Colourbox
Barn i förskolan. Foto: Colourbox

M vill införa språkförskola

|Femton timmar i veckan ska nyanlända barn gå på obligatorisk språkförskola. Det är ett förslag som både Liberalerna och Moderaterna vill driva igenom.

– Det skulle öka barnens chanser att komma in i det svenska språket och in i samhället, sade Moderatledaren Ulf Kristersson (M) på partiets möte i Göteborg i helgen, rapporterar SVT.

Moderaterna menar att reformen också är viktig för att barnens mammor lättare ska komma ut i arbetslivet. Språkförskolan ska vara obligatorisk från tre års ålder. Cirka 19 500 barn kommer omfattas om förslaget blir verklighet. 2500 av dessa barn går inte alls på förskolan idag, enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst, Rut. Även Centerpartiet har visat positivt intresse för idén.

– Vi har länge krävt utökad rätt till förskola för barn vars föräldrar är arbetslösa eller har socialbidrag. Inte för att föräldrarna behöver det, utan för att barnen gör det. Nu tar vi ett steg till, sade Ulf Kristersson på mötet i Göteborg, enligt Moderaternas hemsida.

Moderaterna vill också förstärka språkets roll i förskollärarutbildningen och förskollärare ska få kompetensutveckling i språkutvecklande arbetssätt. Vilken utbildning barnskötare behöver nämns inte.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2018-06-04 14:55