Björn Svensson
Annelie Nordström. Foto: Björn Svensson

Nordström vädjar till medlemmarna

|I ett massmejl vädjar ordföranden Annelie Nordström om att medlemmarna ska stanna kvar i organisationen, efter skriverierna om Kommunals bolag Lyran och kurs- och semesteranläggningen Marholmen.

”Även om många är arga och besvikna på Kommunal i dag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar”, skriver hon bland annat i mejlet som gått ut till Kommunals medlemmar.

Kommunalarbetaren har begärt att få en intervju med Annelie Nordström, men hon vill inte ställa upp. Enligt Kommunals pressavdelning beror det på att hon vill fokusera på kontakten med medlemmar och förtroendevalda.

I mejlet tar Nordström upp flera av de punkter som ingått i Aftonbladets granskning av handelsbolaget Lyran och Kommunal. Hon skriver att hon förstår upprördheten och att förbundet nu kommer att ”lägga stor energi på att rätta till det som har gått fel”.

Samtidigt vill hon, som hon uttrycker det, ”ge en mer rättvis bild av hur Kommunal hanterar medlemmarnas pengar”.

Hon beskriver att förbundets ekonomi är bra och motiverar satsningarna på Marholmen. Hon tar starkt avstånd från det som framkommit om att kunder som hyrt in sig på Lyrans krog, Metropol Palais, anlitat porrskådespelare. Däremot förklarar hon inte varför Lyran måste bedriva krogverksamhet.

Hon går heller inte in på att både hon vid ett tillfälle och förbundskassör Anders Bergström vid minst tre tillfällen bott privat på Marholmen utan att betala för det.

 

LÄS OCKSÅ: Kassören bodde gratis på Marholmen

 

Mejlet i sin helhet:

 

Kära medlem i Kommunal
 

Aftonbladet skriver just nu om Kommunal, och Kommunals bolag Lyran. I det bolaget ingår vår kursgård på Marholmen, som även är en rabatterad semesteranläggning för medlemmarna, och vår restaurang Metropol Palais i Stockholm.

Jag förstår att alla ni som tagit del av granskningen är upprörda och med all rätt har många frågor. Det som kommer fram i Aftonbladets artiklar är inte vad Kommunal står för. Vi kommer nu att lägga stor energi på att rätta till det som har gått fel. Samtidigt vill vi också ge er medlemmar en mer rättvis bild av hur Kommunal hanterar medlemmarnas pengar.

Kommunals ekonomi är mycket bra. Sedan år 2002 har Kommunal investerat överskotten så väl att de har växt ordentligt. Det innebär att vi har råd att strejka för medlemmarnas löner och arbetsvillkor, om det skulle behövas. Sedan 2002 har vår strejkkassa ökat från 4000 kr per medlem till 7500 kr per medlem. Det gör att vår gemensamma styrka att ställa krav på arbetsgivarna ökar.

Vi har även satsat pengar på att utveckla kursgården Marholmen, där vi bedriver facklig utbildning för förtroendevalda och anställda i Kommunal så att de ska kunna hjälpa er medlemmar på bästa sätt. Det beskrivs som att vi förlorar pengar, men så enkelt är det inte. Det handlar om investeringar i allt från ett nytt vatten- och avloppssystem till en lekplats för barnen som kommer till Marholmen på semester. Det kostar givetvis pengar, men det leder till en bättre verksamhet som långsiktigt även kommer att ge ett ekonomiskt överskott. Att göra Marholmen till en så bra kursgård och semesteranläggning som möjligt är alltså på många sätt viktigt för Kommunals medlemmar, förtroendevalda och personal.

Kommunal har även sedan läge drivit en konferenslokal i Stockholm city. Den har under senare år kompletterats med en restaurang – Metropol Palais. Aftonbladet skriver idag att vi drar in pengar på nakenshow och porr på denna restaurang. Detta tar Kommunal starkt avstånd ifrån. Kommunal har aldrig arrangerat porrshower.

Metropol Palais lokaler hyrs ibland ut till externa kunder som arrangerar evenemang och konferenser. Vid två tillfällen har restaurangen hyrt ut lokalerna till en kund utanför Kommunal som gjorde reklam för alkohol. Redan detta var ett misstag och något som borde ha stoppats. Ännu allvarligare var att kunden anlitade en porrskådespelare för att delta i evenemanget. Kommunal visste inte om detta och skulle aldrig ha godkänt eller accepterat det. När vi fick veta detta i oktober avbröts genast kontakterna med den arrangören, eftersom det strider mot allt som Kommunal arbetar för och står för.

Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar. Det är bara om vi är många som vi kan gadda ihop oss på våra arbetsplatser och få arbetsgivarna att lyssna på våra krav.

Jag och alla andra som leder Kommunal kommer att arbeta hårt för att reparera ditt och alla andra medlemmars förtroende för Kommunal.

Vänliga hälsningar

Annelie Nordström
Ordförande Kommunal

Detta är en nyhetsartikel. Vid nyhetshändelser kan utvecklingen förändras efter att artikeln har publicerats.

Kommentarer

Avgå Anneli de ni i toppen har gjort mot medlemarna går inte att förlåta.

Avgå!!!
Annelie Nordström är uppenbarligen helt inkompetetent och helt blind inför det som sker, trots att hon har det yttersta ansvaret för allt som sker i Kommunal.

Att lova tuffare tag inför framtida spritrepresentation är ju helt utan värde. Det som skett har skett!

Och det är inte det som är problemet. PROBLEMET är att styrelse och ledning anser sig höra till en överklass där man kan roffa åt sig på det sätt som varit praxis inom Kommunal.

Avgå Nordström, du är oduglig uppenbarligen och dina medlemmar förtjänar bättre!

Din vädjan om att medlemmarna ska bli kvar känns som en vädjan att du ska få bli kvar. Visst känns det hotfullt att förlora din position — vad är din månadslön? Lite mer än en Uskas? Betalar du ens fackavgift?

//Ronnie

Varför ser Anneli så arg ut efter avslöjandet. Lite mer ödmjukhet kunde man vänta sig.
När ska ledningen fatta att så här gör man bara inte, oavsett vilket fackförbund man företräder.
Förstå att nu för tiden avslöjas allt för eller senare. Det är klart som f-n att det sticker i folks och medlemmars ögon när dessa personer utnyttjar sina positioner för egen vinnings skull och dessutom har råd att betala.
Den första frågan dom borde ha ställt sig är: Vem betalar, Är det jag eller någon annan?
Tyvärr, så finns det inga garantier att liknande skandal upprepas inom fackföreningsrörelsen.
Däremot så borde det finnas ett tiodubbelt kontrollsystem som ej lyder under ledningen för att minska möjligheterna att liknande händelser upprepas.

Facket är för viktigt för att utsättas för skandaler av den här sorten. Att kassören dessutom får 34 månaders ersättning är bara för mycket för kunna att ta in.

Jag är ej medlem i Kommunal utan i Vision. Men för mig är det viktigt att fackliga organisationer
håller ihop och är en enad kraft fritt från liknande skandaler.

Jag såg på Aktuellt sändningen i dag där du intervjuades.
Har aldrig hört maken till skitsnack. Stå för dina mistag och visa lite ryggrad.
Avgå du kan aldrig återfå medlemmarnas förtroende.
Ni offrade er kassör och utsåg honom till syndabock men till syvende och sist är ansvaret ditt.
Och visa så mycket ansvarskänsla att du inte tar ut någon fallskärm som kommer att ytterligare belasta medlemmarna.
Jag har varit fackligt aktiv sedan mitten av 1980-talet och jag blir både arg och ledsen över att en del fackliga representanter skor sig på andras bekostnad och tar sig friheter på det här sättet.
Jag är själv medlem i Elektrikerförbundet men min fru är medlem i kommunal.
Och om inte avgår , speciellt Annelie kommer jag att göra allt för att få henne till att lämna kommunal.
Inse att ni aldrig kan återfå medlemmarnas förtroende.
Gör det enda rätta och ta konsekvenserna av ert agerande och lämna omedelbart era poster.
Annelie, inse att du inte har medlemmarnas förtroende och gör det enda rätta.

Avgå!!

Vädjar till medlemmarna ? Vädjar om vad ?

Inom buss har vi i princip inte fått ut någon ting av Kommunal, snarare tvärt om.

Vi har en känsla av att Kommunal i stället företräder arbetsgivarsidan genom centrala förhandlingar över våra huvuden som stoppar i princip allt lokalt fackligt arbete.

Nu ser vi förklaringen och vad Kommunals kvinnosyn, solidaritet med sämre ställda och utspel genom attacker på syndabockar som Sverigedemokraterna står för.

Inte undra på att ingen positiv utveckling för arbetarklassen sker när man i toppen på Kommunal moralpredikar samtidigt som man själva på medlemmarnas bekostnad vältrar sig i perverterat snusk !

/ Perka

Ja Annelie vädjar att vi medlemmar ska stanna kvar, men det är tragiskt att våra förtreondevalda visat sådan
likgiltighet och brist på förstånd och sunt förnuft. Hur återfår man förtroendet, det måste man nog vara uppfostrad
med. Har man inte det när man nått en ålder på 50-60 år tvivlar jag att man får något senare heller.
Vad hade hänt om inte Aftonbladet grävt upp detta ? hade miljonrullningen fortsatt ? Vi får frukt på
vårat nomineringsmöte, eftersom Kommunals sektioner ska vara sparsamma ?? Men om man sväljer ilskan och
tänker sunt, dessa Investeringar har ju godkänts via styrelsen, kongressen, Så vi måste börja där, och få
bättre styrning av vad våra medlemspengar ska användas till, och placeras. En annan aspekt är ju, Kommunal
har höga medlemsavgifter, kanske för höga ? tänk i banor om att sänka medlemsavgiften istället för att
ödsla pengar som bränner i fickorna tydligen. Nej vi måste få in vettiga människor i styrelsen och kongressombud.
som inte glömt varför dom sitter där dom gör. Slutligen jag är väldigt besviken på fd kassör Bergström, han hade faktiskt mitt förtroende i många år, men att agera så omdömeslöst ?? Men även vad har våra revisorer granskat,
både förtroendevalda förbunds revisor, samt auktoriserade revisorerna från Pwc.

Då förstår jag vad mitt fackförbund prioriterat, inte är det att engagera sig för medlemmar som behöver hjälp att förhandla el sitter i trångmål. Riktigt uselt! Men ni vill ha en sak från mig och andra medlemmar, att vi betalar vårt medlemskap. Byt ut, möblera om! Börja i toppen och glöm inte grenarna längst ut! Kommunal trycker på att vi medlemmar ska värva nya medlemmar, det duger vi till.

Kollade på intervjun i Aftonbladet och Annelie vill klamra sig kvar vid makten, givetvis är du högsta ansvariga ledare du ska ta konsekvenserna av ert handlande, festerna har du varit med på och du har bott gratis på marholmen, du pratar om att dina julfester, vad tror du vi gräsrötter har för julfester? Var nu förnuftig och ge kommunal en ny ordförande med lön som oss andra. Pinsamt att skylla ifrån sig och försöka rädda sitt eget skinn genom att sparka endast en av ledarna som är lägre i rang.

På triumftågen genom Rom sägs det att Julius Cesar hade en slav som stod bakom honom på vagnen och höll en lagerkrans över hans huvud vid och viskade hela tiden i hans öra: "Memento mori", (=Kom ihåg att du är dödlig!").
Kanske förbundet behöver en slav som sitter med på mötena och påminner dem om att de inte ska leka gudar? Fast även de i toppskiktet kan ju inse sanningen, som Lord Acton sa på 1800-talet "Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut".
Det spelar nog ingen roll vilka människor, vare sig idealister eller strebrar, som vi låter styra vårt fack, företag eller land. För förr eller ännu tidigare så har de glömt sina rötter och börjar snabbt fylla de egna fickorna...

Men vi medlemmar får ju inte glömma att ständigt hålla solidaritetens fana högt trots alla gropar på vår väg.
Ledare kommer, ledare går, blott vår organisationen för evigt består! :-)

Mycket pengar har rullat (380 miljoner) när vår ledning varit på "Lyran". Med baksmällan kommer eftertankens kranka blekhet att bli svår och huvuden kommer att rulla.

Att vår Ordförande inte vill ställa upp på en intervju för vår egen tidning, vilket skämt !
Fokusera, vad innebär det ?
Borde det inte innebära att ställa upp för medlemmarna och våran tidning, och inte gömma sig bakom dom egna förmånerna i första hand ?
Avgå fru Ordförande, visa att du har gjort fel och ta Kassören med dig,så vi får folk som ställer upp för oss i stället för att lura till sig förmåner, och skaffa sig höga löner som inga andra medlemmar har.

Självklart ska förtroendevalda och medlemmar stanna kvar. Jag uppmanar er att nyttja er rätt att enligt kommunals stadgar §21 Moment 2, kalla till extra förbundsmöte, med uppgift att välja ny förbundsstyrelse och revisorer. Hälften av avdelningarna ombud eller minst 10% av medlemmarna krävs. Visa vilka som har makten!!

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2016-02-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.