Du har jobbat som vårdbiträde i tio år, varför väljer du nu att lämna yrket?

– Jag väljer att byta yrke för att det inte finns någon framtid inom hemtjänsten. Man blir utarbetad, utsliten och utbränd. Jag har själv valt att jobba som timanställd, men det är väldigt svårt att få fasta anställningar om man skulle vilja ha det. Det som utlöste mitt beslut var att en kollega som också varit timanställd fick gå med orden ”du är utlasad, du har tyvärr varit anställd för länge”.

Vad menar du när du säger att det inte finns någon framtid i yrket?

– Man blir utbränd och helt slut och får ont i kroppen. Man är konstant stressad, man sover dåligt.

Hur har arbetsvillkoren förändrats under dina tio år i yrket?

– Det har blivit markant fler ärenden på de här åren. Nu har vi minst 13 ärenden på en dag. Om man förut hade en väldigt tung städning så kanske man inte samtidigt hade tvätt eller handling, nu är det vanligt att man har stora grejer varje dag. Det är ett tungt och hårt arbete.

Vad fick dig att ändå stanna?

– Jag älskar jobbet. Själva mötet med pensionärerna är helt fantastiskt. Om man får ta det lite lugnare så är det ett jättebra jobb. Jag hade en yrkesstolthet.

Du har varit med och skapat Hemtjänstupproret, vilket är upprorets viktigaste krav?

– I första hand att avskaffa Paragå, vi har känt oss övervakade. (Paragå är ett omstritt tidsrapporteringssystem. Reds anm.) Sedan är det också att ha en värdig och god arbetsmiljö, att ha rätt och tid att gå på toaletten. Att ha rätt att ta pauser mellan tunga ärenden, vilket borde vara en självklarhet, men inte finns på scheman nu. Och bättre löner så klart.

Hur gick det till när upproret skapades?

– Vi pratade med varandra. Många är missnöjda, helt slut och förbannade. Vi bestämde att vi skulle ha ett kafferep och bara träffas och prata och utbyta erfarenheter. Det var så himla likt! Det var startskottet.

Vad hoppas du att Hemtjänstupproret ska leda till?

– Förändring. Att vi ska bli lyssnade på. I vilka andra arbeten skulle man inte gå till dem som utför arbetet?

I ditt Facebookinlägg, som när detta skrivs har delats över 24 000 gånger, skriver du att de som jobbar i hemtjänsten borde ha ”fucking högsta lönen”. Hur hög borde den vara?

– Svårt att säga. Jag pratade till exempel med en kollega som har en lön på 23 000 och är fast anställd och har jobbat otroligt länge i hemtjänsten. Hon borde ha flera tusen mer i månaden.

Gör Kommunal tillräckligt för hemtjänstarbetarna?

– Nej, det tycker vi inte. Särskilt inte när vi drev frågan om Paragå. Det känns som att Kommunal mer har gått med på vad politikerna har bestämt. Fackföreningarna borde vara hårdare mot politikerna och stå mer på arbetarnas sida, inte bara inom hemtjänsten.

Fotnot: I Aftonbladet i dag, onsdag, skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström en debattartikel inspirerad av Malin Åkerströms inlägg. ”Bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen är en fråga om anständighet”, skriver Annelie Nordström bland annat.