Wikimedia
Metallstrejken 1945. Demonstrationen i Göteborg samlade över 8 000 deltagare. Foto: Wikimedia

Mobilisera för strejkrätten!

|Vi vill att Kommunal tar hotet mot strejkrätten på allvar och mobiliserar medlemmar och övriga förbund för att stoppa en lagändring. Vi uppmanar hela LO till en politisk strejk för att visa de folkvalda vad vi tycker, skriver sex kommunalare på Skattens förskola i Norrköping.

Lagom till jul fick svenska folket en julklapp i form av beskedet om höjd pensionsålder i och med den så kallade pensionsuppgörelsen. Uppgörelse kan tyckas vara ett något oärligt ord då detta handlar om en uppgörelse mellan sex riksdagspartier och inte mellan folket och de folkvalda. Uppgörelsen gjordes på ett sådant vis att folkets möjlighet att påverka beslutet omöjliggjordes. En känslig fråga som denna borde rimligtvis diskuteras mera öppet.

Beskedet om höjd pensionsålder följdes sedan upp av arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked om att inskränka strejkrätten. För att citera henne i SVT nyheter Väst ”Situationen i Göteborgs hamn är ett exempel på att den svenska modellen inte fungerar som det är tänkt och därför har jag tagit initiativ till en lagändring”.

Precis som frågan om höjd pensionsålder ska folket inte ha något att säga till om. Inget parti i riksdagen gick till val på att angripa strejkrätten. Trots detta handlar det nu inte om den ska inskränkas utan när.

Konflikten i Göteborgs hamn är hård men ytterst marginell. Den tidigare chefen för LO-TCO rättskydd Kurt Junesjö har flera gånger påpekat att Sverige har få strejkdagar i europisk jämförelse. Han har även påpekat att strejkutredningen och det kommande lagförslaget inte handlar om hamnkonflikten utan makten om kollektivavtalen.

Kurt Junesjö lyfter fram kollektivavtalskonflikten på Figeholm 2005 som ett talande exempel. ABB tvingades på Figeholm teckna ett avtal med Pappers, trots att de redan tidigare hade avtal med IF Metall. Pappers svarade med hot om strejk, vilket fick arbetsgivarna att backa. Nederlaget för ABB och Teknikföretagen sved rejält.

”Det är en uppgörelse tecknad under tvång. Vi har gjort en avvägning av konsekvenserna av strejken kontra att skriva på. Konsekvenserna för ABB hade blivit för stora.”

(Karl Olof Stenqvist Teknikföretagen i SvD 2005.)

Lagändringen skulle ge arbetsgivarna möjlighet att få bort starka kollektivavtal till förmån för svagare avtal. Något som kommer drabba oss alla som arbetar i Sverige negativt.

Vad ska vi då göra för att stoppa denna lagändring samt pensionsuppgörelsen? Först och främst måste vi sprida kunskap i frågorna bland förbundets medlemmar och även i de andra LO-förbunden. Varför inte anordna möten och manifestationer. Varför inte uppmana hela LO till en politisk strejk för att visa de folkvalda vad vi tycker. 

Med detta brev vill vi att förbundet tar hotet mot strejkrätten på allvar och mobiliserar medlemmar och övriga förbund för att stoppa en lagändring. Kanske är det dessa strider som kan vända de sjunkande medlemssiffrorna uppåt? Som bekant är det först när facket blir relevant som människor ansluter sig.   

 

Kalle Kylensjö,
kock, Skattens förskola Norrköping 

Antonio Valencia,
barnskötare, Skattens förskola Norrköping 

Elina Andersson,
barnskötare, Skattens förskola Norrköping 

Agneta Kornebrandt,
barnskötare, Skattens förskola Norrköping

Edibe Can,
barnskötare, Skattens förskola Norrköping 

Ida Ax,
barnskötare, Skattens förskola Norrköping 

Fotnot: Bilden är licenserad av Public Domain via Wikimedia

 

Detta är ett debattinlägg. Det betyder att åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentarer

Håller med dig Nettan, vi behöver ett nytt parti som värnar vanliga arbetares villkor. Som förr när Socialdemokraterna var ett
parti för arbetare, innan dom blev Moderat Light.

Kan inte så mycket om hamnarbetarfrågan. Men vad vi behöver är ett nytt starkt arbetarklassparti som tar tillvara på våra behov (ej SD). Alltså ett parti som är som socialdemokraterna en gång var innan de blev ett mittenparti med ett ben på varje sida.

Problemet är att LO vill att alla fackföreningar ska vara S-styrda, oavsett hur många medlemmar Hamnarbetareförbundet har så kommer aldrig LO att tillåta dem att teckna avtal. Detta är ingen kamp som stöder ett fritt Fackföreningssverige, det är en kamp mellan S och mer radikala vänstersympatisörer. Så att få Kommunal att sympatisera med Hamnarbetareförbundet är nog en politisk omöjlighet. Lagändringen har LO förbundet själv piskat upp genom att inte visa solidaritet med Hamn 4:an.

Visst är det underligt att fackets strejkrätt ska begränsas, men inte arbetsgivarnas lockouträtt?
I konflikten i Göteborgs hamn så var det väl ändå fler lockoutdagar än strejkdagar?
Att det sedan är Socialdemokratiska Arbetarpartiet som går i bräschen för att begränsa arbetarnas i stort sett enda kampmöjlighet är synnerligen underligt.
En kamp för bättre avtal brukar dessutom sällan sluta i strejk, då fackets ledning tyvärr brukar tänka mer på hur andra förbund ska reagera än på de egna medlemmarnas bästa? Jo, 2017 var samtliga bussförare laddade för strejk, efter 25 år av allt sämre avtal, men men inte blev det strejk trots medlemmarnas kamplust.
Behåll därför strejkrätten oförändrat, för en dag lär den komma till både nytta och glädje!!!

Fick idag det orangea kuvertet och såg att mina 4 PPM-fonder förra året gått back med över 7000 kronor!?
Är det försent att bli riksdagsman och få en rejäl pension den vägen???

Bra Initiativ.
Hur hittar vi ett forum där medlemmar från hela landet kan organisera oss tillsammans i frågan?
Går det skapa någon hemsida eller något?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-03-09. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.