Nära 10 000 har lämnat Kommunal

|Fler medlemmar har begärt utträde ur Kommunal på en vecka än under hela förra året.
Den senaste siffran från onsdagen, visar att 9 600 medlemmar hört av sig och vill lämna Kommunal, efter skandalavslöjandena.

Det betyder att fler medlemmar nu begärt utträde än under hela förra året då sammanlagt 8 482 medlemmar begärde utträde. Det betyder också att hela den medlemsökning på 7 500 som Kommunal redovisat för 2015 nu är helt utraderad.

Det här påverkar förstås förbundets ekonomi. I vilken omfattning är än så länge svårt att säga. Den genomsnittliga medlemsavgiften till förbundet, enligt en ”kvalificerad gissning” från Kommunals pressavdelning, är 280 kronor per månad. Om det avser med eller utan a-kassa, är oklart. 92 kronor av medlemsavgiften går till a-kassan.

Skulle det handla om en genomsnittsavgift på 280 kronor bara för fackmedlemskapet betyder det ett tapp i inkomster för Kommunal på över 33 miljoner kronor.

Sen ska man komma ihåg att det kan tillkomma nya medlemmar, vilket är extra vanligt de åren det pågår avtalsrörelse. Eventuella konfliktvarsel ger säkert också ett antal nya medlemmar om gängse mönster upprepas.

Dessutom är det än så länge tre månaders uppsägningstid på en begäran om utträde och de som begärt utträde kan hinna ändra sig.

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Kommunalmedlemmarna har matat fackföreningsrörelsens egen gökunge under många år.... Tacka sjutton för att 10.000 medlemmar redan har hoppat av.....

Frågan är var antal avhoppade medlemmar kommer att sluta 20.000 - 30.000 eller.... ?

Det blir osmakligare och osmakligare för varje gång man ser Annelie Nordström i TV-rutan.... en person som bara mer och mer framstår som hon vill rädda sig själv och andra i toppen genom "slemmiga" bortförklaringar..... Var rak och ta på dig skiten ordentligt i stället, och se till i vi i framtiden slipper Kommunals nuvarande genomruttna organisation !

Bästa sättet att visa bussförarna att något händer, är att se till att kommande bussbranschavtal 2016 kommer att innehålla det vi inte har fått under de senaste 10 åren...... (Kommunal har denna gång fått ett väl genomarbetat paket av motioner från lokala "klubbarna" och medlemmarna ute på garagen).

Köp in åtminstone en riktig proffsförhandlare, som inte snackar massa smörja om att ge och ta i ett nollsummespel där bussförarna alltid är den förlorande sidan !

Köp in en proffsförhandlare som har ordentliga visioner och som är stark, som klarar av att plocka 9 av 10 förhandlingsfrågorna genom gedigen argumentation och förhandlingsstyrka ! (och detta bör nog inte vara så svårt med tanke på vad bussförarna har förlorat genom Kommunal under de sista 10-20 åren, och den situation föregående urdåliga bussbranschavtal har skapat ute på garagen)

/ Perka

Ja nu eller aldrig, det hörde vi 2003 också, vi tar fajten. Hittills har vi inte sett någon väsentlig ökning
för de lägst betalda välfärdsarbetarna. Får se vad denna avtalsrörelse ger ? Men blir den lika urvattnad
som hittills så är det nog svårt att återfå något förtroende både hos gamla, eller presumtiva medlemmar.

Fartblindheten i förbundsstyrelsen har verkligen satt fart på utträdet ur Kommunal. Vi som skulle ha behövt bli fler i vårt förbund, men nu allt gick fel för allt färre vi blev, så hur tänkte de på sina möten? "Nu krossar vi facket", med pukor/pumor och trumpeter/trerummare ska det nog gå fort, i champagnegalopp?
Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Julius Cesar hade en slav som stod bakom honom på vagnen och höll en lagerkrans över hans huvud och viskade i hela tiden i hans öra: "Memento mori" (latin för "Kom ihåg att du är dödlig".
Den stora frågan nu är om det finns kraft i vårt förbund att komma tillbaka??? Vi har ju några avtalsförhandlingar i år som inte får misslyckas...

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.