Kristian Pohl
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl

Ministern: Personal ska alltid följa med

|Socialdemokrater ska alltid kräva övertagande av personal när kollektivtrafik upphandlas.
Det säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) som menar att det inte finns några oklarheter i den socialdemokratiska kongressens beslut om anställningstrygghet vid byte av entreprenör.

Kongressen sa ja till flera motioner som krävde att socialdemokrater i kommuner och landsting ska kräva övertagande av personal när kollektivtrafik upphandlas.

Även partistyrelsen stödde kravet i motionerna, men sa i sitt svar att detta ska ske i enlighet med verksamhetsövergång i enlighet med LAS:

Det kan tolkas som att partistyrelsen stöder kravet bara när det handlar om en verksamhetsövergång enligt lagen, vilket i praktiken aldrig sker.

Ardalan Shekarabi förnekar att det är så partistyrelsen menar. Han säger att det enda som räknas är kongressens beslut, att säga ja till motionernas att-satser; att "socialdemokrater i kommuner och landsting alltid ska ställa krav på personalövertagande vid kollektivtrafikupphandlingar."

– Det här är politik. Kongressen har slagit fast vad som gäller för alla socialdemokrater i hela landet. Det finns inget annat att sätt att tolka beslutet på, det är de bifallna motionernas att-satser som gäller.

Ardalan Shekarabi tillägger att kongressens beslut bekräftar vad som har varit på gång under de senaste åren, att allt fler som upphandlar ställer krav om övertagande av personal.

Han lovade i valrörelsen att se till att det görs tydligt att kravet om övertagande av personal får ställas utan att det bryter mot lagen om offentlig upphandling. Men något sådant förtydligande finns ännu inte.

– Jag tycker inte att det behövs längre. I början fanns lite tveksamheter hos dem som upphandlar om kravet får ställas. Så är det inte i dag. Kravet blir allt vanligare vid upphandling av kollektivtrafik. Och socialdemokrater ska nu alltid se till att detta krav ställs.

Han tycker att kongressens beslut är mycket viktigt.

– Det kommer att få stor betydelse för tusentals människor. Och detta är en stor framgång för Kommunal. Jag tycker att det har uppmärksammats för lite, säger Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Visst är det bra att man kan ställa krav på att personalen ska följa med när upphandlingen byter ut ägarna var 8:e år. Men inte i alla landsting har väl socialdemokratisk majoritet? Så då är det mest en fin gest av sossarna, för alliansen tycker väl fortfarande att personalen är en bisak i ekonomin?
Men som sagt, vid nästa upphandling är personalbristen så skriande att ingen lämnas utanför? Bussbranschen fattar ju inte hur man ska locka till sig bussförare, Det är väl egentligen rätt så komiskt att se hur många försämringar de genomför på löpande band som bara leder till att fler slutar än börjar. Man tror man gör rättvist och bra, men det blir bara orättvist och fel. Men pratar man inte med experterna på området, bussförarna själva, så kommer de däruppe aldrig att gissa rätt. Så, kommer ingen buss i framtiden till din hållplats, så beror det på 24 år av ineffektivt upphandlande av busstrafiken på bussförarnas bekostnad...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2017-05-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.