Ni är värda att ha orken kvar

|Alla kommunalare är värda att slippa ha ont i kroppen och att få mer tid för familj och vänner, skriver Susanna Lundell.

Minskad arbetstid är en fråga som engagerar Kommunals medlemmar. Eftersom jobben är stressiga och ofta tunga betyder möjligheten att jobba mindre mer för kommunalarna än för exempelvis tjänstemän med mindre fysiskt krävande arbeten. Långsiktigt kan det också innebära enorma hälsovinster inte bara för den enskilde utan för hela samhället om fler orkar jobba fram till pension utan att slita ut kroppen.

I några kommuner och landsting finns i dag olika försök med minskad arbetstid. Kommunals vision är 30 timmars arbetsvecka, men avtalssekreterare Lenita Granlund kan inte säga när förbundet kommer att driva frågan. Förbundet verkar nämligen också för heltid som norm. Kommunals kongress har också beslutat att förbundet i första hand ska arbeta för att heltid ska bli norm på arbetsmarknaden. Det är extra viktigt eftersom många av förbundets medlemmar i dag tvingas skaffa flera olika jobb för att få ihop en heltid.

Det innebär förstås en enorm stress och press att behöva jaga ihop sina timmar på flera olika ställen för att få ihop en lön som räcker till mat och hyra. Av den anledningen kämpar förbundet för rätten till heltid för alla.

Även om det politiskt bara är Vänsterpartiet som aktivt arbetar för att driva igenom sex timmars arbetsdag, finns det försök ute i landet där undersköterskor får prova att arbeta mindre. Och många som testat minskad arbetstid har trivts väldigt bra med sin nya livssituation. 

En av de arbetsplatser som har varit med och testat detta är äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå. Där har de anställda jobbat sex timmar varje dag och fått mer tid för återhämtning. Deras upplevelse av att jobba mindre är väldigt positiv. På Kommunals kongress tidigare i år, beslutade förbundet också att man ska ta fram en rapport som utvärderar de olika försök som finns med arbetstidsförkortning.

Att inte vara helt slut när man kommer hem från arbetet betyder förstås mycket för livskvaliteten. Därför är det välkommet med fler försök och utvärderingar av hur mindre arbetstid påverkar hälsan. Alla kommunalare är värda att slippa ha ont i kroppen och att få mer tid och ork att umgås med familj och vänner.

Illustration: Magnus Bard

Detta är en ledare. Det betyder att åsikterna i texten är ledarskribentens egna.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2017-01-04 11:36