Tänk husvagnssemester och de flesta får bilder av kringresande familjer som campar på olika ställen varje natt. Men en ökande trend är i stället att man som familjen Hansson på Sollerö camping har säsongsplats. Det innebär att vagnen står där den står, ett slags sommarstuga som man besöker när man vill. Året runt.

– Ja visst. Och man behöver inte frakta saker fram och tillbaka, allt finns ju i husvagnen. Vi har el- och vattenburen värme, till och med golvvärme. Det är över nittio vagnar som har säsongsplats här, berättar Mats.

Han öppnar dragkedjan på förtältet till sin tio år gamla Polarvagn. Säger ”välkommen in” och sätter på kaffe. Här inne finns sovplats för sju personer i tre olika avdelningar. Pentryt har kyl, frys, mikro och en liten induktionshäll. När kaffet nästan är klart ringer han upp hustrun Gunnela på mobilen. Hon är och fikar hos en av grannarna på campingen.

– Det är en sån sammanhållning här. Samhörighet. Ingen känner sig utanför, säger Gunnela på sjugande dalmål när hon kommer in och sätter sig med oss längst bak i husvagnens soffgrupp.

Hon säger att hon har bakat, ler lurigt och tar fram ett paket köpekakor från ett skåp. Det finns förvaring över allt: skåp och lådor och allt är oerhört välstädat. Längst fram i vagnen, bredvid Mats och Gunnelas säng, finns toa och dusch, men som säsongare brukar de använda campingens egna hygienutrymmen.

Till vardags bor de i en lägenhet i Säter, elva mils bilresa härifrån.

– Vi flyttade till mindre. Allt är uträknat för att vi ska kunna vara så mycket som möjligt här. Det här är mitt lilla paradis, säger Gunnela.

Det finns alltid en kaffepanna på gång nånstans. Och om nån tänder grillen kommer alla och grillar.

Hon är undersköterska inom äldreomsorgen och är i tjänst varannan helg, de övriga helg­erna åker de hit, till husvagnen. Sollerön är verkligen en ö, ihopkopplad med fastlandet med en lång vägbro.

– När vi passerar bron lägger sig lugnet. När man kommer hit kopplar man av, säger Mats. Det bästa är om man kan ta ledigt på fredagen, då åker vi hit redan på torsdagskvällen. Då är det lugnt och skönt.

Men allt är inte bara avkoppling på campingen. Campingen drivs delvis ideellt och när något behöver göras hjälps man åt att bygga eller renovera det som behövs. En helg om året är man också ansvarig för att städa anläggningens toaletter, även om just den delen går att leja bort för 500 kronor. Och så är det gott om aktiviteter på campingen. Vinprovning, whiskyprovning, grillning, bastu, knytkalas.

– Det finns alltid en kaffepanna på gång nånstans, säger Gunnela. Och om nån tänder grillen kommer alla och grillar.

Hon och Mats är så entusiastiska över sin säsongsplats och husvagnslivet att jag måste fråga dem om det inte finns några nackdelar.

– Nää, säger Mats. Kan man komma på nån nackdel? Ja, det är rätt kallt i vattnet… Och så är det ju en hel del fartkameror mellan Borlänge och Leksand.

De berättar att de en sommar tänkte ta ut husvagnen på väg­arna igen och visa barnbarnen Sverige.

– Men de undrade bara när vi skulle till Sollerö då? Så det blev inget av det…

– Det är perfekt för barnen här, de kan gå ut hur som helst, behöver aldrig vara rädda för några bilar, fyller Gunnela i.

Och så berättar hon om drömmen.

– Det är att ha husbil.

Men skulle ni inte sakna Sollerö då?

– Jo, säger Mats. Så den stora drömmen vore en rejäl vinst. Då kunde vi låta vagnen stå kvar här och ha husbil ändå!

ID. Mats och Gunnela Hansson

Ålder: 55 respektive 52 år.
Bor: Lägenhet i Säter och säsongshusvagn på Sollerön.
Yrke: Han är skolvaktmästare och sektionsordförande för Kommunals sektion i Säterbygden, hon undersköterska.
Familj: Två barn och fyra barnbarn.

Så mycket kostar det

Mats och Gunnela betalar för sin säsongsplats 4 800 kronor per år plus el för ungefär 100 kronor i månaden.

Mats Hanssons råd till husvagnsnybörjaren

  • Hyr husvagn för att testa.
  • Det finns campingar med uppställda husvagnar som man kan hyra.
  • Dra inte på er för dyra grejor i början. Prova er fram vad som passar just er.