Linn Ejdersand/Kristian Pohl
Gustav Fridolin. Foto: Linn Ejdersand/Kristian Pohl

MP: Låt äldre sänka sin arbetstid

|Äldre som jobbar i välfärden ska kunna gå ner i arbetstid och ändå behålla full lön. Det föreslår Miljöpartiet i sitt valmanifest.

Enligt förslaget ska den som fyllt 55 år och jobbar i välfärden få möjlighet att sänka sin arbetstid. Först till 90 procent, och från 60 års ålder till 80 procent. Bakgrunden är att många i den gruppen inte orkar jobba heltid ända fram till pensionen.

– De, ofta kvinnor, som har slitit hårt i svensk välfärd ska inte behöva straffas med lägre pension och mindre makt över sitt liv, för att man tvingas gå ner i deltid de sista åren i arbetslivet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Miljöpartiets tanke är att arbetstidsförkortningen ska regleras i avtal mellan fack och arbetsgivare, men att staten skjuter till pengar som motsvarar bibehållen lön och pension för dem som går ner i tid. Enligt Gustav Fridolin kan reformen kosta flera miljarder kronor.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver på Twitter att Miljöpartiets förslag är intressant och att Kommunal gärna diskuterar det vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Hej jag jobbar i äldre omsorg ( Demens Avd ). Jag tycker det jätte bra förslag om vi kan få göra det i verkligheten med full lön. Då har man tid att leva lite liv med family tex, med sina barn och bra tid att åter hämta sig till nästa arbetsdag. Och fler kan få jobb. Jobbet blir affektivt. Anställda blir gladare , friskare och flera kan välja jobba i vård omsorg yrken.Mer utbildning mycket mer svenska språk träning osv

Barnskötare på fsk är väl ett välfärdsyrke hoppas jag. Särskilt efter att fridolin läst alla berättelser från #pressatläge

MP, allt är förlåtet! ;-)
Men, naturligtvis finns det väl en hake någonstans? Hur definierar man "jobbar i välfärden"? Räknas män som kör buss in i den kategorin???
Om inte, så betänk då att köra buss i stadstrafik på dygnets alla timmar och årets alla dagar sliter enormt på kropp och själ. En bussförare kör tusentals resenärer, många med särskilda behov, i sin buss varje dag och får visa hänsyn till det 10-dubbla utanför bussen. På landstrafik riskerar man kanske att någon gång få tvärbromsa för en älg som springer över vägen utan att se sig för, i stadstrafik har man flera tusen stockholmare som är som älgarna... ;-)
Samtidigt ska man komma i tid, och det på gator som inte är byggda för dagens trafik. Allt stillasittande i timmar och med stress på det, jo då ser jag gärna att man får gå ner i arbetstid och få behålla sin lön!
MP är nu ett reellt alternativ i valet tror jag, inte bara en god miljö, utan ett gott arbetsliv också, jo man tackar!!!

Tycker det är ett jätte bra förslag!
Bra Gustaf!Och bra kommunal om det nu blir verklighet!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2018-05-14. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.