Många utrikesfödda har otrygga jobb

|Var femte utrikesfödd har en otrygg anställning, rapporterar tidningen Arbetet om. Risken för en otrygg anställning är störst i vård, omsorg och skola.

Det är vanligare bland utrikesfödda med tidsbegränsade anställningar. Det visar statistik från Statiska Centralbyrån, SCB, som Arbetet tagit fram

21,8 procent av de utrikesfödda hade förra året en tidsbegränsad anställning. För inrikes födda är motsvarande siffra 13,6 procent. Kvinnor är mer utsatta än män.

– De utrikesfödda har färre alternativ, de har större desperation att få ett jobb. Har man så dåligt förhandlingsläge, då är man beredd att ta de här jobben, säger Tomas Berglund, professor i sociologi vid Göteborg universitet, till Arbetet. 

Inom skola, vård och omsorg är gapet mellan inrikes och utrikes födda störst. 27 procent av utrikesfödda och 17 procent av inrikes födda har en tillfällig anställning.

– Det är ett jätteproblem att människor jobbar med tillfälliga anställningar. Tyvärr har det ökat för hela kollektivet vilket påverkar kvaliteten i verksamheten negativt. Men att det är flera utrikesfödda som har tidsbegränsade anställningar är alarmerade, säger Emma Ölmebäck, Kommunals chef för vård och omsorg, till Arbetet.

Hon vill se konkreta åtgärder från regeringen.

Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), säger till Arbetet att S-MP-regeringen försökt minska möjligheterna att stapla visstidsanställningar på varandra, men att det har varit svårt att få igenom förändringar i riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Jag tycker att vi borde skämmas,vi själva tar inte vilket jobb som helst.
Men dessa stackars människor som kommer hit och har utbildningar mm borde få en chans till bra arbete,skola ,vård.Och komma in i vårt system. Dom vill inget hellre än att kunna göra rätt för sej, så dom kan försörja familjen mm.
Det är kanske bra om dom kan prata svenska, så kanske dom har en möjlighet att få jobb och skola..
Alla ska ha samma chans.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-06-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.