Sorlet av engagerade samtal går i takt med basgången i högtalarens musik. Det är workshop i att göra valaffischer och stora hallen på Runö folkhögskola är fylld av folk som klipper och klistrar samtidigt som de pratar med stora gester. ”Rätt lön nu!”, skriver Emma Larsson från Nyköping på sin grupps affisch.

– Vi gör en affisch om lönen för undersköterskor, förklarar hon.

På bilden lämnar en undersköterska med stora påsar under ögonen ett sjukhus.

Att lönefrågan är viktig är gruppen helt överens om. De kommer alla från Kommunals avdelning Ost och Ungforum ger dem chansen att ses.

– Det som är så bra här är att vi träffar unga från andra avdelningar och unga från andra fackförbund och att vi får utbyta erfarenheter. Det märks att alla pratar om samma saker. Som hur vi ska få andra unga engagerade och hur vi ska synas, säger Linnea Andersson från Katrineholm.

– Det handlar om fackets överlevnad, fyller Jasmine Berglund från Eskilstuna i.

– På sektionen sitter ofta gamla rävar. Den som är näst yngst hos mig är över 50 år, säger Emelie Kyhlberg från Linköping.

Temat för årets Ungforum är Equal rights och med hjälp av det tas deltagarna med på en resa genom historien, nutiden och framtiden när det gäller mänskliga rättigheter på olika sätt. Frågor som strukturell rasism och jämställdhet står på agendan. Och självklart har den senaste tidens debatt om sexuella trakasserier efter #metoo fått plats.

– Vi har pratat om att det är nolltolerans mot sexuella trakasserier här och överallt. Och jag kommer att skriva under vårdens upprop, säger Theresia Åström från Umeå som är på sitt första Ungforum.

Hon sitter vid ett bord med kommunalare från avdelningarna Västerbotten och Norrbotten. ”Låt skatten hålla dig varm om natten”, ”Skattefinansierad bostad nu!”, står det på en av deras affischer.

– Det är en viktig fråga för mig. Om jag jobbar som kommunalare, då får jag inte lön nog att få lån, säger Kornelia Nilsson från Luleå.

Just det att driva de frågor som står dem själv närmast tycker bordsgrannen Robin Andersson från Haparanda är viktigt.

– Vi måste använda egennyttan för att få fler att engagera sig fackligt. Det är ofta det som driver oss. Vi måste hitta de själviska skälen för att gå samman.

Lisa Bengtsson är tredje vice ordförande för Kommunal och den som ansvarar för ungdomsfrågor. Hon är på besök under några timmar.

– Är det jävligt mossigt att gå runt och ta i hand som jag gjorde nyss, frågar hon efter att ha gått runt och hälsat på alla kommunalare.

– Nej, kommer ett unisont svar.

Hon om någon vet att frågan är viktig. Hon började själv sin fackliga karriär tidigt och blev arbetsplatsombud redan som 18-åring och fick sitt första heltidsfackliga uppdrag när hon var 21 och var ofta ensam om att var så ung.

– Det är jätteviktigt att träffas och inspireras av varandra som de gör här. Det är en utmaning att vara ung och ibland är de helt ensamma lokalt. Här får de kontakter med andra i samma roll, säger hon.

Ungforum avslutas i dag fredag.