Mikael Hansson, Kiruna
Mikael Hansson, Kiruna

Mikael fick extra tusenlappar

|Mikael Hansson, 29 år från Kiruna, hade ingen aning om att han hade en inkomstförsäkring. Men efter tips från en kompis fick han ut 3600 kronor extra under de två månader han var arbetslös.

– Det var skönt att man hade den, det är ju inte mycket man får från a-kassan, säger han.
Mikael gick med i Kommunal när han arbetade som vaktmästare på en kyrkogård. Sedan dess har han jobbat som industrimekaniker och senast ett sommarvikariat på Tekniska verken, det kommunala bolag i Kiruna som sköter sophanteringen. Det var efter jobbet som industrimekaniker som han förra våren gick arbetslös en tid.
– En kompis tipsade mig om att man kunde få mer pengar från facket, så jag ringde Kommunal och kollade upp det.

Ersättningen som beviljades baserades på hans lön på drygt
22 000 kronor i månaden. För 43 dagar fick han totalt ut 3600 kronor, plus full a-kassa. Nu har han börjat en arbetsmarknadsutbildning och får aktivitetsersättning, men har fortfarande rätt till ersättning från inkomstförsäkringen. Men han måste ansöka om den själv varje gång han får en utbetalning, nu från Försäk­ringskassan. För­säkringen kostar inget extra per månad utan in­går i medlemsavgiften.
– Det är jättebra, men facket borde informera mer så att fler får reda på det här.
För att ha rätt till ersättningen krävs att man har varit medlem i facket i ett år, och har rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2010-11-03 09:00