Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister (M).
Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister (M).

Ministern nöjd med sjukreglerna

|Det har alltid varit Försäkringskassans uppgift att bestämma vem som har rätt till sjukpenning. Men de nya riktlinjerna kommer göra bedömningarna mer lika över landet, anser socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

- Man måste ha väldigt klart för sig vem som har vilken roll. Det är inte Försäkringskassans uppgift att ställa diagnoser och det är inte läkarnas uppgift att säga om man har rätt till sjukpenning eller inte, säger Kristersson och bedyrar att läkarna fortfarande har en ”extremt viktig uppgift”.
- Men det har varit ett stort problem att det ofta har saknats fullständiga underlag i de komplexa sjukfallen och det är en orsak till att man nu vill gå längre och standardisera olika sjukintyg.
De regionala skillnaderna i bedömning som fanns tidigare innebar en stor rättsosäkerhet, påpekar han.

Men visar inte de här tragiska fallen att Försäkringskassans bedömningar däremot blir för hårda och fyrkantiga?
- Det sker fel i alla verksamheter. Vi pratar om ett system som hanterar extremt många beslut varje år och där en väldigt liten andel leder till överklaganden och ännu färre leder till ändringar.

Så att människor hamnat i kläm beror inte på de nya sjukreglerna utan på enstaka handläggares misstag?
- Ja, det har inte med de nya reglerna att göra. Jag tror bara att det får mer uppmärksamhet nu. När man förtidspensionerade 73000 personer varje år kunde man dölja väldigt många svåra avvägningar som aldrig kom upp till ytan.

Christina Reyes öde vill Ulf Kristersson inte kommentera.
Politiker säger alltid att de inte vill kommentera enskilda fall, men när börjar de enskilda fallen bli så många att det är dags att ta ansvar för dom?
-  Jag tolkar din fråga närmast som en oförskämdhet. Jag kan inte ta ansvar för beslut som jag inte har fattat. Jag tar ansvar för att systemen är korrekta. Vi ser en del brister och vi tittar bland annat på frågan om det finns en fyrkantighet om besluten om förtidspension men vi har inte kommit nära något beslut än.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Sjukförsäkringen är redan avskaffad. rättssäkerheten likaså... man säga att det gick redigt snabbt under 2000 talet som präglas av många skandaler riktade mot sjukdoms drabbade och deras lagskyddade rättigheter.. Vad återstår efter 2008... sk rehab reform ? etterstupat..

Kassan som nu beordrats att lämna uppgifter om vad som händer med de ut försäkrade; nollade.... Hur ska de
redovisa alla de tappats bort, och där de utfört kontraproduktiva brytärenden.. det blir nog en lång lista... som skall redovisas... över tid, sedan 2002.... och framåt.. sedan är märkligt att inte en ansvarig minister känner mer ansvar för det största rättsövergreppet som utfört mot sjukdoms drabbade individer i moderna tid...

Mål och syfte är inte alltid likvärdigt med etik, etiska principer.. som är grundläggande i en rättssäker sjukförsäkring.. där individen , etisk svensk sjukvård bedömningar , tom arbetsgivarens rehab utredningar .. visar att medc beh pågår.. dessa begrepp är vägledande för beslutet även för tjänstemän på kassan.. så dock inte fallet i många fall , utan man helt enkelt hoppat över ett steg i ledet, det mkt viktiga mötet som kallas avstämmingmötet.. där fk chansat och spelat den intet intet ont ananade sjukdoms drabbade med försäkringsrätt.. ja det bara en del av detta gigantiska problem.. som visat sig ...individens rätt...

Bollandet av sjukdoms drabbade har gått för långt.. läkarna har i åratal påtalat problemet , likaså anhöriga, trots detta verkar inte " den högre makten " uppfatta den förskräckliga verklighet som många sjuka tvingas erfara.. dvs ut försäkringarna som pågått sedan början av 2000 talet.. så förespråkarna för detta drev på sjuka bör tänka till både en och två gånger... Vad står hela detta system för ? Vilket samhälle vill vi leva i på sikt?
vilka ska ha tillgång till välmående... osv...

problemet spänner över många delar av en sk rättsstat o även om ser till välfärd

hur många har blivit ufösäkrade och sen åter i arbete fram med fakta?

Denne minister är ondskans hantlangare. Det han gör mot våra sjuka och svaga skall han själv få känna på en dag när tålamodet hos medborgarna är slut.
Åtgärdet som dessa bäddar för inbördeskrig och farliga demonstationer.Vänta bara - ni bygger er egen undergång.
Inget folk låter sig kuvas av diktaturer hur länge som helst.Det ser vi av historien.

Det är den neokonservativa Ulf Kristersson som är oförskämd. Kristenssen vill lägga ner F-kassan helt av ideologiske skäl som skall drivas fram oavsett vilka man måste offra. Marknaden ska överta kassan roll med privata försäkringar alltså de som är så friska att de godkänns av försäkringsbolaget. De som inte godkänns får klara sig bäst de kan. Det är den här ondskefulla gärningen man kallar i USA för att vara medkännande neokonservativ.

Här ser ni inlägg om Kristerssons sifferlek: http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/01/kristerssons-matematik-ny-manad-ny.html

Där finns denna artikel med som exempel

Det lite galet med fingrarna sista delen, av mina rader.
men man både skakad och mkt upprörd av hela detta system: tankarna går till Birros artikel kring systemet, rena rama ut rensningen och godtycket fortsätter med kassan som enväldig domare ?! i vad ? sjukdom ?

systemet är så sjukt så den behöver nog redig rehabilitering om vad en människa är och dennes rättigheter vid sjukdom grund lags skyddade dessutom !

Läser intervjun med Ulf (m).
Här har vi en person som förmodligen inte är låginkomsttagare, inte behöver vänta i flera månader på att få en remiss för att kunna stärka sina chanser att få ett positivt beslut hos FK.
Han pratar om att det skall tydligöras vilka roller de olika instanserna har.
Men vem förklarar detta för de som är drabbade som knappt orkar gå upp på morgonen, som får bakslag på bakslag i allt dom skickar in.
Vem skall dom kunna lita på?
Att regeringen tar ansvaret? Att läkarna är trovärdiga, att FKs handläggare har kunskaperna, att socialförsäkringsministern har upplevt detta själv så att han vet hur det är att hamna i utförsäkringens mörker.
Han har ingeting att relatera till förutom moderaternas eviga kamp för att de rika skall bli rikare, de fattiga skall bli fattigare, de sjuka sjukare.
Vem har gett honom mandatet att vara Sveriges svar på prins John i berättelserna om Robin Hood eller snarare Scheriffen som utför försämringarna.

Han pratar om att han tycker att en fråga är oförskämd, vad är då det system eller de uttalanden han gör mot våra sjuka och drabbade?
Hur kan någon som har det så bra ställt som han har det ens uttala sig om hur det är att hamna i dessa moment 22 system som de skapat.
Nej mörkrädd blev jag redan för 4 år sedan nu är jag kroniskt mörkrädd så fort jag hör något om deras syn på dessa regler.

Nej återigen så skäms jag för hur vi i samhället behandlar våra sjuka.
Jag vet vad jag pratar om då jag driver flera fall för våra sjuka i kampen mot rättvisa.
Han är i sina uttalanden så långt borta från verkligheten att jag nästan tror han är i Sherwoodskogen.

Ulf Kristersson, du är naturligtvis ansvarig för handläggarnas beslut eftersom de agerar utifrån dina order!!!!
Är ordergivaren oskyldig för att det var soldaten som sköt...?
Herregud, avgå genast innan fler blir skadade.

Här är siffror med den senaste statistiken 98-06: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/foersaekringskassan-bekraeftar-att-regeringen-ljuger-423282 Samma år som som 140 om dagen är framräknat på

Ny tråd om sifferleken här: http://resurs.ning.com/forum/topics/ulf-kristersson-ska-vi-skicka

FK siffror speglar inte verkligheten utan mer en fantasi tänkande.. beställningsjobbet om sänkta sjuktal från 2003 , där tom året för avskaffade rättssäkerheten. 2005 lovade politikerna att sjukp inte skulle förtidspenoneras bort,, de flesta skulle få tillbaka sjukp efter den sk tillfälliga påtvingade felaktiga ersättningar kontra produktiva,och menliga för den sjuke ( 2005 ) vilket maqn inte sett röken av , men har inte gjort av seriös hantering heller, fk har havererat... långtids sjuka har fått ta smällen... utan rättssäkerhet, där kassan behagat köra över alla i systemet redan 2002... så det ser idag det att göra livet mer till helvete till redan hårt drabbade.. tjänstemanna styre, överkörningar det den melodi som hela systemet tillämpat..det blir fina siffror då. etik och normer frångåtts, och rättsrötan bistår...

2000 talet har inte beaktat vad ett välfärd innebär i praktik dvs de som många betalt för.. dvs ett inkomstskydd vid sjukdom och aktiv vård... det avskaffades redan före 2006... sedan har rullat.. med flera utredningar.. som liknas vid bilprövningens check lista.. där emot så är anmärkningsvärt att läkare , sjuka inte har någon talan . sitt gemensamma strävan mot att bli frisk.. men går inte snabbare för kollektivt straffar genom utförsäkring och ersättningar satta till noll ? hur hamnade man där som anställd med sgi och rehab rätt ?

Vi kan byta minister varje vecka.. det är en redig kompetens brist om vad praktiken inom vården och vad sjukdom i praktik innebär, detta är dock ansvarig ministers ansvar att rätta till rättsrötan och röran som råder på området inom sjukförsäkringen ! usel politik i åratal.. fina siffror.. dock var inte alla sjukdom drabbade arbetslösa,, dock blev alla totalt krossade och etterstupat har infört för b.laget.. ??? det är rehab K.. i praktik.. smart men inte etiskt handlat..

Skylla-ifrån-sig-attityden är naturligtvis helt sjuk (!), men det kastas ständigt ut siffror som är väldigt svajiga. Enligt statistik från Nätverket Resurs (http://resurs.ning.com/), publicerad här: http://bit.ly/93pIMl, så var det 21.687 personer som fick fick "full permanent sjukersättning" toppåret 2003. Inte några 73.000.
Men detta spelar ingen roll. Kampanjen är ideologisk. In med nylutheransk arbetsmoral, tvångsåtgärder för sjuka och in med rädsla och lydnad för dem som har jobb. Sluta ifrågasätta nedskärningar och att färre ska göra mer i högre tempo, helst utan övertidsersättning. Nya jobbtillfällen? Bort. Och bort med löneförhandlingar, in med skattesänkningar.
Effektiviseringar inom sjukvård, AF och statsbyråkrati? Glöm det. Moralism och anti-lönekamp råder. Man skapar ett utanförskapsproletariat som ska fungera som fågelskrämmor för andra.
Här är förresten Kristerssons pinsamma bostadsmygelvideo: http://www.youtube.com/watch?v=4EQ0EVlH1u4

Hur kan man vara ansvarig för det usla sjukskrivningssystemet som är idag och ändå vara nöjd? Det visar på en usel politik. Så länge det finns männniskor som kommer i kläm har den ministern viktiga saker att göra. En vettig minister nöjer sig inte. En vettig minister förstår att alla i samhället tjänar på ett tryggt välfärdssystem och korrigerar det här godtyckliga och oförutsägbara lotteriet!

"När man förtidspensionerade 73000 personer varje år"

Dessa 73.000 syftar på rekordåret 2004 då 73.161 personer fick antingen sjukersättning, med eller utan tidsgräns, eller aktivitetsersättning. Siffran inkluderas ersättningar på 25-100%, alltså deltidsarbetare. Också kortare sjukfall inkluderas.

Det är ett himla lek med statistik. Förra månaden hette det 50.000 om året, strax före var det upp till 70.000.

Vill ni ha bekräftelse på dessa siffror - ring FK!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2011-02-01 12:54