Kommunal/Jann Lipka/David Bicho
Tobias Baudin, Malin Ackholt och Susanna Gideonsson. Foto: Kommunal/Jann Lipka/David Bicho

”Metoo visar att trygga anställningar behövs”

|En av de tydligaste politiska lärdomarna man kan dra av #metoo är att anställningstryggheten behöver stärkas. Det skriver Kommunal, Handels och HRF i en gemensam debattartikel i dag.

I #metoo-uppropen har kvinnor från flera olika branscher på arbetsmarknaden vittnat om sexuella trakasserier, hot och patriarkala härskartekniker.

LÄS OCKSÅ: Här är vittnesmålen i #metoo

Om fler ska våga berätta måste otryggheten bort från svensk arbetsmarknad. Det skriver Tobias Baudin, ordförande Kommunal, Susanna Gideonsson, ordförande Handels och Malin Ackholt, ordförande HRF i en gemensam debattartikel i Arbetet. 

Tillsammans representerar de tre kvinnodominerade förbund inom branscher där tidsbegränsade anställningar är vanliga. I debattartikeln lyfter de att den borgerliga regeringen år 2008 införde allmän visstid som anställningsform och att många då varnade för att otryggheten skulle öka.

De pekar också på statistik från SCB som visar att den som har en otrygg anställning oftare utsätts för sexuella trakasserier.

Tillsammans driver därför Kommunal, Handels och HRF att lagen om allmän visstid avskaffas. De kräver att arbetsmarknadslagstiftningen skyddar alla på svensk arbetsmarknad.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-12-27 13:58