– Jag är inte ute efter att skapa mig någon ny karriär, betonade Anneli Nordström på en presskonferens tillsammans med Fi:s talesperson Gudrun Schyman på måndagen.

Annelie Nordström förklarar att beslutet har mognat fram i många år, men att hon blev medlem först i somras.

 

LÄS OCKSÅ: Nordströms partibyte förvånar Baudin

 

Beskedet kom på söndagskvällen då Annelie Nordström skrev på Dagens Nyheters debattsida att hon från och med nu kommer ”helhjärtat engagera mig” i Feministiskt initiativ. På presskonferensen lyfte Annelie Nordström fram att Fi behövs i riksdagen som motvikt till Sverigedemokraterna. Hon tror att många av de väljare som känner sig övergivna av politiken kan tänka sig rösta på Fi. De etablerade partierna har blivit ”taktiska maskinerier utan någon rörelse i rörelsen”, menar Nordström.

– Jag har varit medlem i Socialdemokraterna i 45 år och det har varit sorgligt att se hur en rörelse förvandlats till en lobbyorganisation.

Mest avgörande för att lämna Socialdemokratin var dock flyktingpolitiken.

– Det känns jättejobbigt att ha varit medlem i ett parti som påstår sig stå upp för alla människors lika värde men som stänger gränserna för människor som flyr från fattigdom, svält och krig.

Sakpolitiskt anser Annelie Nordström fortfarande att S har en bra politik. Men hon påpekar att hon som ordförande i Kommunal flera gånger drev frågor i opposition mot partiet, till exempel om att allmän visstidsanställning ska tas bort och att Medlingsinstitutet ska få ett annat uppdrag. 

Gudrun Schyman tror Annelie Nordströms beslut kommer att inspirera många personer som känner sig politiskt hemlösa. 

– Jag tror Annelie kommer att bidra väldigt kreativt med att utveckla vår politik när det gäller arbetsmarknaden men också andra frågor som rör kommunerna.

Att Kommunalskandalen svärtat ner Annelie Nordström och att hennes medlemskap därför kan vara negativt för Fi, tror Schyman inte. 

– Jag har följt Annelie länge och jag vet att det har pågått ett stort arbete för att förändra ganska unkna strukturer som finns inom flera fackförbund. Annelie har uppfört sig enligt regelboken anser jag. Hon tog sitt ansvar som ordförande och satte igång ett förändringsarbete innan hon lämnade.

Vilken roll Annelie Nordström kommer få i partiet är oklart, men någon ledande position blir det inledningsvis inte. Nomineringstiden har gått ut i partiet som har kongress till våren. Nordström vill dock gärna sitta i riksdagen för Fi. Hon kommer nu arbeta fram ett nytt kommunpolitiskt program och utveckla arbetsmarknadspolitiska förslag. 

Hur kommer det här gynna kommunalarna, för jag antar att du har kvar ditt engagemang för dem?

– Jag känner engagemang för alla låginkomstkvinnor och det är klart att hjärtat klappar alldeles speciellt för Kommunals medlemmar. Arbetsmarknadspolitiken behöver förändras och lyckas vi komma in i riksdagen och i fler kommuner och bedriva en bättre personalpolitik än vad som görs i dag så är det klart det kommer gynna Kommunals medlemmar. 

Hur ska personalpolitiken förändras?

– Visstidsanställningarna, deltidsanställningarna, lönefrågorna och bemanningen. Allt det måste förändras. 

Annelie Nordström avgick i våras efter avslöjanden om förbundets slöseri med pengar och vidlyftiga alkoholnotor. 

Hade du kunnat gå med i Fi om du suttit kvar som Kommunals ordförande?  

– Jag tror faktiskt inte det, det hade blivit besvärligt. 

På frågan om varför Fi har så lågt stöd bland LO-kvinnor, riktade Annelie Nordström en känga mot både de fackliga organisationerna och fackförbundspressen som hon tycker intresserat sig för lite för Feministiskt initiativs förslag.

– Men vi måste också bli tydligare i frågor som rör LO-kvinnorna, till exempel när det gäller kommunpolitiken för det är välfärdstjänsterna som måste utvecklas om LO-kvinnorna ska få ett bättre liv.