Kommunal/Colourbox
Tobias Baudin. Foto: Kommunal/Colourbox

”Man blundar för det stora problemet”

|Kommunals ordförande Tobias Baudin är starkt kritisk mot att pensionsöverenskommelsen saknar höjda pensionsavgifter. Pensionsavgifternas nivå ska analyseras vidare, heter det i överenskommelsen, som sex riksdagspartier står bakom.

– Fakta är att pensionssystemet är underfinansierat. Där blundar de, det behöver inte utredas, där kan man höja på en gång. Åtminstone två procent i ett första steg. Tyvärr tycker jag att det är fegt och tragiskt att man blundar för det stora problemet, säger Tobias Baudin.

Pensionsavgiften, som finansierar pensionssystemet, betalas både av den enskilde och arbetsgivarna.

Teresa Carvalho (S), som sitter i pensionsgruppen, kommenterar Baudins kritik så här.

– Vi är överens om att avgifterna ska ses över. Jag tror ändå det finns ett värde i att titta på var man ska lägga sig. Att avgifterna behöver höjas kan jag bara instämma i.

LÄS OCKSÅ: Bara en av tio jobbar efter 65

Mycket av det som pensionsöverenskommelsen handlar om har läckt ut i förväg. Den innebär, som KA rapporterat om tidigare, bland annat att den lägsta åldern för när allmän pension ska kunna tas ut höjs stegvis, men inte bara från dagens 61 år till 63 år som det sagt tidigare utan upp till 64 år, från 2024. 

Rätten att arbeta kvar höjs också succesivt från dagens 67 år till 69 år 2023. Då höjs också åldern för när garantipension kan tas ut, från 65 till 66 år. Det ska också utredas en höjning av lägsta åldern för att ta ut tjänstepension från dagens 55 år.

En undantagsregel införs också för den som har yrkesarbetat i 44 år, vilket möjliggör tidigare pension.

LÄS OCKSÅ: Baudin förkastar höjd pensionsålder

Att garantipension och bostadstillägg ska höjas tillhör de delar som Kommunals ordförande tycker är bra med överenskommelsen. Det skulle enligt pensionsgruppen innebära 800–1 200 kronor mer i månaden. 

– Man vill också införa någon form av tilläggsbelopp för dem som har de sämsta pensionerna. Det är bra. Tyvärr är ju det lika med medlemmarna i Kommunals som går i pension, säger Tobias Baudin.

Baudin efterlyser också ett förändrat regelverk för sjukersättning, det som förut kallades förtidspension, som gör det möjligt för den som passerat 60 att kunna gå i förtid. 

Visserligen flyttas åldersgränsen för sjukersättning, och andra trygghetsersättningar upp och följer med de föreslagna höjningarna av pensionsåldrarna. Men när det gäller sjukersättningen spelar det ingen roll, om inte regelverket ändras, enligt Tobias Baudin.

– I dag så bedöms en 22-åring på samma sätt som en 62-åring vad gäller sjukersättning. Det är helt horribelt. Därför måste man också förändra regelverket kring det Och det finns inte ett ord om det i överenskommelsen. Det är oacceptabelt, det måste till.

Teresa Carvalho (S), i pensionsgruppen, säger att detta har gruppen inte tittat på för att det helt enkelt ligger utanför själva pensionssystemet

LÄS OCKSÅ: Många kommunalare riskerar fattigdom

Överenskommelsen innebär också en förändring av premiepensionsdelen, där systemet ska rensas från oseriösa förvaltare. En särskild myndighet ska få ansvaret för fondtorget, och fonderna ska upphandlas. Även detta liksom de flesta delar i överenskommelsen ska utredas vidare.

Partierna i pensionsgruppen; Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna lovar också ett utvecklat samarbete med arbetsmarknadens parter.

Men Svenskt Näringsliv har redan uttryckt kritik mot att höja den övre gränsen till 69 år

– Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar, säger svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Här finns hela överenskommelsen att läsa. 

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Tänk att du jobbar som riksdagsman i några år, i mindre än 44 år, men du får ändå en bra pension? Förmodligen kan man lätt orka jobba kvar i riksdagen till 69 års ålder och få ändå bättre pension?
Tänk att du jobbar som bussförare i 44 år, upp klockan 03 på morgonen för att köra bussen och några dagar senare gå och köra bussen till 03, jo väldigt omväxlande arbetstid på årets alla dagar, ja väldigt ofta har du också delat jobb där du kör både morgon och eftermiddagsrusningen. Ett stressigt och oregelbundet arbete som sliter både på kropp och själ. Och ändå blir pensionen låg? Och hur ska man orka köra heltid fram till 69?
Pensionssystemet som kommer är gjort av och för några med bra lön och lugnt arbete. Alla andra som jobbar och sliter i samhällets bottenskikt lämpar sig detta förslag inte alls. Gör om gör rätt!!!
Sverige var fantastiskt bra en gång, nu blir det allt mer fanatiskt dåligt???

Instämmer helt i den kritik som framörts mot det nya pensionssystemet. Men hur ser arbetsmarknaden ut längre fram? Kommer antalet tillfälliga jobb och korttidsanställningar öka och hur går det ihop med det nya pensionssystemet?
Inte heller att glömma AI utvecklingen, ersättningsnivåerna i A-kassan m.m. Under Alliansen och Socialdemokratiska regeringar har andelen av "osäkra anställningar" ökat. under en längre tid. Om inte det här rättas till så är risken stor att antalet fattigpensionärer ökar. Även om bostadsbidraget ökar så innebär det trots allt att du är fattigpensionär. Även om grundpensionen höjs så ger det inte guldkant som pensionär. Jag blir rent ut förbannad när jag ser pensionärer behöva gå till Stadsmissionen för att få sig ett mål mat därför att pensionen helt enkelt inte räcker till. Hur har det kunnat blivit så? Emedan andra lever livets glada dagar,någonting som alla efter ett långt arbetsliv borde kunna göra. För mig är svaret att det beror på ökade klassklyftor, dels ekonomisk, socialt och inflytande. Vad tänker S göra åt detta? Det håller inte i längden att göra eftergifter eller lägga fram förslag som slår mot de mest utsatta i förlängningen även om "mittenväljare" är en viktig målgrupp. Om man nu oturligt skulle förlora nästa års val och hamna i opposition hur ska man då hantera det? Ska man bilda opinion mot beslut som man själv har varit med om att genomföra? Gör politiken tydlig igen, sluta med att blanda bort korten.
Man får ju hoppas att S och andra följer det nya pensionssystemet och rättar till effekter på övriga områden för att förhindra att fler blir fattigpensionärer.

Håller med dej Tobias!
Jag tror också att det kommer bli fler fattigpensionärer.
Men samtidigt så måste man som arbetsför kolla inbetalningarna som arbetsgivaren gör.
Så att man inte går miste om pengar på äldre dar.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-01-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.