valet hade det mycket väl kunnat komma lagändringar om kraftig begräsning av strejkrätten.

Det är inte bara allianspartierna och SD som stöder arbetsgivarnas krav om ändrade konfliktregler. Även regeringen har sett detta som nödvändigt för att lösa konflikten i Göteborgs hamn. Regeringen tillsatte en utredning som i dagarna skulle presentera ett förslag om vilka förändringar i strejkrätten som behöver göras.

Enligt Torbjörn Johansson var det nödvändigt att innan utredningen var klar och före valet hitta en uppgörelse som inte drabbar Kommunal och andra LO-förbund.

– Det hade varit oansvarigt av oss att inte agera och istället låta extremistfacken äventyra vår strejkrätt, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Är man extremist om man vill ha bättre villkor för arbetare? Är det extremister som går samman och vill ha anständiga villkor? Är det extremism att använda oblodig kamp för att få det lite bättre här i livet?

Radikala revolutionärer tog oss bort från slaveriet under kung och adel, typ franska revolutionen.
Jämför svensk facklig kamp i slutet av 1800-talet och de första 25 åren med den fackliga kampen de senaste 25 åren.
Ja vad har LO åstadkommit de senaste 25 åren? Och då snackar jag inte om bättre levnadsvillkor för dem i LO-borgen, utan för de som står under extremt hårdföra arbetsgivares tunga ok!

Facket tappar medlemmar och Socialdemokraterna är nu långt bort från 51% av rösterna. Arbetarrörelsen är inte vad de har varit, kanske för att blåstället har bytts ut mot kostym, och det enda röda kvar är slipsen???

Ta fajten igen!!! Så är allt förlåtet...

Det är inte första gången i historien demokrati eller olika rättigheter avskaffas i namn av det de säger sig försvara. Det blir närmast komiskt när Torbjörn Johansson vill avskaffa stora delar av strejkrätten - för att skydda den! Ridå.

Varför inte fråga någon av experterna på arbetsrätt t.ex. Kurt Junesjö f.d. LO-TCO Rättskydd som har sågat dessa inskränkningar i strejkrätten och kallat dem en total kapitulation inför arbetsgivarna.

Så här går det när man skapar ett pampvälde. När våra representanter lever ett liv mer likt Svenskt näringslivs representanter än dom människor ni representerar. Man öppnar upp Pandoras ask med ett leende. Avgå! Du har inte mitt förtroende!

//Kommunalare

Pampar gillar aldrig när vanligt folk tar strid för sin rätt.

Det finns inga ideologer längre. LO topparna har löner som en vanlig arbetare bara skulle drömma om. Politikerna och LO-förbunden har inte löst någonting med sitt prat. En massa pratkvarnar och akademiker kan inte lösa problemen åt hamn 4an, det kan bara hamn4an själva göra men nu har LO tagit ifrån dem den möjligheten.

Den nya fackföreningsledarna med skjorta och kostym och slips begår ett enormt misstag. Lycka till. Detta är ett angrepp på demokratin och föreningsrätten. Flera fackförenngs ledare tycker uppgörelsen är bra, problemet är att dom inte lever i sina kamraters verklighet. En mycket tragisk utveckling.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-07-12. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.